Активісти запустили сайт, який допоможе боротися із закритістю влади

Розпочав роботу сайт “Знати, щоб діяти”, завдяки якому активісти та журналісти зможуть боротися із порушенням Закону “Про доступ до публічної інформації”. Ресурс був розроблений активістами ...

знати, щоб діяти
Активісти запустили сайт, який допоможе боротися із закритістю влади

Розпочав роботу сайт Знати, щоб діяти, завдяки якому активісти та журналісти зможуть боротися із порушенням ЗаконуПро доступ до публічної інформації”. Ресурс був розроблений активістами Центру політичних студій та аналітики.

За допомогою сервісів сайту, користувачі зможуть в декілька кліків оскаржити порушення Закону про доступ та передати цю інформацію до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Зокрема, на сайті розміщено шаблони скарг. Вони сформовані за найбільш поширеними типами порушень. Тепер, щоб створити скаргу необхідно лише заповнити декілька рядків на сайті, слідуючи підказкам і скачати готову скаргу.

Також на сайті працює мапа порушень Закону, на яку можна буде нанести звіти про ненадання або неналежне надання інформації. Активісти Центру політичних студій та аналітики будуть збирати інформацію з карти, опрацьовувати її та передавати до Офісу Уповноваженого ВР України з прав людини, який, відповідно до Закону, займається порушенням права на доступ до інформації.

Результатом оскарження буде поновлення порушеного права (надання запитуваної інформації), або адміністративне покарання порушника-розпорядника публічної інформації.

Сайт також містить ряд корисних напрацювань, які було зібрані за більш, ніж 4 роки моніторингу виконання Закону на місцях (посібники, моніторинги, методології тощо).

Сайт розрахований як на тих, хто запитує інформацію, так і на тих, хто її надає.

Джерело: Центр політичних студій та аналітики


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Анонс: Школа врегулювання конфліктів та миротворчості у територіальних громадах

Як зберегти традиційну культуру та нашу ідентичність, міркували на триденному заході у Богуславі

До 40 протезів на місяць: як у Полтаві протезують та реабілітують людей після поранень

До своєї природи: у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини

10 років БФ «Твоя опора»: зібрано й надано допомогу на 710 млн грн

Ресурсні центри неурядового сектору Півдня України обмінялись досвідом та обговорили нові ініціативи