Дискредитація української влади та збільшення випадків шахрайства в мережі: результати моніторингу дотримання цифрових прав за травень 2023 року

Поширити серед українців зневіру в перемозі, підірвати довіру суспільства до влади та дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва України – ключові завдання інформаційних ...

Додано:
hrp

травень 2023
Дискредитація української влади та збільшення випадків шахрайства в мережі: результати моніторингу дотримання цифрових прав за травень 2023 року

Поширити серед українців зневіру в перемозі, підірвати довіру суспільства до влади та дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва України – ключові завдання інформаційних операцій, які ворог проводив минулого місяця. Найбільше фейків і маніпуляцій супроводжували повідомлення про президента Зеленського – на цю тему виявлено 32 повідомлення. На другому місці по кількості кремлівських вигадок була дезінформація про Україну як «недодержаву», якою керує Захід, та про війну Росії не з Україною, а з Заходом. Подібного змісту нарахували 31 повідомлення.

Такі дані зафіксували експерти «Платформи прав людини», здійснюючи моніторинг дотримання в Україні цифрових прав під час воєнного стану. Результати моніторингу представлені в аналітичному звіті «Війна у цифровому вимірі та права людини» за травень 2023 року. 

Як і в попередні звітні періоди, експерти також виявили й систематизували інформацію про:

  • кібератаки на державний сектор – їх було 24 350 197 – зокрема, хакери намагалися зламати онлайн-сервіс бронювання місця для перетину кордону вантажівками «єЧерга», а також сайти «24 каналу», херсонського онлайн-видання «МОСТ» і сайт видання «Вечірній Київ». 
  • фішингові атаки – за даними Держспецзв’язку, їх нарахували 1 765;
  • шахрайство в мережі – виявлено 23 схеми (до прикладу, у квітні було зафіксовано 10 таких випадків, а в березні 8); 
  • кримінальні справи щодо свободи вираження поглядів – українські суди винесли 102 вироки, 42 з яких містять факти про можливе порушення цифрових прав.

Крім того, автори звіту дослідили проблеми позасудового блокування веб-ресурсів або інформації на веб-ресурсах, проаналізували запити на отримання інформації, направлені через сайт «Доступ до правди», а також виявили проблему в кваліфікації однотипних дій і застосування різних видів покарання для осіб, які поширювали інформацію в одних і тих самих соцмережах, у той самий спосіб і схожого змісту.

Дізнатися більше про результати моніторингу та ознайомитися з юридичним аналізом цифрових правопорушень можна на сайті «Платформи прав людини». 

Переглянути звіт

Маєте питання чи хочете отримати ексклюзивний коментар експерта по темі? Пишіть нам на пошту: [email protected]

Аналітичний звіт підготовлено в межах проєкту «Моніторинг ситуації з інтернет-свободами в Україні», що фінансується Ініціативою з верховенства права Американської асоціації юристів (ABA ROLI).
 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону

Яка вона — українська ідентичність? Відкриті читання «Живої бібліотеки» — на DOCUSPACE

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання