Кількість переміщених осіб у світі перевищила 50 мільйонів вперше з кінця Другої світової війни

У доповіді, опублікованій сьогодні УВКБ ООН вказується, що число біженців, шукачів притулку і внутрішньо переміщених осіб в усьому світі перевищило 50 мільйонів чоловік вперше за період після Другої ...

біженці
Кількість переміщених осіб у світі перевищила 50 мільйонів вперше з кінця Другої світової війни

У доповіді, опублікованій сьогодні УВКБ ООН вказується, що число біженців, шукачів притулку і внутрішньо переміщених осіб в усьому світі перевищило 50 мільйонів чоловік вперше за період після Другої світової війни.

У річній доповіді УВКБ ООН «Глобальні тенденції», заснованій на даних, зібраних урядами, неурядовими організаціями-партнерами, а також за власними даними УВКБ ООН, опубліковано дані про 51,2 мільйонів осіб, що стали вимушеними переселенцями станом на кінець 2013 року. Це на шість мільйонів перевищує дані попереднього року – 45,2 мільйонів осіб у 2012.

Основною причиною такого радикального збільшення кількості вимушених переселенців стала війна у Сирії, через яку, станом на кінець минулого року, 2,5 мільйони людей стали біженцями, а 6,5 мільйонів зазнали внутрішнього переміщення. Також значно збільшилась кількість випадків вимушеного переселення на території Африканського континенту, за рахунок помітного збільшення їх кількості у Центральноафриканській Республіці, а також у Південному Судані в кінці 2013 року.

«Ми бачимо, яку страшну ціну людство платить за постійні війни, за нездатність вирішити чи попередити конфлікт», – каже Антоніу Гутерреш, Верховний комісар ООН у справах біженців. «Сьогодні мир у небезпечному дефіциті. Гуманітарні організації можуть допомогти у тимчасовому полегшенні становища, але вкрай необхідні політичні рішення. За їх відсутності, і без того тривожна тенденція збільшення кількості конфліктів і масових страждань, що відображені у вищенаведених цифрах, буде лише посилюватись.»

51,2 мільйона вимушених переселенців в усьому світі є величезною групою людей, що потребують допомоги, для надання якої використовуються як кошти з бюджетів країн-донорів, так і спроможність країн, що безпосередньо межують з кризовими регіонами, приймати біженців.

«Світова громада повинна подолати свої внутрішні розбіжності і знайти шляхи вирішення конфліктів, що на сьогоднішній день відбуваються на території Південного Судану, Сирії, Центральноафриканської республіки і у інших місцях. Нетрадиційні донори повинні залучитись до вирішення проблем на рівні з традиційними. Станом на сьогоднішній день, кількість вимушених переселенців близька за розмірами до населення деяких більших за середні держав, як от Колумбія чи Іспанія, Південна Африка чи Південна Корея,» – каже пан Гутерреш.

Біженці

Переміщені особи, про яких йде мова в доповіді УВКБ ООН «Глобальні тенденції», можна поділити на три групи – біженці, шукачі притулку і внутрішньо переміщені особи. Чисельність біженців по всьому світу складає 16,7 мільйона осіб, з яких 11,7 мільйона знаходяться під опікою УВКБ ООН, в той час як решта зареєстровані в спорідненій організації – Близькосхідній агенції ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт. Наведені цифри є найбільшими за час роботи УВКБ ООН з 2001 року. Крім того, більше половини біженців під опікою УВКБ ООН (6,3 мільйони) на кінець 2013 року знаходились у вигнанні протягом більше ніж п’яти років.

Загалом, найбільша кількість біженців під опікою УВКБ ООН, а також за країною походження – це афганці, сирійці та сомалійці, які загалом становлять більше половини біженців в світі. В той самий час Пакистан, Іран і Ліван дали прихисток на своїй території найбільшому числу біженців у світі.

За регіональним розподілом, Азія і Тихоокеанський регіон лідирують за кількістю біженців – на згаданих територіях їх налічується 3,5 мільйона чоловік. На південь від Сахари наразі 2,9 мільйона біженців, в той час як на Близькому Сході та в Північній Африці – 2,6 млн.

Шукачі притулку

Разом із біженцями, у 2013 році у світі налічувалось 1,1 млн осіб, що звернулись із заявами про надання притулку, більшість із них – у розвинених країнах (Німеччина у 2013р. отримала найбільше заяв про надання притулку). Рекордна кількість у 25300 заяв надійшли від дітей, розлучених з батьками чи без супроводу дорослих. Сирійці подали 64300 заяв, більше ніж представники будь-якої іншої нації, наступними за кількістю були громадяни Демократичної Республіки Конго (60400) і М’янми (57400).

Внутрішньо переміщені особи

Внутрішньо переміщеними називають осіб, що вимушені залишати свої домівки не перетинаючи кордонів своєї держави. Їхня кількість збільшилась досягнувши 33,3 мільйона осіб; з усіх згаданих груп саме ця збільшилась найбільше, про це говориться в доповіді «Глобальні тенденції». Для УВКБ ООН і інших гуманітарних організацій допомога цим людям є особливим викликом, оскільки багато з них знаходяться у зонах конфлікту, що ускладнює доставку допомоги і де вони не можуть скористатись усіма нормами міжнародного захисту біженців.

Рішення для кожної людини

Частиною роботи УВКБ ООН є пошук довгострокових рішень для вимушено переміщених осіб. Якщо це можливо, відбувається добровільна репатріація, інші ж варіанти включають місцеву інтеграцію чи переселення до третіх країн. У 2013 році кількість осіб, що повернулись до країни походження становила 414600 осіб, це четвертий найнижчий результат за майже чверть століття. Близько 98400 біженців було переселено у 21 країну світу. Повні дані з усіх країн світу щодо місцевої інтеграції і повернення внутрішньо переміщених осіб не були доступні для публікації у доповіді, проте 1,4 мільйона внутрішньо переміщених осіб повернулись додому у тих країнах, де ними опікується УВКБ ООН.

Особи без громадянства

51,2 мільйона вимушених переселенців у світі не включає в себе осіб без громадянства (оскільки відсутність громадянства не завжди передбачає переміщення). Важко порахувати точну кількість осіб без громадянства через зрозумілі складнощі, з якими уряди держав і УВКБ ООН стикаються, збираючи дані про осіб, що не мають громадянства та відповідних документів. Також причиною складнощів є те, що деякі країни не збирають даних про населення, яке не вважається громадянами цієї країни. У 2013 представництва УВКБ ООН по всьому світу повідомили про майже 3,5 мільйона осіб без громадянства, але це лише близько третини світової кількості осіб, що розцінюються як такі, що не належать до громадянства жодної країни.

****

За підрахунками УВКБ ООН в Україні проживає 2500 біженців. Ще близько 6-7 тисяч осіб є шукачами притулку. Станом на 18 червня 204 року УВКБ ООН володіє інформацією про більше 38000 переміщених осіб зі східних областей України та Криму. Серед них більшість становлять діти, жінки, люди похилого віку. Ця категорія осіб потребує особливої уваги з боку державних органів та громадянського суспільства.

Детальнішу інформацію щодо внутрішньо переміщених осіб в Україні можна знайти за посиланням: unhcr.org.ua/maps.

Джерело : УВКБ ООН


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення