Під Радою вимагали “децентралізації+самоорганізації”

Сьогодні під Верховною Радою активісти з 16 областей України закликали народних депутатів проголосувати за законопроекти, які б дозволили звичайним мешканцям брати участь у  місцевому самоврядуванні ...

Самоорганізація

Галина Жовтко

Сьогодні під Верховною Радою активісти з 16 областей України закликали народних депутатів проголосувати за законопроекти, які б дозволили звичайним мешканцям брати участь у  місцевому самоврядуванні та розвитку громад.

Як повідомили Громадському Простору організатори акції, законопроекти №2466 “Про органи самоорганізації населення” (нова редакція) та №2467 “Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання” – уже внесені на порядок денний сесії парламенту.

Тетяна Кіріллова, голова Правління Асоціації сприяння самоорганізації населення: “Минулого року у Верховну Раду було подано на розгляд два законопроекти №2466 та №2467. Перший законопроект – про органи самоорганізації населення, а другий – про  загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання. Це такі законопроекти, які зараз в рамках реформи місцевого самоврядування – децентралізації, є дуже актуальними. Враховуючи, що  у березні вже буде рік як вони лежать у Верховній Раді, то тому ми проводимо таку акцію на підтримку цих законопроектів. Сьогодні вони знаходяться на порядку денному. Тому наші активісти, представники органів самоорганізації  населення …  а ви бачите, тут представлені всі регіон, починаючи з Донецької та Луганської областей, Одеса, Херсон,  західна Україна, тобто абсолютно всі регіони. Ми хочемо, щоб децентралізація, яка зараз в тренді, щоб ця реформа велася не зверху, а знизу. Ці закони саме для цього і необхідні, щоб запустити механізм реформи знизу.

Насправді, органи самоорганізації населення – низовий рівень представництва населення, що має визначені повноваження та здатний вирішувати проблеми саме територій. Нещодавно відбулося добровільне об’єднання територіальних громад, і багато сіл та селищ, які об’єдналися та тепер мають єдиний орган… а деякі села, які є в складі цих громад, не мають органів влади на своїх територіях, і от орган самоорганізації населення здатен замінити це представництво влади саме в рамках таких маленьких територій. Органи самоорганізації населення можуть представляти інтереси цих жителів уже в місцевих радах об’єднаних громад. Окрім того, ще не всюди обрані старости, які мають представляти інтереси цих маленьких сіл, але і староста, і органи самоорганізації один одному не мішають, і якраз можуть посилити позицію  один одного. Тому важливо зараз прийняти та запустити цей механізм. Ми дуже надіємося, що не дивлячись на всі ці події, які відбулися у вівторок у Верховній Раді, що ці законопроекти будуть підтримані”. 

Під Радою вимагали “децентралізації+самоорганізації”

 

Під Радою вимагали “децентралізації+самоорганізації”

 

Під Радою вимагали “децентралізації+самоорганізації”

 

Під Радою вимагали “децентралізації+самоорганізації”

 

Децентралізація = самоорганізація

 

Децентралізація = самоорганізація

 

Децентралізація = самоорганізація


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Юрій Антощук: працюємо над створенням рекомендацій херсонським громадам та відновленням соціальних зв'язків

Простір, де вас вислухають, творить умови для зцілення: Франческо Ардженіо Бенаройо про досвід допомоги українцям

Репортажно з Алеї ГО «Згуртованість»: у Києві відбувся #РазомДіємо Фест

Меморіал: створення нової культури пам’яті, віддаленої від радянщини

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом