Коаліція «Права дитини в Україні» звернулась до Президента України

Коаліція «Права дитини в Україні», яка об’єднує 16 національних та міжнародних неурядових організацій звернулась з відкритим листом до Президента України щодо недопущення участі дітей у збройних ...

0
Коаліція «Права дитини в Україні» звернулась до Президента України

Коаліція «Права дитини в Україні», яка об’єднує 16 національних та міжнародних неурядових організацій звернулась з відкритим листом до Президента України щодо недопущення участі дітей у збройних конфліктах.

Приводом для звернення стала заява Президента України від 29 січня 2016 року про те, що 21 дитина загинула під час АТО, як учасник бойових дій.

Відкритий лист:

Вельмишановний пане Президенте!

29 січня 2016 р. в Київському військовому ліцеї ім. І. Богуна відбувся «Урок мужності», присвячений Дню пам’яті Героїв Крут, під час якого в своїй заяві Ви повідомили, що «По состоянию на конец года, среди погибших на востоке Украины, защищали нашу страну, насчитывается 21 юноша в возрасте до 18 лет, а также 650 человек в возрасте от 18 до 25 лет. И самый молодой 17-летний Назар Якубовский из Хмельницкого, еще совсем ребенок, в первые месяцы добровольцем отправился на фронт в добровольческий батальон».
Оскільки така заява була сприйнята Коаліцією НУО «Права дитини в Україні» (далі – Коаліція) як своєрідне заохочення до героїчної участі дітей в військових діях, то Коаліція хотіла би привернути Вашу увагу до наступного.
Згідно до Конвенції Про права дитини, яка була ратифікована Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91 року «…дитиною є кожна людська істота до досягнення 18-річного віку…».

Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. Згідно з зазначеним документом:
Держави-учасниці вживають всіх можливих заходів для забезпечення того, щоб військовослужбовці їхніх збройних сил, які не досягли 18-річного віку, не брали прямої участі у військових діях.
Окрім того, Факультативний протокол також зобов’язує Держави-учасниці вживати всіх можливих заходів у цілях попередження вербування і використання у військових діях осіб, які не досягли 18-річного віку, збройними групами, відмінними від збройних сил держави. Такі заходи повинні включати вжиття правових заходів, необхідних для заборони і криміналізації такої практики.
Більш того, Комітет ООН з прав дитини у своїх Заключних спостереженнях, прийнятих в 2011 році,привітав підписання Україною у 2007 році Паризьких зобов’язань щодо захисту дітей від незаконного вербування чи використання збройними силами або озброєними групами та Паризькі принципи та керівні вказівки щодо дітей, пов’язаних зі збройними силами чи озброєними угрупуваннями. Одночасно Комітет порекомендував Україні
“[…] вжити заходів з тим, щоб порушення положень Факультативного протоколу щодо вербування та залучення дітей у воєнні дії чітко і недвозначно заборонялося Кримінальним кодексом і передбачало кримінальну відповідальність.” Крім того, Комітет рекомендує привести усі військові кодекси, посібники, стандарти, операційні процедури та інші військові документи і директиви у відповідність до положень та духу Факультативного протоколу

Коаліція звертається до Вас, пане Президенте, з проханням роз’яснити яким чином діти, про яких Ви зазначили в своїй заяві, опинилися на лінії зіткнення; чи мало їх безпосереднє керівництво інформацію про їх вік; а також, чи проводяться відповідні заходи для розслідування фактів залучення дітей до збройного конфлікту та їх загибелі.

Коаліція також закликає Вас:
• переглянути Вашу позицію, викладену в заяві, стосовно піднесення героїчної участі дітей в військових діях, яка, по суті, є забороненою міжнародними документами, ратифікованими Україною;
• стати гарантом захисту прав дітей, в тому числі щодо участі в збройних конфліктах, та вжити заходів щодо попередження вербування дітей в будь-якій якості до будь-яких збройних груп;
• засуджувати будь-які заохочення приєднання дітей до збройних груп, яке часто висловлюється державними службовцями різних рівнів.

Вважаємо що Ваша відповідь повинна бути розміщена на офіційному сайті і бути оголошена громадськості

З повагою,

Координаційна рада
Коаліції «Права дитини в Україні»

*********

Коаліцію складають 16 національних та міжнародних неурядових організацій, які працюють в Україні для захисту прав дитини:
1. Асоціація молодих професіоналів «Клас»
2. Благодійний фонд «Рокада»
3. ВБФ «Право на захист» у партнерстві з HIAS
4. Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України»
5. Всеукраїнська Фундація «Захист Прав Дітей»
6. Данська Рада з питань біженців
7. Громадський рух «Віра, Надія, Любов»
8. Громадська організація «Флора»
9. Міська молодіжна громадська організація “М’АРТ”
10. Партнерство «Кожній дитині» в Україні
11. Правозахисний центр «Поступ» та Восток SOS
12. Сумська громадська організація «Калинове гроно»
13. Сумська обласна громадська організація “Центр громадських ініціатив “Інтелект Сумщини”
14. Харківський інститут соціальних досліджень.
15. Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива»


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”

Рекомендація ОЕСР щодо політики регіонального розвитку

Як індустріальний парк може забезпечити громаді успішний розвиток і добробут мешканцям?

Понад чотири тисячі жителів громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» взяли участь у Днях бюджету