“Ваші права у небезпеці”: Amnesty International попереджає про глобальний наступ на свободи

Міжнародна система захисту прав людини знаходиться під загрозою зникнення через короткострокові національні інтереси і драконівські жорсткі заходи безпеки, які призвели до глобальних порушень прав і ...

Amnesty International презентувала Звіт за 2015 рік
“Ваші права у небезпеці”: Amnesty International попереджає про глобальний наступ на свободи

Міжнародна система захисту прав людини знаходиться під загрозою зникнення через короткострокові національні інтереси і драконівські жорсткі заходи безпеки, які призвели до глобальних порушень прав і свобод – про це попереджає Amnesty International у своїй щорічній оцінці стану дотримання прав людини у світі.

“Ваші права у небезпеці: багато урядів у всьому світі ставляться до них презирливо”, заявляє Саліл Шетті, Генеральний секретар Amnesty International. “Мільйони людей неймовірно потерпають від дій держав та озброєних угруповань, у той час як уряди безсоромно розглядають захист прав людини як загрозу безпеці, праву і порядку або національним “цінностям”.

Окрім світових тенденцій, річна доповідь Amnesty International аналізує ситуацію з правами людини, що склалась в регіонах та окремих країнах, зокрема,  в ЄС та Україні, наголошуючи на численних порушеннях прав людини та неспроможності урядів ефективно реагувати на нові виклики безпеки.

“У 2015 році лідери ЄС не спромоглись випрацювати послідовну та гуманну політику щодо кризи біженців, у той час як сотні тисяч вдались до небезпечної подорожі морем лише для того, щоб зіткнутись з новими небезпеками на території ЄС. До кінця року, країни ЄС все більш суворо захищали свої кордони, нехтуючи правами і потребами тих, хто шукав притулку, рятуючись від переслідувань і збройних конфліктів”- зазначив Джон Дальхузен, директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

Аналізуючи ситуацію з правами людини В Україні, Amnesty International фокусує свою увагу на відсутності значного прогресу у розслідуванні злочинів, скоєних під час Євромайдану,  порушеннях прав людини на сході країни та у Криму, захисті прав ЛГБТІ та проблемах з правом на свободою вираження .

“Наразі, однією  з ключових проблем, яка лежить в основі великої кількості порушень прав людини в Україні, є безкарність. Це те, що об’єднує як справи Євромайдану, так і порушення прав людини в ході збройного конфлікту на сході України. Механізми для вирішення цієї проблеми є різними. Так ми вітаємо прийняття закону про Державне бюро розслідувань та закликаємо створити його якнайшвидше як дієвий орган з розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями. Щодо подій на сході – важливо негайно ратифікувати Римський статут та приєднатися до юрисдикції Міжнародного Кримінального Суду”, заявила Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International в Україні.

Права людини під загрозою у всьому світі

Amnesty International попереджає про підступну тенденцію, що поширюється світом, щодо підриву ситуації у сфері прав людини. Вона прийшла від урядів, що навмисно атакували, урізали фінансування та зневажали інституції, покликані допомагати у захисті прав.

“Не лише наші права знаходяться під загрозою, але і закони, і система, що покликані їх захищати. Більше 70 років важкої роботи та прогресу серед громадськості знаходяться під загрозою”, – заявляє Саліл Шетті.

Діяльність органів Організації Об’єднаних Націй щодо захисту прав людини, Міжнародного Кримінального Суду та регіональних механізмів, таких як Рада Європи чи Міжамериканська система захисту прав людини, підривається урядами шляхом намагання закрити  доступу до внутрішніх національних документів.

Amnesty International закликає уряди політично підтримувати та у повній мірі фінансувати ті системи, що забезпечують розвиток міжнародного права та захист прав людини.

Права людини під загрозою на національному рівні

Amnesty International зафіксувала, наскільки зухвало уряди порушували міжнародне право у своїх країнах у 2015 році: у більше, ніж 98 країнах, людей катували або іншим чином піддавали жорстокому поводженню, а 30 держав незаконно змушували біженців повертатися до країн, де вони перебували у небезпеці. У щонайменше 18 країнах урядами та озброєними угрупованнями було вчинено воєнні злочини та порушено інші “закони війни”.

Amnesty International також попереджає про тривожну тенденцію серед урядів щодо збільшення кількості прицільних нападів на активістів, юристів та інших осіб, які працюють у сфері захисту прав людини.

“Замість визнання вирішальної ролі, яку ці люди відіграють у суспільстві, влада вирішила навмисно придушити критику у своїх країнах”, – стверджує Саліл Шетті.

Amnesty International стверджує, що така тенденція з’явилася у багатьох урядів через появу нових загроз безпеці у 2015 році.

“Помилковою реакцією багатьох урядів на загрози національній безпеці стало знищення громадянського суспільства, права на особисте життя та свободу думки, а також спроби заплямування поняття прав людини, ставлення їх в противагу національній безпеці, праву та порядку або ж «національним цінностям», – заявляє Саліл Шетті.

Гостра потреба в активізації ООН

Організація Об’єднаних Націй та її регіональні відділення у сфері захисту прав людини та біженців зазнали серйозних проблем через ворожість та зневагу “бунтівних” урядів у 2015 році.

“ООН була створена, щоб «позбавити прийдешні покоління нещасть війни» ” та «знову утвердити віру в основні права людини» “, однак зараз,  перед новими великими викликами, вона більш вразлива, ніж будь-коли, “, – стверджує Саліл Шетті.

Влада багатьох держав навмисно зривала дії ООН щодо запобігання масовим звірствам чи притягнення винних у скоєнні цих дій і відхиляла або ж висміювала її рекомендації щодо поліпшення становища прав людини на національномих рівнях.

Сирійський конфлікт є одним із найжахливіших прикладів катастрофічних людських жертв внаслідок систематичної неспроможності ООН відігравати вирішальну роль у захисті прав та норм міжнародного права, а також у забезпеченні підзвітності.

Наступний Генеральний Секретар ООН, якого буде обрано пізніше цього року та який займе посаду  у січні 2017 року, успадкує організацію, що має багато здобутків, однак має активізуватися, заявляє Amnesty International. Організація закликає держав-членів ООН та Раду Безпеки ООН проявити сміливий новий хід думок у напрямку реформ, починаючи з процесу обрання нового Генерального Секретаря.

“Держави-члени ООН мають історичну можливість цього року активізувати організацію шляхом підтримки сильного кандидата на посаду Генерального Секретаря, який готовий брати на себе зобов’язання, проявляти стійкість та у разі необхідності тиснути на будь-яку державу, якщо вона прагне підірвати статус прав людини на національному чи міжнародному рівні”, – каже Саліл Шетті.

Аби досягти цієї мети, Amnesty International заявляє, що виборчий процес має бути чесним та прозорим, а також необхідно переконатися, що кандидатам відомі та зрозумілі основні виклики правам людини, що стоять перед ООН.

Заклик до дії

“Сьогодні перед світом стоять багато викликів, які були створені чи культивовані владою, що грала у політику із людськими життями. Мільйони біженців потерпають через збільшення конфліктів, а озброєні угруповання атакують цивільне населення та вчиняють інші серйозні порушення”, – стверджує Саліл Шетті.

“Не допустити виходу кризи з-під контролю в силах нинішніх лідерів. Уряди повинні зупинити свої посягання на наші права та посилити їх захист, це є їхнім обов’язком, покладеним на них світом. Права людини є обов’язковим елементом, не факультативним, а ставки людства ще ніколи не були вищими”.

За додатковою інформацією та з питань організації інтерв’ю з експертами організації, звертайтеся до Марії Гур’євої  [email protected], +38 (067) 3281038

Матеріали доступні за посиланням: http://www.ex.ua/98617813

Інформаційна довідка.  

Amnesty International – всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Проводячи дослідження та генеруючи дії, Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. amnesty.org.ua


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади