Які зміни несе новий закон про адвокатуру для самоврядування? Обговорення АПУ

КИЇВ – 2 березня 2016 року. Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» продовжила серію обговорень проекту Закону України «Про адвокатуру та ...

Додано:
uba

11
Які зміни несе новий закон про адвокатуру для самоврядування? Обговорення АПУ

КИЇВ – 2 березня 2016 року. Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» продовжила серію обговорень проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

П’яте офіційне обговорення було присвячено питанню організації адвокатського самоврядування. До переліку питань, які були винесені на обговорення, увійшли підходи в самоврядування, забезпечення змінності та ротації кадрів, вдосконалення процедури скликання з’їзду адвокатів, можливості реорганізації Ради адвокатів України та встановлення ефективної та справедливої системи дисциплінарної відповідальності.

Модератором засідання виступив член Правління АПУ Андрій Стельмащук, керуючий партнер АО «Василь Кісіль і Партнери». Презентацію положень проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», підготовленого у межах Ради з питань судової реформи, представили Президент АПУ Денис Бугай та адвокат Микита Нуралін.

Зокрема, новий проект передбачає змінність керівництва органів самоврядування: термін їх повноважень зменшується з п’яти до двох років, при чому перебувати на одній і тій самій посаді керівники зможуть не більше двох термінів поспіль. Також передбачається запровадження таємного та рейтингового голосування.

Що стосується Ради адвокатів, то ї склад має бути у кількості 30 членів: голова та два заступники, які обираються з’їздом адвокатів та 27 членів – голови рад адвокатів регіонів за посадою.

Вагомі зміни передбачені й у забезпеченні фінансування органів самоврядування та скликання з’їзду адвокатів. Зокрема, забороняється кооптація членів органів місцевого самоврядування та встановлюється, що з’їзд не може приймати рішення з питань, не включених до порядку денного. Деякі зміни передбачені й у контексті дисциплінарної відповідальності. Так, пропонується встановити штраф у розмірі 3 мін.зп за несплату щорічного внеску.

Європейський погляд на організацію адвокатського самоврядування представили міжнародні експерти Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфер юстиції в Україні» Ритіс Йокубаускас та Оксана Цимбрівська. Зокрема, Ритіс висловив переконання у тому, що не всі правила мають бути закріплені на рівні закону, адже професія адвоката є саморегулівною у своїй природі. У свою чергу, Марк Сегал, головний експерт з доступу до правосуддя та забезпечення права на захист Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», порадив колегам аналізувати зміни з точки зору того, чи зроблять вони адвокатуру сильнішою і чи виграє від них професія в цілому.

До дискусії долучилися: Ігор Фомін, керуючий партнер Fomin & Partners; Вікторія Мітько, начальник управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги;  Дмитро Кухнюк, керуючий партнер АО «Мельник, Кухнюк і Партнери»; Інна Рафальська, голова Ради адвокатів міста Києва; Євген Грушовець, партнер Ario Capital Group; Олег Рачук, Президент Асоціації адвокатів України (ААУ), керуючий партнер АО «Нацина Рачук»; Зоя Ярош, віце-президент ААУ, керуючий партнер АК «Маршаллєр і партнери» та інші.

Підводячи підсумки засідання, Денис Бугай запропонував колегам підготувати конкретні пропозиції та формулювання  по удосконаленню законопроекту. «Наміри у нас єдині – зробити адвокатуру сильною, а роботу адвоката більш професійною. Тож, орієнтовно за місяць ми плануємо провести зустріч з членами Ради з питань судової реформи і презентувати консолідовану позицію адвокатської спільноти», – сказав він.

Надалі обговорення продовжиться в Одесі. Вже найближчої п’ятниці, 4 березня, відбудеться VI офіційне  обговорення «Реформа адвокатури. Очікування адвокатів» у межах презентації проекту змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

ТЕКСТ: Проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

ВІДЕО: П’яте офіційне обговорення «Адвокатське самоврядування: які зміни принесе новий закон».

ПРЕЗЕНТАЦІЯ: Проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» в частині організації адвокатського самоврядування.

ОФІЦІЙНО: Рада з питань судової реформи – адвокатура та безоплатна правова допомога.

Надсилайте свої пропозиції та коментарі щодо зазначеного проекту Закону за адресою: [email protected] з поміткою “Реформа адвокатури”.


Тематика публікації:                        

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади