Team Europe представила свою першу в Україні ініціативу

Днями Представництво ЄС в Україні презентувало у Харкові свою нову ініціативу - Team Europe. Означена група експертів, до якої надалі долучатимуться нові учасники, має на меті зміцнити діалог між ...

te
Team Europe представила свою першу в Україні ініціативу

Днями Представництво ЄС в Україні презентувало у Харкові свою нову ініціативу – Team Europe. Означена група експертів, до якої надалі долучатимуться нові учасники, має на меті зміцнити діалог між Україною та Євроспільнотою на місцевому рівні, поза Києвом. Таким чином, Представництво ЄС хоче подолати хибну традицію, коли діалог відносно фундаментальних для країни та суспільства речей відбувається переважно в столиці. Адже європейське майбутнє та втілення передового європейського досвіду стосуються усієї держави.

Адже Україна вже отримала доступ до найбільшого в світі ринку завдяки Глибокій та всеохоплюючій зоні вільної торгівлі з ЄС (ГВЗВТ). Відтак, темою першої зустрічі Team Europe стали питання євроінтеграції як стимулу для назрілих реформ в Україні, а також тих можливостей, які відкриває, зокрема, перед харківськими бізнесменами зона вільної торгівлі з ЄС. До дискусії долучились представники місцевого бізнесу, котрі зацікавлені знати якомога більше про можливості ГЗВТ, вихід на нові ринки та застосування  при цьому європейських стандартів.

За словами Олександра Чумака, президента Асоціації приватних роботодавців, голови Громадської ради при Головному управлінні Державної фіскальної служби у Харківській області та експерта Team Europe, малому і середньому бізнесу Харкова нелегко виходити на європейські ринки, оскільки  більшість з них не мають клієнтів у ЄС: «З іншого боку, компанії, які раніше експортували до Росії, наразі успішно переорієнтовуються на Європу. Приміром, деякі харківські компанії уже створили свої представництва в Польщі та Іспанії, аби полегшити торгівлю з цими країнами». Натомість Тарас Данько, експерт Team Europe, професор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» зазначив: «Важко будувати спільні проекти, якщо люди недостатньо поінформовані, адже виникає брак довіри. Дуже важливо вести європейську  дискусію таким чином, щоб вона «чіплялася» за реальні проблеми міста, не була би абстрактною. Отож наше завдання я бачу не просто в інформуванні про ЄС чи його відносини з Україною, а також в генеруванні конструктивних дебатів, обговоренні способів  імплементації європейських процесів чи ініціатив у нас. Важливо, щоб до нашої команди та її роботи долучалися інші люди. Так само важливо, аби ми не скотитися до порожньої пропаганди чи компанійщини. Тому нам потрібно застосовувати ланцюжок «інформуй-консультуй-залучай-співробітничай-посилюй спроможність».

Своєю чергою відомий одеський журналіст Андрій Федотов, представник міста, де має відбутися наступна зустріч експертів Team Europe з місцевими підприємцями, вже  сформулював для них тематику для чергового обговорення: «Громаду Одеси насамперед цікавить, як асоціація з ЄС чи євроінтеграція в цілому допоможе реформувати систему міського водопостачання або проблему відсутності соціального житла, дозволить посилити боротьбу з захистом архітектурної та культурної спадщини міста, екологічну безпеку? Якими можуть бути юридичні, економічні та культурні перспективи для цих напрямків після повноцінного входження в дію асоціації? Що ж стосується бізнесу, то його насамперед цікавлять позитивні зміни в сферах агропромисловості, торгівлі, інфраструктурні перспективи, туризм».

А підсумував дискусію керівник відділу преси та інформації Представництва Євросоюзу в Україні Юргіс Вілчінскас: «Наші зустрічі та інформаційні компанії в усіх куточках України засвідчують, що наразі досить слабким є дискурс дебатів про Європу та місце України в ній, про пріоритетні для євроінтеграції реформи. Тому нам потрібні так би мовити напівпровідники, які нам місцях могли би декодувати для широкого загалу різноманітні європейські питання».

Згодом Team Europe  продовжить свою роботу в Одесі. Надалі ж Представництво Європейського Союзу планує поширювати ініціативу Team Europe на інші регіони України. Регіональні групи  цієї євро команди «перекладатимуть» події  свого міста, чи  регіону в європейський контекст, вестимуть дискусії  про європейські цінності та допомогу ЄС Україні. А для підприємців, зацікавлених у експорті до ЄС, представництво пропонує практичний посібник “Інтернаціоналізація бізнесу та вихід на ринки Європейського Союзу”, котрий доступний безкоштовно  за означеним посиланням.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»

Програма USAID DOBRE закупила для П’ядицької громади агро обладнання вартістю понад 1,2 мільйон

Безкоштовні онлайн-консультації від психологів та психіатрів для мешканців України

Понад 80 громад та ОВА пройдуть навчання з комунікацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

На Рівненщині проводять дослідження щодо булінгу дітей ВПО у школах