У Києві з’явиться четвертий в Україні Барнахус – Центр для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками

Київ стане наступним містом, де, за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні спільно з МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», працюватимуть над створенням Центру ...

Додано:
healthrightorgua

IMG_0595
У Києві з’явиться четвертий в Україні Барнахус – Центр для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками

Київ стане наступним містом, де, за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні спільно з МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», працюватимуть над створенням Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус).

Минулого тижня в Києві відбувся тренінг «Напрацювання механізмів реалізації пілотного проєкту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) у Києві». До тренінгу долучилися  представники міждисциплінарної команди, зокрема судді, слідчі, дізнавачі, представники ювенальної превенції, ювенальні прокурори, та представники соціальної та медичної сфер.

Основною метою тренінгу було налагодження міжгалузевої узгодженої взаємодії щодо захисту дітей, які постраждали або стали свідками насильства. Адже розробка ефективних механізмів взаємодії, співпраця кожного з членів міжгалузевої робочої групи в інтересах дітей допоможе мінімізувати їхню травматизацію. Й також це забезпечить ефективне досудове розслідування й подальший судовий розгляд.

IMG_0657

Тренери допомогли учасникам опанувати основи функціонування правосуддя дружнього до дитини:

  • особливості побудови комунікації з дітьми, постраждалими від насильства;
  • основні положення порядку реалізації пілотного проєкту моделі Барнахус;
  • ключові процедури, що пов’язані з налагодженням міжвідомчої взаємодії на місцевому рівні.

Учасники напрацьовували механізми міжсекторної взаємодії, визначали ролі та завдання робочої групи, дізналися про підтримку в процесі правосуддя для дітей, які постраждали або стали свідками насильства.

Для довідки: Барнахус, або Дім для дітей – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, створений для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації.

Барнахус надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну та інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Діяльність Центру спрямовується на дітей віком до 18 років.

Головною метою Центру є уникнення повторної віктимізації дітей, які постраждали від насильства, та захист їхніх прав. Ключова його роль полягає в координації паралельних кримінальних справах, пов’язаних з добробутом дитини. Завдяки Центру формується особлива правова система, яка відповідає потребам дітей, які постраждали від насильства. Водночас враховується принцип, що потреби дітей в таких випадках повністю відрізняється від потреб дорослих, які опинилися в подібній ситуації. 

Нагадаємо: перший в Україні Барнахус відкрився у Вінниці, також триває робота над реалізацією проєкту в Миколаєві, а також у Тернопільській області відбулося навчання фахівців, які будуть залучені до реалізації проєкту Барнахус.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Виклики у деокупованих громадах Півдня: від правових потреб до системних рішень

Підтримка громад України: на Дніпропетровщині стартує проєкт Parasol від RCERBS та CEE Bankwatch Network

В Новобілоуській громаді на Чернігівщині працюють над завершенням Плану відновлення і розвитку

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”