Правозахисні робочі групи Нацплатформи ФГС СхП закликали Верховну Раду підтримати законопроєкт № 5488

Члени Робочої групи 1 «Демократія, права людини, належне урядування та стабільність» Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (УНП ФГС СхП) та Робочої ...

WG1_Oct21-1024x683
Правозахисні робочі групи Нацплатформи ФГС СхП закликали Верховну Раду підтримати законопроєкт № 5488

Члени Робочої групи 1 «Демократія, права людини, належне урядування та стабільність» Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (УНП ФГС СхП) та Робочої групи 2 «Свобода, юстиція, права людини» Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (УНП ФГС СхП) 11 жовтня 2021 року  звернулися до депутатів Верховної Ради України із закликом підтримати проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації» (реєстр. № 5488 від 13.05.2021 р.) та невідкладно ратифікувати Стамбульську конвенцію.

У заяві йдеться, що проєкт Закону України № 5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації», вирізняється з поміж різних законодавчих ініціатив останніх років своїм комплексним підходом і спрямованістю на системне усунення цілої низки прогалин законодавства. Зокрема, цей законопроєкт є відповіддю на цілу низу викликів сучасності: злочини, мотивовані нетерпимістю; неприпустимі утиски прав людини на підставі найрізноманітніших ознак; недостатні повноваження органів влади в галузі реагування на факти дискримінації та насильства; умисне поширення особливо небезпечних інфекційних хвороб та мова ворожнечі.

Автори заяви вказують,  що проєкт № 5488  спрямовано на впровадження низки основоположних національних і міжнародних документів, зокрема таких як Національна стратегія у сфері прав людини, Угода про асоціацію між Україною та ЄС. 

Ця законодавча ініціатива рівною мірою спрямована як на захист прав, свобод і безпеки більшості наших співгромадян, так і на забезпечення дотримання законних прав та інтересів окремих соціальних груп, які все ще є упосліджуваними в Україні, зокрема людей, які живуть з ВІЛ (включаючи жінок, які живуть з ВІЛ), різноманітних релігійних громад, людей з інвалідністю, спільнот ЛГБТ, інших груп і спільнот, відмінних за такими ознаками, як раса, колір шкіри, політичні переконання, стать, вік, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний і майновий стан, мова та місце проживання тощо. 

Довідкова інформація: Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (УНП) – це мережа з понад 150 громадських організацій України, створена у 2011 р., що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства – об’єднання представників громадських організацій України, Грузії, Молдови, Білорусі, Вірменії, Азербайджану, а також ЄС. Форум допомагає громадським організаціям регіону Східного партнерства адвокатувати важливі для їх країн питання на рівні ЄС, сприяє аналітично-адвокаційній діяльності та обміну досвідом між організаціями громадянського суспільства  регіону, здійснює громадський моніторинг виконання цілей Східного партнерства.


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

В Україні розпочинається програма відновлення і підтримки жінок від ГО «Так Штаб»

Планування розвитку Зазим’я: від соціального захисту до економічного зростання

Молодь України зібралася на Рівненщині для участі у всеукраїнському тренінгу «Лідерська академія»

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону