Україна: Заява передвиборчої делегації Парламентської Асамблеї Ради Європи

Київ, 8 жовтня 2014 – Передвиборча делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) перебувала у Києві з метою оцінки виборчої кампанії та стану підготовки до позачергових парламентських виборів ...

Рада Європи
Україна: Заява передвиборчої делегації Парламентської Асамблеї Ради Європи

Київ, 8 жовтня 2014 – Передвиборча делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) перебувала у Києві з метою оцінки виборчої кампанії та стану підготовки до позачергових парламентських виборів в Україні, що відбудуться 26 жовтня 2014 року.

Відповідно до правової бази, передвиборча делегація ПАРЄ нагадує свою Резолюцію 1988 (2014 року), де закликає українську владу прийняти єдиний Виборчий Кодекс, відповідно до якого, нові парламентські вибори повинні бути негайно організовані, коли це технічно та політично можливо. Позачергові парламентські вибори будуть проводитися до впровадження багатьох виборчих реформ. Делегація шкодує, що існуюча Верховна Рада не спромоглася прийняти необхідне законодавство. В будь-якому разі, понад усе необхідно провести позачергові парламентські вибори, для того щоб новообрана Верховна Рада змогла впровадити виборчі та інші важливі реформи, що давно назріли.

Виборча кампанія ведеться в дуже складних умовах, у зв’язку з війною, що триває у східній частині України та Російською незаконною анексією Криму. Делегація розуміє рішення про проведення дострокових виборів і вражена зусиллями, що здійснюються для забезпечення того, щоб якомога більше людей змогли взяти участь у виборах, в тому числі внутрішньо переміщені особи. Найважливіші політичні питання зосереджені навколо майбутньої безпеки країни і мирного плану, погодженого в Мінську у вересні.

Делегація відзначає, що у новій Верховній Раді будуть збережені місця для наородних депутатів з тих частинах Донецької та Луганської областей де, з міркувань безпеки, неможливо провести вибори. Також місця будуть збережені для народних депутатів з Криму, чия територія була анексована.

Передвиборна делегація була проінформована деякими співрозмовниками про випадки залякування та фізичного насильства по відношенню до кандидатів та їх представників. Делегація рішуче засуджує будь-яке насильство і була запевнена відповідними органами влади, що всі випадки будуть ретельно розслідуватися.

Що стосується фінансування виборчої кампанії, Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) часто підкреслювала необхідність створення більш надійних правових механізмів для підвищення прозорості політичного фінансування виборчих кампаній. Нажаль, багато рекомендацій досі залишаються без відгуку, і делегація сподівається, що нова Верховна Рада зможе розглянути ці питання у якості першочергових завдань.

В Україні існує багато плюралістичних ЗМІ і відповідно до різних співрозмовників, умови для вільного та рівного доступу політичних партій у виборчих кампаніях значно покращилися, особливо на державних телеканалах. Делегація ПАРЄ була проінформована про проблеми недостатньої прозорості питання медіа-власності, що зосереджена в руках заможних людей. Тому делегація вітає законопроекти, що пропонуються у цьому напрямку.

Центральна виборча комісія (ЦВК) повідомила делегації, що повинні бути здійсненні додаткові заходи для забезпечення безпеки виборчого процесу, в тому числі передачу виборчих матеріалів та безпеки виборчих дільниць. Делегація розуміє, що ЦВК розробила законопроект, і сподівається, що він буде прийнятий Верховною Радою 14 жовтня.

Делегація ПАРЄ закликає всі зацікавлені політичні сторони взяти на себе відповідальність за виборчу кампанію, над якою на даному етапі домінує військовий конфлікт. Делегація закликає всіх громадян України, прийняти активну участь в тому, щоб новообрана Верховна Рада мала можливість впровадити програму реформ.

Делегація відзначає, що незважаючи на збройний конфлікт, загальна атмосфера виборчої кампанії сприяє демократичним виборам.

Парламентська Асамблея направить делегацію, складом у 42 особи, для спостереження за достроковими парламентськими виборами 26 жовтня 2014.

Делегація провела зустрічі з паном Олександром Турчиновим, Головою Верховної Ради, керівниками та представниками основних політичних партій, що братимуть участь у виборах, паном Андрієм Олефіровим, заступником Міністра закордонних справ України, представниками Міністерства внутрішніх справ, Головою Центральної виборчої комісії, іноземними послами і Главою Місії ОБСЄ / БДІПЛ зі спостереження за виборами в Україні. Також були організовані зустрічі з представниками громадянського суспільства та засобів масової інформації.

Склад делегації:
Крістофер Чоуп, Голова делегації, Група Європейських Демократів (ГЄД), Великобританія
Аркадіо Діаз Техера, Соціалістична Група, Іспанія
Тінатін Бокучава, Група Європейських народних партій, Грузія
Карл Гардассон, Альянс Ліберералів та Демократів Європи, Ісландія
Адрей Хунко, Група Об’єднаних Європейських Лівих (ОЄЛ), Німеччина
Марієтта де Пурбе-Лундін, спів-доповідачка Моніторингового Комітету ПАРЄ, Швеція
Майліс Репс, спів-доповідачка Моніторингового Комітету ПАРЄ, Естонія

Джерело : Офіс Ради Європи в Україні


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Новобілоуська громада розробила План свого відновлення

Як відновлюється культурне життя в Новобілоуській громаді на Чернігівщині

Для прокурорів розробили три дистанційні курси у сфері кримінального правосуддя

Батьки за Україну без тютюну та нікотину: лідери думок закликають захистити дітей від тютюнової епідемії

ZDOROVI долучились до обговорення викликів медичної системи в умовах війни на Форумі власників та керівників медичного бізнесу

В Україні вперше утеплять багатоквартирний будинок екоматеріалами за естонською технологією