Ковельські чорнобильці перемогли у Європейському суді з прав людини

Четверо чорнобильців із Ковеля отримали рішення Європейського суду з прав людини, за якими держава Україна виплатить їм грошові кошти - надбавки до пенсії, а також відшкодує по 1 000 євро, як ...

Додано:
Dinarko

fd81e537fe0750b1f258a09c5079ac4a_M
Ковельські чорнобильці перемогли у Європейському суді з прав людини

Четверо чорнобильців із Ковеля отримали рішення Європейського суду з прав людини, за якими держава Україна виплатить їм грошові кошти – надбавки до пенсії, а також відшкодує по 1 000 євро, як компенсацію моральної шкоди. І це ще одна перемога у стратегічній справі, яку 4 роки ведуть юристи Ковельського Центру правової інформації та консультацій.

У 2012-2013 роках до Волинської обласної громадської організації «Центр Правової Допомоги» у місті Ковель звернулися інваліди, ліквідатори Чорнобильської АЕС. Вони не могли добитися виконання рішень судів по виплаті їм надбавок до пенсії.

Хоча чорнобильці перемогли в судах, їм повернули виконавчі листи з відділу державної виконавчої служби, залишивши їх без виконання. Мовляв, у Державному бюджеті України немає грошей для виплати за рішеннями судів.

Юрисконсульт Центру Наталія Дуброва підготувала заяви в Європейський суд з прав людини до держави Україна про стягнення грошових коштів за рішеннями суду, а також про відшкодування моральної шкоди справедливої сатисфакції в розмірі 10 000 євро.

Протягом наступних двох років зі Страсбурга трьом із восьми заявникам-чорнобильцям надходили листи з повідомленнями про хід виконання справ.

І в 2014 році цим трьом заявникам виплачені всі грошові кошти. А по справах інших чорнобильців наприкінці того ж року стало відомо, що розгляд відкладено через те, що Уряд України пообіцяв виконати рішення національних судів в добровільному порядку.

У червні 2015-го ковельчани отримали письмові повідомлення про те, що Європейський суд з прав людини відновлює розгляд їхніх справ. У листах пояснювалося, що український Уряд не виконав домовленості добровільно, і в подальшому ще четверо скаржників отримають рішення про призначення справедливої сатисфакції, щоправда вдвічі меншої – в розмірі 1000 євро. Отже, справа знову зрушила з місця.

І от наприкінці 2015 року до ВОГО «Центр Правової Допомоги» завітали ще четверо чорнобильців з радісною новиною, їм надійшли рішення Європейського суду з прав людини. У них чітко вказано стягнути з держави Україна грошові кошти, присуджені Ковельським міськрайонним судом, як надбавки до пенсії, а також відшкодувати по 1 000 євро, як компенсацію моральної шкоди.

Варто зазначити, що це не просто радість за справедливу грошову компенсацію. Це перемога у чотирирічній боротьбі чорнобильців за свої права, яка стала можливою завдяки фаховій правовій допомозі юристів Ковельського Центру правової інформації та консультацій.

Автор: Надія Клімук, Волинська обласна громадська організація «Центр Правової Допомоги»
Джерело: ІРЦ «Правовий Простір»


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Виклики у деокупованих громадах Півдня: від правових потреб до системних рішень

Підтримка громад України: на Дніпропетровщині стартує проєкт Parasol від RCERBS та CEE Bankwatch Network

В Новобілоуській громаді на Чернігівщині працюють над завершенням Плану відновлення і розвитку

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”