Кіноклуб медіа-просвіти Docudays UA «Сварог» виправдовує свою назву

 «Як човен назвеш так він і попливе,» – цей вислів героя відомого мультфільму ми часто вживаємо при тих чи інших обставинах. І 5 лютого 2016 року правдивість цього твердження довів Компаніївський ...

d0b2d0b8d0bdd0bed0b3d180d0b0d0b4d196d0b2d0bad0b0_05-3
Кіноклуб медіа-просвіти Docudays UA «Сварог» виправдовує свою назву
 «Як човен назвеш так він і попливе,» – цей вислів героя відомого мультфільму ми часто вживаємо при тих чи інших обставинах. І 5 лютого 2016 року правдивість цього твердження довів Компаніївський кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Сварог», який назвали в честь слов’янського бога-коваля. Адже символом Сварога є вогонь, що виходить за межі. От і «вогонь» кіноклубу вийшов за встановлені межі.

Показів в січні не було, бо в приміщенні Компаніївської центральної районної бібліотеки цієї зими жодного разу не було включено опалення, внаслідок чого вода в радіаторах замерзла і вони потріскались. Та ГО «Взаємодія», яка організувала роботу кіноклубу «Сварог», не звикла відступати при появі труднощів і змогла знайти приміщення, хоч і за межами Компаніївки, і кошти на доставку обладнання до цих «кінозалів».

Вогонь кіноклубу бурхливо перетнув межі і за один день відбулося три покази в рамках проекту «Створення осередків громадянської освіти у бібліотеках Компаніївського району», що здійснюється ГО «Взаємодія» в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за адміністрування ГО «Територія успіху» при підтримці Європейської Комісії.:

Марївка_5.02 051

В селі Нечаївка у сільській бібліотеці було показано фільм «Абетка» (Німеччина, режисер Мадлі Ляене), в кому розповідається про нелегку долю ліберійської жінки, що внаслідок війни на власному досвіді дізналась про порушення прав людини. Нечаївські глядачі сказали, що це дуже погано, що в сучасному світі так знущаються над людьми. Також глядачами було відмічено те, що на Україні також дуже багато порушень прав людини, та героїні фільму живеться гірше, ніж людям на Україні.

У Виноградівську школу кіноклуб привіз фільм «Коли-небудь ми станемо щасливими» (Польща, режисер Павел Височанські). Глядачі пмітили чисельні порушення прав людини, навіть з боку бабці, яка б’є свого онука. Але тут же добавили, що бабцю не засуджують. Також зазначили, що цей фільм допомагає краще зрозуміти проблеми молоді, спонукає серйозно ставитися до мрій своїх дітей. А один із глядачів сказав, що не думав, що в Польщі не все так гарно, як показують нам по телебаченню. А ще усі присутні жалкували, що подібні фільми не показують по телебаченню, просили привозити до них у село ще документальне кіно.

У селі Мар’ївка  відбувся показ і обговорення фільму китайського режисера Вейдзюна Чена «Проголосуйте за мене, будь-ласка». Глядачі  з цікавістю спостерігали за виборчими перегонами китайських школярів, а під час обговорення відмітили, що діти копіюють поведінку дорослих, тому й у дитячих колективах можна зіткнутися з підкупом, маніпуляцією та несправедливістю. Дійшли висновку, що якщо ми хочемо жити в демократичному суспільстві, то необхідно приділяти увагу правам людини, а демократії потрібно вчитися з дитинства.

Якщо мешканці Нечаївки і Мар’ївки в рамках Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA вже познайомилися з високопрофесійною документалістикою, то у Виноградівці люди вперше побачили фільм із колекції Docudays UA. Глядачі були здивовані, усі говорили, що навіть не думали, що документальний фільм може бути цікавішим за художній. Тож з кожним показом збільшується кількість шанувальників документального кіно.

 

Нечаївка_5 (2)Марївка_5.02 030Нечаївка_5 (1)Марївка_5.02 028Марївка_5.02 024Марївка_5.02 009Виноградівка_05 (5)Виноградівка_05 (4)Виноградівка_05 (2)


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Відбулась навчальна майстерня-практикум для жінок в рамках проєкту «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад»

Молодь з 30 громад напрацювала стратегії розвитку молодіжних рад під час літнього табору в Карпатах

Дуже просторова добірка вакансій в громадському секторі

Чотири роки партнерства: історія співпраці громадської організації «Нова Дружківка» та Дружківської пожежно-рятувальної частини

39 ветеранів/ок завершили навчання на сертифікатній програмі “Урядування в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення"

Громадська участь у місцевій політиці: які зміни до статутів громад мають внести сільські та селищні ради Харківщини