Зоозахисники та екологи вимагають заборонити фестиваль різників у Закарпатті

Сьогодні група активістів за участі представників Національного екологічного центру України передали відкритого листа до Адміністрації Президента, Верховної Ради та Генерального Прокурора з вимогою ...

unnamed
Зоозахисники та екологи вимагають заборонити фестиваль різників у Закарпатті

Сьогодні група активістів за участі представників Національного екологічного центру України передали відкритого листа до Адміністрації Президента, Верховної Ради та Генерального Прокурора з вимогою заборонити проведення так званого «Міжнародного конкурсу різників» (угорською – «Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny», або ж Disznótor, буквально – «Свинячі поминки»). Фестиваль проводиться наприкінці січня у с. Геча Берегівського району Закарпатської області України.

Активісти зазначають, що при проведенні фестивалю порушуються норми національного законодавства, зокрема, ст. 5 Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”:

“Забороняються пропаганда жорстокого поводження з тваринами, заклики до жорстокого поводження з ними, а також пропаганда мисливства в системі дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної і вищої освіти. Забороняється використання в розважальних або комерційних цілях матеріалів, що демонструють жорстоке поводження з тваринами”.

Зоозахисники обурені фактом проведення фестивалю, на якому відбувається масове публічне вбивство свиней, у тому числі в присутності дітей. У зверненні активісти виступили з такою низкою вимог:

  • розпочати розслідування дотримання законодавства України та визнаних міжнародних правових норм, основ суспільної моралі та порядку на минулих «Міжнародних конкурсах різників» у с. Геча та інших подібних заходах із залученням експертів: фахівців у галузі права, етики, психології, екології, медицини;
  • на час розслідування накласти заборону на проведення таких заходів (зокрема, найближчого «Фестивалю поминок» у с. Геча, що анонсується 30 січня 2016 року) розпорядженням очільника Уряду, профільного міністерства, обласної або ж районної адміністрації;
  • врешті, на рівні законодавства України заборонити проведення публічних вбивств тварин на розважальних, спортивних та гастрономічних заходах, а також змагань та конкурсів (в тому числі й не публічних), що передбачають вбивство тварин.

Відповідна петиція, адресована голові селищної ради с. Геча, наразі зібрала вже більше двох тисяч підписів.

22 січня Національний екологічний центр України звертався до Голови Закарпатської обласної державної адміністрації Москаля Г.Г., прокурора Закарпатської області Янко В.М., т.в.о. начальника головного управління національної поліції в Закарпатській області Князєва С.М. та начальника державної екологічної інспекції в Закарпатській області Рішко С.В. з проханням провести розслідування на предмет дотримання організаторами фестивалю національного законодавства, діючих санітарно-епідеміологічних норм та правил організації масових публічних заходів.

За додатковою інформацією звертайтеся:
Вікторія Білаш
прес-секретар Національного екологічного центру України
Тел.: +38 (094) 927-02-18
Email: [email protected]

Джерело: http://necu.org.ua/


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”

Перші інсайти тижневого письмового марафону «Детектор життя»