У сепаратистів, що вриваються у ваш дім, можна стріляти на ураження

Лютневі і березневі події цього року спровокували в нашій країні небувалий попит на зброю і засоби самозахисту. Все, що малося на продажу, розкуповувалося швидко і без розбору. Тепер ситуація дещо ...

сепаратисти
У сепаратистів, що вриваються у ваш дім, можна стріляти на ураження

Лютневі і березневі події цього року спровокували в нашій країні небувалий попит на зброю і засоби самозахисту. Все, що малося на продажу, розкуповувалося швидко і без розбору. Тепер ситуація дещо стабілізувалася, і у громадян з’явився час спокійно обдумати найкращий спосіб озброєння.

По-перше, потрібно точно знати в яких ситуаціях і як застосовувати цю зброю на практиці для захисту себе, своєї сім’ї і житла.

«Власники травматичної зброї, у разі її застосування, нерідко намагаються поцілити в незахищені та вразливі частини тіла, що призводить часом до смертельних наслідків або тяжких каліцтв. Потрібно пам’ятати – з близької відстані застосовувати травматичну зброю, цілитися в обличчя, шию, пах нападаючого – законодавством заборонено. Відповідальність за такі дії передбачена відповідними статтями КК України», – розповідає керівник кримінальної практики Юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери»Сергій Шапов.

Адвокат уточнює, що кримінальну відповідальність за незаконне поводження із травматичною зброєю законодавець прописав у статті 263 КК України, передбачивши за це до 7 років позбавлення волі. За незаконне виготовлення, переробку або ремонт вогнепальної зброї у статті 263-1 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, а в разі вчинення організованою групою – до 12 років в’язниці.

За загальним правилом при самообороні стріляти можна тільки в того, хто безпосередньо зазіхає на майно або життя і здоров’я власника зброї або членів його сім’ї. Якщо нападників декілька – можна стріляти у всіх відразу. Однак якщо власник зброї вирішив вистрілити в нападника вже після того, як його, наприклад, затримала міліція на місці злочину, або наздогнавши злочинця на вулиці, коли той тікав з місця злочину, тоді стрілок буде нести кримінальну відповідальність на загальних підставах.

Сергій Шапов підкреслює, що, оцінюючи ступінь законності дій того, хто обороняється, слід також враховувати характер небезпеки, яка йому загрожувала, і обставини, які могли вплинути на реальне співвідношення сил. Зокрема: місце і час нападу, його раптовість, ступінь готовності до його відбиття, кількість нападників і тих, хто захищався, їхні фізичні дані (вік, стать, стан здоров’я) та інші обставини.

«В ході необхідної оборони не повинно бути допущено явного виходу за її межі. Закон говорить про правомірність таких дій лише у випадку застосування по відношенню до нападаючого насильства, необхідної і достатньої в цій обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання. Безумовно, не можна визнати правомірною стрілянину на ураження по нападнику, якщо у особи, що захищається, наприклад, була реальна можливість стріляти по ногах і його положення і безпека від такого вибору не постраждали б», – розповідає Сергій Шапов.

При цьому, згідно з ч. 5 ст. 36 Кримінального кодексу України, не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи, групи осіб, а також для захисту від насильницького вторгнення у житло або ж в інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку було завдано.

«На практиці наведена норма закону дає право не витрачати дорогоцінний час на роздуми про наслідки застосування зброї для відбиття нападу озброєного бандита або хулігана, групи осіб, причому необов’язково збройних, а також для захисту житла від непрошених гостей, якщо їх вторгнення з насильством. Таким чином, стосовно до реалій сьогоднішнього дня, не буде нести кримінальну або будь-яку іншу відповідальність власник зброї, якщо буде встановлено, що він дійсно стріляв з метою самозахисту. Наприклад, в сепаратиста, який забрався в чуже житло з зброєю і погрожував членам родини», – підкреслює Сергій Шапов.

Однак, якщо в оселю проник злодій і його господар застав на гарячому, стріляти в нього на ураження – буде протизаконним. За буквою закону, його дії не загрожували господареві житла або членам його сім’ї.

«Навіть при очевидно злочинних намірах такої особи його розстріл із вогнепальної зброї, вчинений господарем оселі, ні за яких обставин не може бути визнаний правомірним діянням, вчиненим у стані необхідної оборони. Відповідальність у таких випадках настає залежно від наслідків і наміру особи, яка вчинила злочинне діяння. Це може кваліфікуватися як умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця (стаття 124 КК) або зовсім як умисне вбивство (стаття 115 КК)» – пояснює Сергій Шапов.

Керівник кримінальної практики Юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» нагадує, що в будь-яких ситуаціях підстреленому зловмисникові повинна бути надана своєчасна і належна медична допомога. Тому стрілок спочатку повинен сам надати невідкладну допомогу пораненому злочинцеві, а потім викликати бригаду швидкої медичної допомоги.

«В іншому випадку існує можливість настання для «переможця» кримінальної відповідальності, передбаченої ст. 136 КК України, за ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя становищі, при наявності можливості надати таку допомогу або неповідомлення про такий стан належним установам та особам, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження або смерть потерпілого. В останньому випадку за таке діяння передбачено покарання до п’яти років позбавлення волі», – розповідає Сергій Шапова.

При описаних обставинах існує також реальна можливість кримінальної відповідальності за ст. 135 КК України – за залишення в небезпеці особи, коли той, хто залишив його без допомоги, сам поставив потерпілого в небезпечному для життя стані.

«Крім оперативного виклику медичної допомоги, не зайвим буде також негайно викликати працівників міліції чи інших представників органів правопорядку, записати контактну інформацію та координати свідків, забезпечити охорону обстановки місця події, особливо збереження зброї, як своєї, так і нападника, а також інших слідів і можливих доказів факту самозахисту, щоб потім у правоохоронців не виникало ніяких питань до власника зброї про правомірність його дій», – резюмує керівник кримінальної практики Юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Шапов.

Джерело : ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери»


Тематика публікації:     

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення