Богуславський волонтерський штаб: три лютих місяці

26 лютого у Богуславі відбулася зустріч громадських активістів, після якої створили Богуславський волонтерський штаб. Того ж дня вже розливали «узвар Бандери», поселяли переселенців, шукали ...

photo_2022-05-11_13-10-10 (2)
Богуславський волонтерський штаб: три лютих місяці

26 лютого у Богуславі відбулася зустріч громадських активістів, після якої створили Богуславський волонтерський штаб. Того ж дня вже розливали «узвар Бандери», поселяли переселенців, шукали спорядження для військових, створювали інформаційну команду.

cover_Територіальний волонтерський штаб Богуславської ТГ (3)

За три місяці волонтери працювали за такими напрямками: пошук житла для переселенців, надання гуманітарної допомоги для переселенців, психологічні консультації, курси з надання домедичної допомоги, медичні консультації, пошук ліків, плетіння маскувальних сіток та маскувальних костюмів, пошук і покупка спорядження для військових, фінанси, транспортна логістика, диспетчерська служба, виготовлення «смузі Бандери», гурток з образотворчого мистецтва для дітей і дорослих, інформаційна робота, приготування смачної випічки, пункт видачі одягу для переселенців.

IMG_0824

«Перші півтори місяця роботи штабу в нас було багато переселенців саме з Київщини, Чернігівщини, Сумщини, де велися бойові дії. Люди часто їхали транзитом, тікаючи від обстрілів, день-два були тут, приходили до тями, а потім їхали далі, на захід України чи за кордон. Було багато людей, які тут залишилися, маючи близьких друзів або рідних тут. Такою була перша хвиля переселень, а друга хвиля – це коли люди їхали сюди, у більш-менш тихе місце, подалі [від міст, які часто обстрілюють]. Потім була [третя] хвиля – десь зі Сходу, Півдня (Харківщина, Донеччина, Луганщина, Запоріжжя, Херсонщина). І зараз ці люди продовжують до нас їхати, хоча ми думали, що до нас буде досить складно дістатися, однак люди знаходять можливість і почувають себе тут безпечно…» – розповідає координаторка Богуславського волонтерського штабу, Юлія Гейко.

IMG_0604

За три місяці роботи Богуславського волонтерського штабу волонтери поселили біля 150 переселенців та знайшли нічліг багатьом із тих, хто їхав із зони бойових дій через Богуслав транзитом, а починаючи з першого тижня повномасштабної війни видали щонайменше 4500 продуктових наборів для переселенців. Також закупили і передали спорядження і оптику для військових на 267 000 грн, пошили і передали для них 112 маскувальних сіток і 27 маскувальних костюмів, постійно надсилають на передову одяг, їжу тривалого зберігання і ліки.

IMG_0720

«Коли з самого початку [повномасштабної війни] велися активні бойові дії на Київщині, наша допомога направлялася туди. У перші місяці ми передавали і тепловізор, і рації, і плити з плитоносками і по запитах, яка амуніція їм була потрібна, – ми купували і передавали. Також була тактична медицина: наші друзі, земляки знаходили тактичні аптечки за кордоном і передавали сюди, просто медикаменти, які ми могли передати і в шпиталі, і напряму, адресно – військовим. Також речі повсякденного вжитку – футболки, білизну, шкарпетки, розгрузки, які шили наші дівчата[-волонтерки], наколінники передавали, продукти, засоби гігієни. Зараз, коли звільнили Київщину і почалися активні дії на Сході, ми спрямували свою допомогу туди. Передавали [також] на Миколаївщину нещодавно передачу. Інколи до нас за допомогою звертаються рідні наших земляків-військових, тож ми намагаємося надавати допомогу і через них» зазначає, Юлія Гейко.

275898547_337905768170697_168258461426657817_n

«Під час створення Богуславського волонтерського штабу багато зусиль було покладено на розвиток інформаційному напрямку. Створено сторінки у трьох соціальних мережах: facebook, instagram і telegram та розроблено простий, але впізнаваний дизайн. Більше десяти волонтерів було залучено для створення інформаційних матеріалів та максимального їх поширення. Наші диспетчери передають нам інформацію, що їм часто телефонують і просять допомогу люди із сусідніх громад та інших регіонів України, наприклад з Львівщини. Також волонтери беруть участь в інформаційній війні проти росії, докладаючи зусиль до блокування ворожих акаунтів і каналів у соціальних мережах»  розповідає волонтер Віталій Ніщименко.

Богуславський волонтерський штаб у соцмережах:

Більше про роботу штабу – в матеріалі радіо Богуслав-FM.

Підтримати фінансово волонтерські закупівлі штабу можна за реквізитами:
4149609011970888 (ПриватБанк) Тропотяга Галина Олександрівна

Чільне фото: Ірина Бузинна


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи