Що робити коли у вас незаконно зникли гроші з кредитної картки? Історія переселенців з Харківщини

У сімейної пари з Харківщини, зникло понад 15000 грн. з картки одного з українських банків (призначення платежу було – «послуги реклами»). Переселенка з Тернопільщини Оксана пояснила, що картка цього ...

322728337_1880477802300706_4583993879120625800_n
Що робити коли у вас незаконно зникли гроші з кредитної картки? Історія переселенців з Харківщини

У сімейної пари з Харківщини, зникло понад 15000 грн. з картки одного з українських банків (призначення платежу було – «послуги реклами»). Переселенка з Тернопільщини Оксана пояснила, що картка цього банку знаходилася з початку війни вдома, в м. Харків. Цю кредитну картку банк надав як бонус, яким ніхто жодного разу не користувався.

Наш юрист Юрій Феленко пояснив зверниці коли і як можливо повернути гроші. Пані Оксана подала необхідні заяви до банку та чекає на повернення коштів.

Законодавчі роз’яснення!

Повернути можливо тільки якщо операції проходили без 3D-Secure. Це система додаткового підтвердження операції за допомогою пароля, який надходить у додаток або в СМС – повідомленні.

«Важливо, чи здійснювалися платежі з використанням додаткового кроку автентифікації 3D Secure. Йдеться про введення одноразового пароля, що надсилається на фінансовий номер платника під час ініціації транзакції. Якщо оплати проходили з використанням цієї технології, оскаржити їх та отримати відшкодування практично неможливо».

Посилаючись на інтерв’ю заступниці голови міжбанківської платіжної асоціації “ЕМА Олесі Данильченко, юрист упевнений: якщо платіж проходив без підтвердження, гроші досить легко повернути. Банк може оскаржити операції через платіжну систему.

«Якщо не вводився код, то ці операції можуть бути оскаржені. Банк звертається в платіжну систему, говорить, що без підтвердження пройшла операція. Всі банки так роблять. Це не те що обов’язок, це процедура. Легко оскаржується за правилами платіжних систем», – додала Данильченко.

Коли гроші можуть списувати без відома клієнта?

Всього є три варіанти, за яких із вашої картки без вашого відома почали списуватися кошти, зазначає Данильченко:

  • дані потрапили до шахраїв. І тут може бути відразу кілька варіантів: від телефонних дзвінків від імені банку до умілих продавців, які беруть картку в руки. Сучасні способи оплати в мережі дозволяють прив’язувати картку до платіжного акаунту;
  • карткою скористався хтось із близького оточення. Також бувають випадки, коли карткою користується родич, близький знайомий;
  • картою могли скористатися і менеджери банку. Якщо такі випадки відбуваються у клієнтів одного відділення і до того ж обом видавав карту один і той самий менеджер, підозри можуть впасти і на саму фінансову установу.

Що саме стало причиною несанкціонованих списань із картки може відповісти тільки банк-емітент. Загалом же, шахраї постійно вдосконалюють схеми і зараз найпоширеніші методи соціальної інженерії.

Юрист зазначає: якщо кошти списали без вашого дозволу і банк відмовився розібратися в ситуації, ви маєте право надіслати письмову скаргу в Національний банк України. «НБУ може призначити перевірку. Потрібно звертатися письмово . Краще написати самостійно, описавши всі деталі», або записувати скаргу на гарячій лінії, ваша розповідь буде викладена в дуже короткій формі, звернув увагу правник.

Деякі контакти!

Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем ЄМА

Адреса: вул. Каховська, 58, Київ, 02005, тел.: 099-568-5838

Служба підтримки онлайн-гри “Здолай Шахрая” – [email protected]

З питань підключення та доступу до AntiFraud HUB – [email protected]

З питань блокування шахрайських сайтів, EMA Academy, Школи Кібербезпеки, партнерства в онлайн-грі «Здолай шахрая» та CheckMyLink – [email protected]

Нагадуємо, отримати безкоштовну допомогу можна онлайн та телефоном, а також звернувшись до нас з особистим візитом. #ТернопільХаб

Графік роботи пункту надання правової допомоги та інформаційної підтримки внутрішньо переміщеним особам (ВПО) у Тернопільській області:

- Години прийому: 10:00 – 14:00
- Дні прийому: понеділок – п’ятниця
- Телефон: 066 30 22 771

Особисту консультацію можна отримати за адресою: м. Тернопіль, вул. Тарнавського 7А (понеділок), вул. Текстильна 28, оф. 1 (вівторок-п’ятниця).

1

Також в рамках діяльності Ukrainian Coalition for Legal Aid працює єдина інформаційна “гаряча лінія” з питань, пов’язаних з правовими проблемами внутрішньо переміщених осіб та документуванням воєнних злочинів. Спеціалісти “гарячої лінії” доступні для консультацій кожного робочого дня з 10:00 до 17:00 за телефоном: 0 800 30 15 16*

Віримо в перемогу України!

Діяльність відбувається в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

*дзвінки в межах України безкоштовні зі стаціонарних телефонів та мобільних будь-яких операторів

#юристтернопіль

Ольга Феленко


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Розпочався проєкт «Впровадження підходу, інформованого про травму, у громадянській освіті»

Інкубатор демократичних ініціатив розпочинає проєкт зі зменшення випадків мови ворожнечі в країнах Східного партнерства

Види когнітивних спотворень та їхній вплив — на тренінгу про психологічну безпеку журналістів

21 Docudays UA: Саунд­скейпінг пам’яті, низові культурні простори та європейський кіноринок — добірка дискусій DOCU/PRO та DOCU/СИНТЕЗ

Пів тисячі молодих лідерів і лідерок закінчили "Школу молодіжних рад"

Доступ до публічної інформації в ОМС: як зробити так, щоб усе запрацювало?