Дискусія “Як Чорнобиль наблизив розпад СРСР? Як впливає на Україну?”

Початок: 20.04.2016 о 18:30
Закінчення: 20.04.2016 о 20:00
Адреса: вул. Лаврська, 10-12, Київ, Україна
Місце: Мистецький Арсенал, зал «Къырым»

Завершено

Chornobyl
Дискусія “Як Чорнобиль наблизив розпад СРСР? Як впливає на Україну?”

26 квітня цього року виповнюється 30 років з моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка є не тільки найбільшою катастрофою в історії ядерної енергетики, але й подією всесвітньо-історичного значення, що відбулася на теренах України.

Публічною дискусією «Як Чорнобиль наблизив розпад СРСР? Як впливає на Україну?» Інститут національної пам’яті прагне повернути тему Чорнобильської катастрофи в публічний дискурс. Це розмова буде одразу про:

§  минуле та його уроки: однозначно сама аварія, реакція на неї тодішньої радянської влади, організація заходів із ліквідації наслідків трагедії вкотре проявили нелюдяну та злочинну природу комуністичної системи, а також некомпетентність її керівництва;

§  сьогодення: монстр під саркофагом досі залишається викликом, Чорнобиль – тестом на спроможність української влади належним чином виконувати свої обов’язки, адже люди, яких так чи інакше торкнулася аварія, ліквідатори чи їхні сім’ї досі становлять значну частину нашого суспільства;

§  майбутнє: адже в питанні радіаційних катастроф наша національна пам’ять є важливим досвідом для світу, а українські інтелектуальні напрацювання – передовими в світовій думці.

У дискусії візьмуть участь:

письменниця Оксана ЗАБУЖКО, командир взводу радіаційної розвідки, письменник, еколог, засновник «ЧОРНОБИЛЬ ТУР» Сергій МИРНИЙ, організатор першого масштабного відзначення річниці катастрофи 1988 року Олесь ШЕВЧЕНКО, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ЯТРОВИЧ.

Модератор – історик Сергій ГРОМЕНКО.

Партнер заходу – Програма академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні.

Пряма трансляція дискусії за лінком: http://betv.com.ua/online/chornobil/

Нагадаємо, з 20 по 24 квітня, у рамках VI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» триватиме спеціальна програма Українського інституту національної пам’яті «Історія: (не)засвоєні уроки». Цикл публічних дискусій з такою ж назвою на важливі з точки зору сьогодення історичні теми Інститут національної пам’яті організовує вже понад рік.

Програма заходів за лінком. Також стежте за оновленням інформації на сторінці історичного майданчика УІНП у мережі Facebook. Інформація про умови входу на територію фестивалю «Книжковий Арсенал» тут.

Програма імені Фулбрайта, спонсорована урядом США, посідає чільне місце у системі міжнародної освіти. Узасаднена ідеєю взаємодії та взаєморозуміння й уґрунтована на пізнанні та повазі до розмаїтого світу, вона успішно діє з 1946, нині – у 155 країнах світу. За час існування Програми в Україні — з 1992 року — близько 900 українців навчались, стажувались, проводили дослідження в США; у свою чергу, понад 530 американців викладали в українських вишах і займались науковою працею. Наприкінці лютого 2016 р. Програма започаткувала серію лекцій-посвят 30-тій річниці Чорнобильської трагедії за участі представників різних дисциплін з метою глибокого осмислення багатогранності Чорнобиля – щоразу з іншої перспективи, у регіональному й міжнародному контекстах з антропологічного, історичного, соціологічного, екологічного та інших поглядів; аби знати правду про самих себе і жити далі – з почуттям безпеки й без страху, – й вибудовувати/наповнювати наше життя людською моральністю.