Документальне кіно в Гарманівці і Червоновершці

19 лютого Компаніївська громадська організація «Взаємодія» в рамках проекту «Створення осередків громадянської освіти у бібліотеках Компаніївського району», що виконується в межах проекту «Українська ...

докудейс
Документальне кіно в Гарманівці і Червоновершці

19 лютого Компаніївська громадська організація «Взаємодія» в рамках проекту «Створення осередків громадянської освіти у бібліотеках Компаніївського району», що виконується в межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за адміністрування ГО «Територія успіху» при підтримці Європейської Комісії, привезла кіноклуб медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Сварог» в с. Гарманівку і с. Червоновершку показ 19.02.16 035Компаніївського району.

Мешканці Гарманівки дивились фільм із нової колекції кіноклубу «Виховання Ульяни» (Чехія, режисер Александр Горєлік). Глядачі відразу після перегляду стрічки жваво почали обговорювати чисельні порушення прав головної героїні – маленької дівчинки Ульяни, котра змушена жити в релігійній показ 19.02.16 017общині, яка згідно закону є громадською організацією.

Дівчинка страждає від дискримінації з боку виховательки Тетяни. Та думки з приводу виховання дітей в релігійній общині розділилися. Одні глядачі вважали, що це неприпустимо, що діти живуть в таких умовах, інші –  що невідомо, що було б з цими дітьми, якби вони не потрапили в дану общину, адже діти там не голодні, навчаються і медичною установою контролюється їхнє здоров’я. Та всіх погодилися з тим, що держава ніяк не реагує на дану ситуацію,показ 19.02.16 033дійшли висновку: діти мають право на сім’ю, батьківську любов і врешті-решт – на щасливе і безтурботне дитинство.

Мешканці Червоновершки дивилися найпопулярніший в Компаніївському районі документальний фільм польського режисера Павела Височанські «Коли-небудь ми станемопоказ 19.02.16 103щасливими» про підлітка Даніеля і його бабусю. Даніель, як і Ульяна, живе з порушенням свого права на сім’ю. Мати відмовилася від нього, він живе з бабусею. Під час обговорення фільму глядачі відмітили, що у Польщі люди живуть з такими ж проблемами, як і в нас, що в Ліпінах, як і в Червоновершці важко знайти роботу. Також зазначили, що хоча Даніель підвергався показ 19.02.16 093насиллю, та душа в нього не зачерствіла і він не втратив віру в людей, тому впевнено йде до здійснення своєї мрії – знімає фільм про своїх однокласників. А ще глядачі зазначили, що нема нічого поганого в тому, що бабуся била свого онука, хоч це є порушенням прав дитини. Глядачка п’ятикласниця сказала, що вона била онука, бо він її не слухав. Усі дійшли висновку, що потрібно більше уваги приділяти власним дітям і допомагати їмпоказ 19.02.16 092досягати мрій.

День пройшов чудово,  кіноклуб «Сварог» розширив географію показів ще на два села. І хоч нелегко було добратися по місцями засніженим, з ямами та калюжами дорогах легковим автомобілем до віддалених сіл Компаніївщини, та приємно усвідомлювати, що людям документальні фільми подобаються , тому що змушуютьзадуматися над життям і над дотриманням прав людини і прав дітей.

 

 

показ 19.02.16 056
показ 19.02.16 097показ 19.02.16 093показ 19.02.16 103показ 19.02.16 062показ 19.02.16 033показ 19.02.16 022показ 19.02.16 025

 

 

 

 

 


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”