Де ж справжня децентралізація, пане Гройсман?

Активісти вимагають від голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана внести нарешті на розгляд сесії парламенту законопроекти «Про органи самоорганізації населення» (№2466) та «Про загальні ...

Додано:
kzlatina

f_8935159591419495412_5_650x410
Де ж справжня децентралізація, пане Гройсман?

Активісти вимагають від голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана внести нарешті на розгляд сесії парламенту законопроекти «Про органи самоорганізації населення» (№2466) та «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (№2467).

Ці законопроекти спільно розробили та давно просувають громадські експерти, науковці та лідери місцевих спільнот. В березні 2015 р. за підписами 17 народними депутатами з різних фракцій законопроекти були подані до ВРУ. На їхню підтримку до парламенту було передано близько 250 підписів від об’єднань з усієї України, надіслані численні звернення.

кіріллова«Сутність цих змін – умови для реальної децентралізації «знизу», можливості для мешканців громад включатися у місцевий розвиток. Саме це скоріше побудує спроможні громади, а ніж нав’язані «зверху» зміни, до яких люди не відчувають жодної причетності», – голова Правління Асоціації сприяння самоорганізації населення Тетяна Кіріллова.

Пройшло вже три місяці як Комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування  підтримав винесення на перше читання ВРУ цих законопроектів.

Однак, законопроекти про самоорганізацію так досі і не були розглянуті на сесії ВРУ, незважаючи на те, що Володимир Гройсман наголошував, що “громадяни будуть демократично вирішувати питання місцевого значення, мати дієві інструменти контролю над владою”. 

Голова Комітету з питань державного будівництва Сергій Власенко на Погоджувальній раді лідерів парламентських фракцій і комітетів ВРУ 1 лютого висловив здивування, що законопроекти №2466 та №2467 вже тривалий час не вносяться на порядок денний парламенту, і зазначив, що очолюваний ним Комітет наполягає на їхньому терміновому розгляді (див. відео).

Біля десятка тисяч органів самоорганізації населення (ОСНів) і сьогодні дбають, щоб життя в громадах було гідним, комфортним, безпечним та згуртовують для цього людей.Але чинне законодавство поки що не дає ОСНам нормально працювати, а мешканцям – спільно та легітимно вирішувати важливі питання на зборах.

6742624-foto-9Олена Бойко, голова підкомітету Верховної Ради України з питань органів самоорганізації населення: «Реформа з децентралізації влади передбачає запровадження різних форм прямої чи партисипативної демократії. Але законодавча база для цього дуже застаріла. З усіх форм демократії прямої дії у нас популярні тільки мітинги. Для розвитку держави потрібний суспільний діалог. Ми маємо визначити певні правила для того, щоб населення могло говорити про ті питання, які сьогодні є нагальними для них».

Асоціації органів місцевого самоврядування та наукові установи у своїх зверненнях та висновках також наголошують на актуальності та необхідності прийняття цих законопроектів

Прийняття законопроекту № 2466 «Про органи самоорганізації населення» (входить до порядку денного Реанімаційного Пакету Реформ) дозволить створити сприятливі умови для діяльності органів самоорганізації населення, широкої участі громадян у врядуванні, залучення додаткових ресурсів громади у місцевий розвиток в умовах реформи.

Законопроект № 2467 «Про загальні збори (конференції) членів територіальних громад за місцем поживання» дає можливість проводити загальні збори мешканців навіть за умови проживання в громаді (мікрогромаді) значної кількості жителів і забезпечує легітимне представництво їх інтересів. Прийняття законопроекту створить правові умови для реалізації однієї із базових форм прямої участі членів громад у вирішенні питань місцевого значення.

12244404_1070826659634524_8991027980121178503_o

ЧОМУ НЕОБХІДНО УХВАЛИТИ ЗАКОНОПРОЕКТИ №2466 ТА №2467 — ІНФОГРАФІКА


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Виклики у деокупованих громадах Півдня: від правових потреб до системних рішень

Підтримка громад України: на Дніпропетровщині стартує проєкт Parasol від RCERBS та CEE Bankwatch Network

В Новобілоуській громаді на Чернігівщині працюють над завершенням Плану відновлення і розвитку

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”