Волинські правники озвучили пропозиції з удосконалення проекту Закону про адвокатуру

Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» провели ХІ професійне обговорення проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську ...

Додано:
uba

12
Волинські правники озвучили пропозиції з удосконалення проекту Закону про адвокатуру

Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» провели ХІ професійне обговорення проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», розробленого у межах Ради з питань судової реформи.

Зі вступним словом до колег звернувся Андрій Осіпов, адвокат, експерт Інституту політичної освіти. Він висловив сподівання, що реформа адвокатури завершиться встановленням нових правил, які підсилять професію адвоката та нададуть нові інструменти для ефективної роботи.

Презентуючи ключові положення проекту Закону, Президент АПУ Денис Бугай, звернув увагу на низку недоліків, які потребують уточнення. Серед них, зокрема, прогалини у контексті посилення професійних прав та гарантій адвокатської діяльності. У проекті не передбачена можливість проведення допитів свідків адвокатом (п.7.ч.1 ст.20). Також він містить пропозиції щодо послаблення адвокатського запиту (п.3 ст.20, ч. 5,6 ст.24). Так, додатково до таємної, не підлягає наданню інформація: службова, комерційна таємниця, персональні дані та інформація, яка порушує права третіх осіб на захист інтелектуальної власності, що значно звужує перелік відомостей, які можуть бути надані у відповідь на адвокатський запит.

«Переконаний, що думку юридичної спільноти буде почуто і ці недоліки можна буде виправити у процесі доопрацювання законопроекту», — зазначив Денис Бугай.

Необхідність підсилення адвокатського запиту й внесення змін до проекту підтримала й Галина Руденко, голова Ради адвокатів Волинської області. Також вона звернула увагу на необхідність виключення з проекту положення про притягнення адвоката до адміністративної відповідальності за зловживання правом на адвокатський запит.

Наводячи свої коментарі, адвокат звернула увагу на необхідність законодавчого закріплення обов’язку повідомляти відповідну раду адвокатів про факт проведення слідчих дій стосовно адвоката або його затримання. «У нашому профільному законі має бути закріплений конкретний термін такого повідомлення, скажімо, протягом трьох годин. Рада представляє інтереси адвокатів і повинна бути повідомлена про такі події якомога швидше», — переконана вона.

Долучаючись до обговорення, Ростислав Руденко, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, звернув увагу на необхідність законодавчого гарантування оплати адвокату за надання безоплатної правової допомоги.

Учасники зосередили увагу на статусі помічника адвоката та відповідальності, яку може нести адвокат за дії свого помічника.

У дискусії також взяли участь: Оксана Цимбрівська, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Сергій Удовиченко, адвокат, член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України від Рівненської області, Ігор Фомін, адвокат, керуючий партнер Fomin&Partners, РостиславРуденко, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, Микола Сорокопуд, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області.

Надалі презентація та обговорення проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» продовжиться у містах Західної України — Львові (14 квітня) та Івано-Франківську (15 квітня). Слідкуйте за нашими анонсами на сайті АПУ!


Тематика публікації:                  

Останні публікації цього розділу:

В Одесі пройшли дві презентації книги «Жити попри все. Розповіді жінок про війну, 2014 та 2022»

Послуги для ВПО: де отримати консультацію лікарів, юристів і психологів щодо захворювань

Четвертий випуск секс-просвітницького подкасту «про «доросле» від ГО «Феміністична майстерня»

У вінницькій книгарні «Герої» презентували книгу «Жити попри все. Розповіді жінок про війну, 2014 та 2022»

«Компенсація чи її ілюзія»: Центр громадянських свобод презентував дослідження щодо ситуації з позовами до РФ в українських судах

«Виходь грати!»: у Дніпрі стартує проєкт з підвищення психологічної стійкості дітей та їхніх батьків