Євромайдан SOS закликає парламент віддати борг перед виборами та ухвалити закон про вимушених переселенців

“Більше чверті мільйону людей були змушені покинули свої домівки через окупацію Криму та неоголошену війну на Донбасі. Для держави ці люди просто не існують, адже їх статус законодавчо не ...

переселенці
Євромайдан SOS закликає парламент віддати борг перед виборами та ухвалити закон про вимушених переселенців

“Більше чверті мільйону людей були змушені покинули свої домівки через окупацію Криму та неоголошену війну на Донбасі. Для держави ці люди просто не існують, адже їх статус законодавчо не врегульований. Так звані “переселенці” щодня зіштовхуються із цілим рядом проблем, які самотужки намагаються вирішити різні волонтерські ініціативи. Але з огляду на стрімке зростання потоку людей з Донбасу, це все більше і більше нагадує спробу фанеркою зупинити прорив у дамбі. З початку окупації Криму пройшло більше, ніж шість місяців. Перед тим, які піти на вибори, народні депутати мають віддати борг цим людям – ухвалити закон про внутрішньо переміщених осіб ” – зауважує координатор Євромайдан SOS Олександра МАТВІЙЧУК.

За словами активістів до розробки законопроекту “Про захист прав внутрішньо переміщених осіб” р.н. 4490а-1 долучилися представники цілого ряду правозахисних організацій та ініціатив. Законопроект в рази кращий заветованого раніше Президентом України. Його положення спрямовані на вирішення нагальних питань життєзабезпечення внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей у нових умовах проживання. Законопроект спрощує порядок тимчасової реєстрації вимушених переселенців та скорочує граничні строки розгляду заяв про оформлення, переоформлення; продовжує здійнення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, гарантує забезпечення їх соціальними та медичними послугами; передбачає створення та ведення єдиного реєстру та бази даних внутрішньо переміщених осіб та містить ряд інших положень щодо забезпечення тимчасового житла, сприяння у працевлаштувані, продовження здобуття освіти тощо тощо.

Окремо варто відзначити, що за задумом авторів, реалізація закону буде здійснюватися не стільки через Державний бюджет України, як за рахунок зняття діючих на поточний час перешкод в отриманні коштів міжнародної гуманітарної та технічної допомоги, благодійних коштів з боку національних та міжнародних установ та організацій, а також шляхом зменшення відсотків за цільовими кредитними програмами за рахунок комерційних прибутків банківських установ у виключних цілях будівництва житла внутрішньо переміщеними особами у спосіб та за порядком, що розроблятимуть Кабінет Міністрів України із Національним банком України.

“Цей склад парламенту має наочно продемонструвати вимушеним переселенцям, що вони є важливими для країни. – переконана координатор Крим СОС Таміла ТАШЕВА. – Необхідно ухвалити в першому читанні і в цілому законопроект, що регулює питання внутрішньо переміщених осіб. Наступають холоди, сотні тисяч людей лишаються без домівок, народні депутати мають пам’ятати про це”.

Із текстом законопроекту можна ознайомитися за сайті Верховної Ради України за посиланням.

Фото волонтерської ініціативи допомоги переселенцям “Станція Харків”.

Джерело : Євромайдан SOS


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення