Квартирне питання: незрячий ковелець переміг у суді чиновників міськради

У жителя Ковеля Кирила Петровича*, який має інвалідність першої групи «Б» (по зору), виникла проблема із приватизацією квартири. Чиновники міськради протидіяли пенсіонеру. Щоб відстояти свої житлові ...

Додано:
Dinarko

cd009bf2403895cff1620425c2c8aa02_XL
Квартирне питання: незрячий ковелець переміг у суді чиновників міськради

У жителя Ковеля Кирила Петровича*, який має інвалідність першої групи «Б» (по зору), виникла проблема із приватизацією квартири. Чиновники міськради протидіяли пенсіонеру. Щоб відстояти свої житлові права, чоловік пройшов усі суди – від першої інстанції до Вищого адмінсуду, і переміг.

З 1983 року по вересень 1990 року Кирило працював у Ковельському ремонтному житлово-комунальному підприємстві (далі – Ковельське РЖКП). У 1988 році йому дозволили вселитися в однокімнатну квартиру в місті Ковель. Потім він одружився, в його сім’ї народилося двоє дітей. І зараз родина проживає у цьому помешканні. У вересні 1990 року Кирило мусив звільнитися, бо почав стрімко втрачати зір. А за деякий час він отримав інвалідність І групи «Б» по зору.

На початку 2015 року Кирило Петрович вирішив приватизувати квартиру. Але оскільки квартира є службовою, то рішення про зняття цього статусу з житла приймається за клопотанням підприємства, якому воно належить, тобто Ковельському РЖКП.

Кирило Петрович звернувся до підприємства із проханням виключити зі службового фонду квартиру, щоб згодом перевести її до громадського житлового фонду м. Ковель. Посадові особи Ковельського РЖКП не заперечували проти цього та надіслали клопотання до виконкому Ковельської міської ради про виключення житлового приміщення зі списку службових.

Весною 2015 року відбулось засідання виконкому Ковельської міської ради. Однак, Кирилові Петровичу відмовили у його проханні. Чиновники пояснювали своє рішення, що в чоловіка не вистачає відпрацьованого стажу в комунальному підприємстві. Потрібно 10 повних років відпрацювати у Ковельському РЖКП, а в пана Крила тільки 8 років.

Але ж підприємство не заперечувало у знятті статусу «службова», тільки посадові особи місцевої влади були проти. Кирило Петрович переконаний, що дії виконкому Ковельської міської ради є неправомірними. Тому за допомогою він звернувся до Ковельського Центру правової інформації та консультацій Волинської обласної громадської організації «Центр правової допомоги».

Юрисконсульт Центру вивчила всі матеріали справи та вирішила оскаржити таку відмову місцевої влади в судовому порядку. Але до того, фахівець Центру вела перемовини із посадовими особами Ковельського виконкому про можливість скасування їх рішення. Однак чиновники не дослухались до аргументів юрисконсульта.

Кирило Петрович – інвалід першої групи «Б» по зору, потребує постійного стороннього догляду, він є членом Українського товариства сліпих. З 2015 року чоловік себе досить погано почував, ледве пересувався по вулиці. Під час відвідин Центру скаржився, що його турбує серце, болять очі, хвороба майже замкнула його в чотриьох стінах.

Пенсіонер дуже переживав, якщо з ним щось станеться, то його сім’я залишиться на вулиці без житла. Але найбільше Кирило Петрович переймався тим, що все життя чесно та віддано працював на користь міста, але при цьому не в змозі забезпечити житлом своїх дітей. А посадові особи Ковельського місцевого самоврядування не допомагають, а, навпаки, створюють перешкоди для отримання житла.

Юрисконсульт зібрала всі необхідні документи та склала адміністративний позов про визнання дій посадових осіб виконкому Ковельської міськради неправомірними та зобов’язання їх зняти статус «службова» з квартири, в якій проживає сім’я чоловіка з інвалідністю, та перевести його квартиру до громадського житлового фонду міста.

Оскільки іншого житла родина Кирила Петровича не має, а Конституція України гарантує право на житло, то однозначно, рішення чиновники прийняли необгрунтовано та неправомірно. Також посадові особи не врахували життєву ситуацію чоловіка з інвалідністю.

Ковельський міськрайонний суд адмінпозов пенсіонера задовольнив повністю. Слід зауважити, що всі 4 судові засідання юристи Ковельського виконкому не відвідували, лише в письмовому вигляді заперечували проти задоволення позову пенсіонера.

Оскільки слухання відбувались влітку, в період відпусток, працівники Ковельської міськради пропустили строк оскарження рішення першої інстанції. Але згодом, юристи ради все ж подали апеляційну скаргу на постанову Ковельського суду.

Львівський апеляційний адміністративний суд не задовольнив скаргу Ковельської міської ради, тому юристи використали останній шанс та подали касаційну скаргу до Вищого адмінсуду на ухвалу Львівського апеляційного адмінсуду. Але й Вища інстанція в Києві також не задоволила вимоги місцевої влади.

Наприкінці 2015 року до Центру завітала дружина Кирила Петровича та повідомила, що їй зателефонували посадові особи із відділу приватизації та обліку житлового фонду Ковельської міської ради та запросили написати заяву на приватизацію квартири. У грудні відбулось засідання виконкому, на якому позитивно вирішили питання по квартирі пана Кирила. Пенсіонер щасливий, що врешті-решт стане власником квартири.

*Ім`я героя змінено з етичних міркувань

Автор: Надія Клімук, Волинська обласна громадська організація «Центр правової допомоги»
Джерело: ІРЦ «Правовий Простір».


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Підтримка громад України: на Дніпропетровщині стартує проєкт Parasol від RCERBS та CEE Bankwatch Network

В Новобілоуській громаді на Чернігівщині працюють над завершенням Плану відновлення і розвитку

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”

Рекомендація ОЕСР щодо політики регіонального розвитку