Рекомендації для тих, хто опинився під час воєнних дій у російській федерації

Наприкінці квітня 2022 року омбудсман повідомила, що згідно з інформацією російських ЗМІ, з території України до рф було вивезено понад 915 тисяч осіб, з яких 170 тисяч - діти. Хтось виїзжає в рф ...

124
Рекомендації для тих, хто опинився під час воєнних дій у російській федерації

Наприкінці квітня 2022 року омбудсман повідомила, що згідно з інформацією російських ЗМІ, з території України до рф було вивезено понад 915 тисяч осіб, з яких 170 тисяч – діти. Хтось виїзжає в рф добровільно, рятуючись від обстрілів та враховуючи, що деколи географічно територія рф ближче, ніж безпечні регіони України. Але є повідомлення і про примусові вивезення.

Ми підготували рекомендації для громадян України, серед яких більшість – це жінки та діти, про те, як себе поводити на території рф, аби найбільш захистити свої права.

 

РЕКОМЕНДАЦІЯ №1

Головне – зберегти своє життя та здоров’я. Тому, якщо єдиним варіантом вибратись із зони активних бойових дій є виїзд на територію рф, наша рекомендація – виїжджайте. Також, якщо вас змушують виїхати, погрожуючи вашому життю та здоров’ю, не рекомендуємо ризикувати та чинити супротив.

Але за можливості, підготуйтесь до такого виїзду з урахуванням наших наступних рекомендацій.

РЕКОМЕНДАЦІЯ №2

Важливо мати з собою свої основні документи. Звісно, не треба виконувати цю рекомендацію ціною власної безпеки, адже більшість документів можливо поновити. Але збереження їх і перебування з вами значно полегшить вам життя. Серед таких основних документів є:

  • паспорт (як «внутрішній», так і для виїзду за кордон)
  • свідоцтва про народження;
  • документи про освіту;
  • свідоцтво про шлюб;
  • документи, які підтверджують право власності на нерухоме майно;
  • водійське посвідчення.

Також незайвим буде завантажити всі можливі документи до застосунку «Дія».

РЕКОМЕНДАЦІЯ №3

Якщо ви не плануєте залишатись на тривалий час у рф, ми не рекомендуємо оформлювати статус біженця в рф, оскільки ця процедура передбачає здачу вашого українського паспорта. Відсутність паспорта може обмежити ваші пересування та виїзд за межі рф.

РЕКОМЕНДАЦІЯ №4

Необхідно знати свої основні права при такому переміщенні. Навіть якщо у вас не вийде відреагувати на порушення і захиститись одразу при порушенні, ви зможете заявити про порушення до правоохоронних органів України або іншої країни за можливості.

  • Ніхто не може бути примусово переміщений. Примусова депортація громадян України з тимчасово непідконтрольних уряду України територій на територію рф та до тимчасово окупованих нею території Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей є воєнним злочином.
  • Ніхто не може бути примушений до недобровільної праці.
  • Ніхто не може бути примушений отримувати статус біженця або інші статуси.
  • Ніхто не може бути примусово розлучений з родиною.
  • Кожна та кожний мають право на повагу до своєї гідності та захист від принизливого поводження.
  • Нікому не може бути заборонено покидати територію рф.

Про порушення ваших прав ви можете повідомити Офіс Генерального прокурора або будь-який інший правоохоронний орган України. Також повідомити про воєнні злочини можна на спеціально створеному сайті: https://dokaz.gov.ua/

Тим, хто опинився у росії, у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій радять якнайшвидше вийти на зв’язок та передати українській стороні свої контактні дані. Зробити це можна, зокрема, за допомогою організації «Допомагаємо поїхати» та їхнього спеціального чат-боту @helpingtoleave_bot, або ж через українські посольства в інших країнах.

Ця правова пам’ятка має рекомендаційний характер, не є офіційним роз’ясненням чинного законодавства та актуальна станом на початок травня 2022 року. Правові поради підготовлено Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» в рамках проєкту «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19», за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. Погляди авторів публікації не відображають офіційної позиції Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.


   

Останні публікації цього розділу:

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи

Власники пошкодженого чи зруйнованого житла можуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків

Після великої води: як відновлюється життя у Корабельному районі Херсона

USAID спорудив навчальний простір у Богданівці на Київщині, де російські війська зруйнували школу