Українці вважають ситуацію на Донбасі війною з Росією

Результати соціологічного дослідження свідчать, що абсолютна більшість громадян України (57,0%) нинішню ситуацію на Донбасі вважають війною з Росією. Громадянською війною цю ситуацію вважають 13,0%, ...

Україна Росія
Українці вважають ситуацію на Донбасі війною з Росією

Результати соціологічного дослідження свідчать, що абсолютна більшість громадян України (57,0%) нинішню ситуацію на Донбасі вважають війною з Росією. Громадянською війною цю ситуацію вважають 13,0%, акціями протесту жителів Луганської та Донецької областей проти дій нової української влади – 9,9%.

Приблизно рівні частки респондентів називають таку ситуацію боротьбою за незалежність Донецької та Луганської народних республік (6,7%) та боротьбою з терористичними угрупуваннями (7,3%). Лише 0,1% опитаних вважають, що на Донбасі звичайна ситуація, 0,6% дали інші відповіді, а 5,4% респондентів вагалися з відповіддю.
Відносна більшість громадян України (40,4%) винною у такій ситуації вважає, в першу чергу, російську владу. Ще чверть опитаних (24,2%) винною вважають стару українську владу (В.Януковича і його оточення), а 14,4% – нову українську владу. Значно рідше респонденти покладають відповідальність за виникнення такої ситуації на проросійських радикалів (4,4%), «бандерівців» (3,6%), населення Донбасу (2,8%). 1,8% опитаних дали інші відповіді, 1,0% вважають, що в такій ситуації ніхто не винен, а 7,3% респондентів вагалися з відповіддю.

Російську владу вважають винною у ситуації на Донбасі абсолютна більшість жителів Центрального (51,4%) та Західного (57,8%) регіонів, а також відносна більшість Східного регіону (33,0%). Відносна більшість респондентів вважають винною в ситуації в першу чергу нову українську владу на Півдні України (26,5%) та на Донбасі (30,5%). Значна частка респондентів у всіх регіонах винною в ситуації вважають стару українську владу – від 18,7% на Донбасі, до 28,1% у Центральному регіоні.

Детальніше результати дослідження будуть представлені на прес-конференції «Громадяни України про безпеку: оцінки, загрози, шляхи вирішення проблем», яка відбудеться 7 жовтня 2014 року о 12-00 у прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна».

Області розподіляються за регіонами таким чином:
Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області.
Центр: Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області та місто Київ.
Південь: Миколаївська, Одеська, Херсонська області.
Схід (без Донбасу): Дніпропетровська, Запорізька, Харківська області.
Донбас: Донецька, Луганська області.

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 5 до 10 вересня 2014 року в усіх регіонах України за винятком Криму. Опитано 2014 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Джерело : Центр Разумкова

Додатки : інформація детальніше ( info_6_10_14.doc, 113 Kb )


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

ГО «Докудейз» запускає проєкт LAB: DOCU/СИНТЕЗ х Архів Війни

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн