З яких причин до Мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на Сході України звертаються найчастіше?

Минулого року наші Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги на Сході України надали понад 27 тисяч консультацій жителям Донецької та Луганської областей.Майже половина (46%) усіх запитів ...

Додано:
healthrightorgua

img_0050
З яких причин до Мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на Сході України звертаються найчастіше?

Минулого року наші Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги на Сході України надали понад 27 тисяч консультацій жителям Донецької та Луганської областей.

Майже половина (46%) усіх запитів стосувалася домашнього насильства, ще чверть клієнтів (27%) потребувала психологічної підтримки. Інші поширені запити стосувалися насильства поза сім’єю й пандемії.  

«Домашнє насильство залишається ключовою темою звернень, особливо багато випадків психологічного насильства. Постійні сварки та погрози, образи й ревнощі, приниження й залякування — ми пояснюємо клієнтам, що це не стиль поведінки і не характер, а свідомий вибір кривдника», — коментує керівник Волноваської мобільної бригади Владислав Сєчин.

На третину, у порівнянні з попереднім роком, зросла й кількість звернень від дітей: цьогоріч кожна восьма консультація (12,6%) надавалася сами їм.

Найчастішою причиною, чому звертаються діти, залишаються особисті проблеми в родині й у стосунках з однолітками. Водночас удвічі за минулий рік зросла кількість запитів щодо булінгу в навчальних закладах. За словами пана Владислава, така статистика не має спричиняти хвилювання: просто протягом останніх років вчителі, батьки, Й самі діти нарешті почали розуміти, що булінг не є нормою, вони навчилися його розпізнавати й боротися з ним.

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги — це спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Шляхом телефонних та відеоконсультацій, а також виїздами до постраждалих на власному немаркованому авто, мобільні бригади:

  • виявляють факти насильства;
  • здійснюють кризове та екстрене втручання у випадку насильства;
  • надають психологічну допомогу;
  • складають план заходів щодо безпеки постраждалих;
  • проводять заходи із соціальної та реабілітаційної підтримки постраждалих;
  • інформують про визначені законом права та послуги, які можуть отримати постраждалі;
  • проводять інформаційно-просвітницьку діяльність;
  • на необхідності здійснюють перенаправлення до інших фахівців.

Отримати допомогу мобільних бригад у Донецькій та Луганській областях можна безоплатно та конфіденційно за контактами на картинці.

МБ контакти

Діяльність мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей забезпечує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки уряду Сполучених Штатів Америки в рамках проєкту «Комплексний підхід до вирішення гендерно зумовленого насильства та насильства проти хлопців, дівчат, чоловіків та жінок у східних регіонах України».


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи