Особливості роботи і комунікації з учасниками АТО

3 лютого 2016 р., у м. Києві в рамках проекту  «Воїну - гідна праця», відбувся спільний тренінг громадської організації «Центр зайнятості Вільних людей» та Всеукраїнської громадської організації ...

Додано:
nastasia_k

12661771_587454978074266_5450002561633132043_n
Особливості роботи і комунікації з учасниками АТО

3 лютого 2016 р., у м. Києві в рамках проекту  «Воїну – гідна праця», відбувся спільний тренінг громадської організації «Центр зайнятості Вільних людей» та Всеукраїнської громадської організації «Побратими» на тему: «Особливості роботи і комунікації з учасниками АТО». Представники організацій, які працюють з учасниками АТО, волонтери, родичі військових, а також працівники соціальних служб, зокрема Київського міського центру зайнятості, обговорили разом проблему соціальної адаптації учасників АТО, яка займає все більше місця в українському суспільстві.

Захід був організований з метою підвищення кваліфікації учасників тренінгу  у спілкуванні з військовими, які брали участь в АТО, обговоренні способів подолання стресу, досвіду повернення ветеранів до мирного життя, їх соціальної адаптації На початку зустрічі спікери сформулювали присутнім проблеми, пов’язані з психологічним станом військових, які пройшли АТО, та навели приклади ефективних інструментів подолання посттравматичного синдрому. Успіх цього процесу залежить від злагодженої та тісної роботи представників громадянського суспільства, соціальних служб, членів сімей ветеранів, а також органів державної влади.

«Система психологічної реабілітації учасників АТО на державному рівні в Україні передбачає проходження комплексу оздоровчо-профілактичних заходів в санітарно-курортних закладах. Проте, у світі такий підхід ніхто не практикує. Адже, до вирішення проблеми соціальної адаптації військових потрібно підходити різносторонньо й комплексно: вести конструктивний діалог не лише з бійцями, але й з їхніми сім`ями, друзями, волонтерами тощо. Окрім цього, потрібно відходити від героїзації, адже герой-це відносне поняття і в більшості випадків стосується тих, кого вже немає в живих. Пам`ятайте, що людина, яка гарно проявила себе на війні, у звичайному житті може бути далеко не ідеальною», − зауважив Андрій Козінчук, практикуючий військовий психолог, учасник АТО.

Упродовж семінару фахівці дали практичні поради щодо специфіки поведінки з ветеранами АТО, розповіли, як можна їм допомогти адаптуватися до життя після війни. Також експерти звернули увагу на ті речі, які категорично не можна говорити учасникам АТО. Наприклад, не можна докучати воїну питаннями про війну, жаліти його та ідеалізувати. Окрім цього, повернувшись додому, ветеран повинен мати власний комфортний простір, де зможе побути на одинці з собою.

«Ветерани АТО не потребують допомоги – їм потрібна ваша підтримка, любов і турбота. Якщо учасник АТО звернувся до вас за допомогою у працевлаштуванні, то перш за все поцікавтеся, яка робота йому більше до душі та запропонуйте декілька варіантів. Важливо робити акцент на тому, що процес пошуку улюбленої роботи – тривалий та не завжди легкий, і якщо з першого разу не пощастить – він зможе до вас звернутися за допомогою ще раз», –  пояснив Тарас Ковалик, боєць бальйону «Айдар», який також проводить тренінги для військовослужбовців.

Слід зауважити, що усі учасники семінару високо оцінили важливість цієї зустрічі та зазначили, що більш чітко стали розуміти проблеми адаптації учасників АТО в суспільстві та важливість їх вирішення.

Проект «Воїну-гідна праця» реалізується в рамках діяльності громадської організації «Центр зайнятості Вільних людей» за підтримки Української ініціативи зміцнення громадянської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також Програмної ініціативи «Громадські ініціативи нової України» Міжнародного фонду «Відродження». Проект направлений на допомогу воїнам АТО, які повертаються додому, в працевлаштуванні, соціальній адаптації в суспільстві, перекваліфікації та навчанні. Воїни, що захищають нашу країну на Сході, потребують уваги й підтримки після демобілізації. Особливо ті, що отримали інвалідність внаслідок поранення. Здебільшого вони не мають змоги повернутися на попереднє місце роботи. Працевлаштованість і зайнятість – надважливі компоненти у психологічній та соціальній реабілітації ветеранів.

Марія Ємельяненко, Анастасія Ковальчук


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади