У Медвині відкрили стенд Небесної Сотні та вшанували жертв більшовицького терору

Меморіальний стенд у пам’ять про Героїв Небесної Сотні відкрили у центрі села Медвин на Київщині. На відкриття стенда приїхали близькі Героїв, зокрема син Володимира Кульчицького Ігор Кульчицький і ...

Відкриття меморіального стенда Небесної Сотні у Медвині. Фото Богдана Пошивайла
У Медвині відкрили стенд Небесної Сотні та вшанували жертв більшовицького терору

Меморіальний стенд у пам’ять про Героїв Небесної Сотні відкрили у центрі села Медвин на Київщині. На відкриття стенда приїхали близькі Героїв, зокрема син Володимира Кульчицького Ігор Кульчицький і дружина Володимира Бойківа, заступниця гендиректора Національного музею Революції Гідності Наталія Бойків. До бібліотеки громади вона передала книжки, видані Музеєм, та звернулася до присутніх:

“Медвин має надзвичайну історію, і дуже приємно бачити, як місцева громада пам’ятає та популяризує свою минувшину та культуру. І навіть у такий непростий час громада дбає про збереження пам’яті про Революцію Гідності та вшановує Героїв Небесної Сотні. Для нас надзвичайно цінно бачити дієвість, інтерес і небайдужість до подій Майдану в регіонах – від обласних центрів до невеличких сільських громад. Адже пам’ять – це те, що дає нам силу в сьогоднішній війні й надію на те, що перемога точно за нами”.

Наталія Бойків на відкритті стенда Небесної Сотні. Фото Богдана Пошивайла

Наталія Бойків на відкритті стенда Небесної Сотні. Фото Богдана Пошивайла

Згадати українських героїв вирішили саме 13 жовтня – у день вшанування жертв червоного терору, вчиненого більшовиками під час Медвинського антибільшовицького повстання. Тоді на знак помсти за спротив та підтримку УНР загони Будьонного розправилися з цивільним населенням. Зокрема 13 жовтня 1920 року у Медвині стратили близько восьми десятків молодих чоловіків. 

“Символічно, що в день ушанування загиблих під час Медвинського повстання односельців ми відкриваємо меморіальний стенд Героям Небесної Сотні. Ці люди під час Революції Гідності, так само як і медвинці сто років тому, віддали свої життя за те, щоб ми з вами жили у вільній країні”, – зазначив голова Медвинської територіальної громади Ігнат Сергієнко.

Ігор Кульчицький біля пам'ятника Медвинському повстанню. Фото Богдана Пошивайла

Ігор Кульчицький біля пам’ятника Медвинському повстанню. Фото Богдана Пошивайла

Встановити стенд та організувати місце пам’яті Героїв Небесної Сотні запропонувала місцевій громаді освітня ініціатива “Медвин. Повстання”, зокрема її співзасновниця та працівниця Національного музею Революції Гідності Марина Гогуля. Тема Євромайдану та боротьби за свободу актуальна для мешканців Медвина, адже вони брали активну участь у Революції Гідності та російсько-українській війні.  

“Узимку 2014 року місцеві активісти спорудили блокпост, щоб не пропускати до столиці автобуси з “тітушками”. Чимало медвинців їздили на Майдан у Київ, зокрема Олександр Василенко та Віталій Підлубний – після Майдану вони стали військовослужбовцями 72-ї механізованої бригади імені Чорних Запорожців і загинули влітку 2014 року, боронячи Україну на сході ”, – розповів краєзнавець Петро Гогуля. 

Стенд освятив настоятель медвинського храму Успіння Божої Матері ПЦУ Ярослав Лемеха, потому люди рушили до меморіалу страчених 13 жовтня 1920 року медвинців. На місці страти біля урочища Ковтунів лісок відбулися панахида, виступи громадських діячів і місцевих творчих колективів.

Меморіал жертвам комуністичного терору. Фото Богдана Пошивайла

Меморіал жертвам комуністичного терору. Фото Богдана Пошивайла


 

Останні публікації цього розділу:

Понад чотири тисячі жителів громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» взяли участь у Днях бюджету

Відбулись дві навчальні майстерні-практикуми в рамках проєкту проєкту «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад»

Стартувала освітньо-профорієнтаційна програма «Update: Південь»

Розпочався проєкт «Впровадження підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті»

Інкубатор демократичних ініціатив розпочинає проєкт зі зменшення випадків мови ворожнечі в країнах Східного партнерства

Тренінг в медіабазі: Психологиня розповіла журналістам про види когнітивних спотворень та їхній вплив