Юрист правової допомоги допоміг жінці захистити свої материнські права

Кажуть гроші в житті не головне. Та інколи матеріальне становище може стати причиною біди, коли без розуміння дійсних причин ситуації людину звинуватять у тому, що вона не дбає про свою дитину та ...

Додано:
polbvpd

архів документи книги
Юрист правової допомоги допоміг жінці захистити свої материнські права

Кажуть гроші в житті не головне. Та інколи матеріальне становище може стати причиною біди, коли без розуміння дійсних причин ситуації людину звинуватять у тому, що вона не дбає про свою дитину та неналежним чином виконує свої батьківські обов’язки. Звичайно трапляються в житті і горе-батьки, та не варто всіх «зачісувати під один гребінець». Ця історія яскравий тому приклад.

До Полтавського бюро правової допомоги звернулася Ольга (ім’я змінено з етичних міркувань), яка розповіла, що у 25 років залишилася одною, батьки померли, співмешканець, її залишив, а невдовзі після цього вона дізналася, що вагітна. Після народження сина вона проживала разом із ним у батьківському будинку. Матеріальне становище було скрутним, незважаючи на те, що жінка як могла намагалася заробляти гроші для себе і сина — працювала на будівництві, хоча й не була офіційно оформленою, шукала підробітки, бралася за будь-яку роботу, яка могла принести їй хоча б якийсь дохід. Заробітна плата не була надто високою, тому жінка з дитиною жила скромно, як могла дбала про будинок та сина. Так минуло десять років, коли для жінки, на її думку і почалося справжнє жахіття.

Не без допомоги своїх недоброзичливців, жінка потрапила у поле зору служби у справах дітей, працівники якої навідалися до її будинку і зробили свої негативні висновки про виконання жінкою батьківських обов’язків опираючись лише на її матеріальне становище, стан будинку, який не був досить новим і звичайно потребував ремонту, хоча жінка як могла доглядала за ним. Ольга ніколи не могла подумати, що матеріальний стан може стати підставою для відібрання у неї дитини і поміщення її до притулку. Але коли відповідне рішення було прийнято судом, на підставі актів про обстеження її житла із викривленим змістом, була просто вражена. Вона щодня відвідувала дитину у притулку, постійно спілкувалася із сином по мобільному телефону, «оббивала пороги» державних органів, намагаючись довести, що вона не являється поганою матір’ю і просила повернути її сина додому. Не встигнувши оговтатися, жінка дізналася, що службою у справах дітей подано позов до суду про позбавлення її батьківських прав відносно дитини. І тут уже вирішила діяти рішуче у боротьбі за свою найдорожчу людину – захищати себе, звернувшись до фахівців у галузі правознавства.

Представляти інтереси Клієнта у даній справі було доручено фахівцю Полтавського бюро правової допомоги, адвокату Артемові Пархоменку.

«З матеріалів, що були додані до позовної заяви дійсно можна було зробити висновок про негативну характеристику жінки, однак усі ці відомості стосувалися виключно матеріального стану сім’ї і фактично жодним чином не відображали взаємовідносини матері та дитини, не характеризували обставини виховання дитини. Не містилося і обставин, які б вказували на умисні дії жінки щодо ухилення від обов’язків по вихованню дитини, свідчили про байдуже ставлення до дитини, зловживання алкоголем чи щось подібне. Радше навпаки – за місцем проживання та роботи жінка характеризувалася позитивно, односельці та знайомі також характеризували її виключно із позитивної сторони, отож у нас постало завдання за допомогою доказів відобразити дійсний стан речей», – розповів юрист.

Фахівець склав ряд процесуальних документів, спрямованих на зібрання доказів по даній справі, виступив у ході судового розгляду, акцентуючи увагу суду на обставинах, що є важливими для вирішення справи. За ініціативи відповідачки та її представника були викликані до суду та допитані свідки, які об’єктивно охарактеризували жінку, не лише з позиції її матеріального стану.

«Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правову наслідки як для батьків, так і для дитини. Тож вирішальне значення має тут не стільки матеріальний стан батьків, скільки саме їх відношення до своїх обов’язків і до дитини, бажання бути батьками — піклуватися про своїх дітей та виховувати їх», – зазначив Артем Пархоменко.

Вивчивши докази, надані сторонами, допитавши свідків та заслухавши сторони у судових дебатах, місцевий суд відмовив у задоволенні позову про позбавлення жінки батьківських прав відносно її сина.

Таким чином, завдяки діям фахівця безоплатної правової допомоги не допущено безпідставного позбавлення жінки батьківських прав.

Як захистити свої сімейні права у випадку виникнення спірних ситуацій?

Консультує юрист Полтавського бюро правової допомоги, адвокат Артем Пархоменко.

Найперше, ситуацію не варто ігнорувати. На сьогодні держава зробила фактично все, щоб кожен, хто потребує правничої допомоги мав усі можливості її отримати. Звідси і порада: якщо Ви вважаєте свої права порушеними — зверніться за консультацією до професіонала, який роз’яснить Вам усі можливі варіанти дій у певній ситуації і допоможе реалізувати бажаний для Вас.

Отож доречно нагадати, що у випадку наявності невирішених правових питань, отримати правову допомогу має можливість кожен, звернувшись до Полтавського бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: місто Полтава, вулиця Міщенка 2, телефон (0532) 50-27-29, де кваліфіковані фахівці бюро охоче та безкоштовно нададуть Вам необхідні роз’яснення та допомогу.

БПД чистий стаціонарка


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону

Яка вона — українська ідентичність? Відкриті читання «Живої бібліотеки» — на DOCUSPACE

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання