78,5% за унітарну Україну

У випадку проведення референдуму стосовно територіально-політичного устрою України 78,5% усіх опитаних (або 81,9% тих, хто збирається взяти участь у референдумі) проголосували б за унітарну державою, ...

78,5% за унітарну Україну
78,5% за унітарну Україну

У випадку проведення референдуму стосовно територіально-політичного устрою України 78,5% усіх опитаних (або 81,9% тих, хто збирається взяти участь у референдумі) проголосували б за унітарну державою, де мають відбутися децентралізація влади та істотне розширення повноважень місцевих органів влади в економічній, соціальній та гуманітарній сферах.

За даними Центру Разумкова, громадяни України висловлюють значний інтерес до визначення основних напрямів розвитку її внутрішньої та зовнішньої політики, про що свідчать високі наміри участі у можливих референдумах з цих питань. Відповідаючи на питання:

«Якби у найближчі вихідні відбувся референдум щодо актуальних проблем розвитку України, зокрема: статусу української та російської мов, можливості федералізації України, можливості інтеграції України до ЄС, Митного союзу, НАТО, чи взяли б Ви участь у такому референдумі?»,48,5% респондентів відповіли, що впевнені в тому, що візьмуть участь, ще 31,4% – що, скоріше за все, візьмуть участь у референдумі.

За федеративну державу мають намір проголосувати відповідно 12,3% і 11,6% опитаних. Частка тих, хто виступає за унітарний устрій держави, зросла порівняно з кінцем березня-початком квітня 2014 р., коли проводилося аналогічне опитування – тоді вона становила 69,3% серед усіх опитаних. Частка тих, хто виступає за федеративний устрій, зменшилася з 16,7% до 12,3%. За унітарну державу (за умови децентралізації влади) виступають більшість жителів усіх регіонів (від 95% на Заході країни до 63% на Сході).

68% усіх опитаних (або 72,7% тих, хто збирається взяти участь у референдумі) проголосували б за те, щоб українська мова була єдиною державною, відповідно 28,6% і 25,8% – за те, щоб в Україні було дві державні мови – українська та російська. Підтримка української мови як єдиної державної порівняно з кінцем березня-початком квітня 2014 р. зросла з 56,5% до 68%, підтримка ідеї двох державних мов знизилася з 37,6% до 28,6%. За українську мову як єдину державну виступають більшість жителів Західного і Центрального регіонів (відповідно 91,8% і 83,3%), 50,2% відсотки жителів Південного регіону (43,7% жителів цього регіону підтримують ідею двох державних мов). У Східному регіоні 52,7% опитаних виступають за те, щоб в Україні дві мови – українська та російська – були державними, а 44% – за те, щоб лише українська мала статус державної.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення