“Беручи на роботу учасника АТО, Ви підтримуєте не лише бійця, а ще як мінімум десять людей…”

27 квітня 2016 р., у м. Києві в рамках проекту  «Воїну – гідна праця», відбувся семінар на тему: «Особливості найму на роботу учасників АТО: перспективи, переваги та ризики», організований ...

Додано:
nastasia_k

13055473_625059150980515_589044653243253040_n
“Беручи на роботу учасника АТО, Ви підтримуєте не лише бійця, а ще як мінімум десять людей…”

27 квітня 2016 р., у м. Києві в рамках проекту  «Воїну – гідна праця», відбувся семінар на тему: «Особливості найму на роботу учасників АТО: перспективи, переваги та ризики», організований громадською організацією «Центр зайнятості Вільних людей» у партнерстві з «Київським міським центром зайнятості», соціальним проектом «Працьовита Україна» від ТОВ «ВОГ Рітейл» та громадською організацією «Побратими». На зустріч завітало більше 40 роботодавців та HR-ів, представників районних центрів зайнятості, які обговорили разом особливості співпраці з ветеранами АТО, переваги та ризики найму їх на роботу, юридичні питання пов`язані з працевлаштуванням учасників АТО.

На семінарі відбулася презентація  проекту «Воїну-гідна праця» та соціального проекту «Працьовита Україна» від ТОВ «ВОГ Рітейл», метою яких є сприяння соціальній адаптації учасників АТО через працевлаштування, перекваліфікацію та навчання.

«Проект «Воїну-гідна праця» ГО «Центр зайнятості Вільних людей» функціонує уже 1,5 роки і за цей час через нього пройшло чимало ветеранів АТО, з різними історіями та долями, які залишилися назавжди в наших серцях. Ми знаємо, що процес соціальної адаптації учасників АТО – складний і багаторівневий, і саме працевлаштованість та зайнятість відіграють надважливу роль у психологічній та соціальній реабілітації ветеранів. Тому, відштовхуючись від потреб наших воїнів, в рамках проекту ми надаємо учасникам АТО професійні консультації на всіх етапах працевлаштування, профорієнтацію, допомагаємо в пошуку вакансій, навчанні та перекваліфікації, програмах розвитку підприємництва, а також співпрацюємо з приватними ліцензованими курсами, які навчають ветеранів на безоплатній основі. Ми переконані, що лише спільними силами з близькими учасників АТО, громадськими організаціями, державними структурами та лояльними роботодавцями учасники АТО зможуть по-справжньому повернутися додому», – прокоментувала Оксана Воропай, координатор проекту «Воїну-гідна праця» ГО «Центр зайнятості Вільних людей».

Андрій Козінчук, військовий психолог разом зі своїм побратимом Ігорем Холодило з ГО «Побратими» змалювали присутнім типовий портрет ветерана АТО, розповіли про особливості взаємодії та комунікації з учасниками АТО, а також роль HR-ів у соціальній адаптації учасників АТО.

«Роботодавці та HR-и під час спілкування з ветеранами АТО повинні розуміти, що у хлопців до війни був один lifestyle, одні цінності, а після війни у силу побаченого та пережитого, все це змінилося. Вони стали іншими. У хлопців з`явилося гостре відчуття несправедливості та нещирості. Їхній процес соціалізації та адаптації до мирного життя проходить не у психолога, а у соціумі разом з вами. Тому, якщо ви берете на роботу учасника АТО, то робите великий крок вперед і підтримуєте не лише бійця, але й ще, як мінімум десять людей, які його оточують. Це не помітна справа, але дуже благородна», – сказав Андрій Козінчук.

На семінарі також розглядалися переваги та ризики співпраці з ветеранами АТО.

«Ви не повинні брати на роботу учасників АТО лише з жалю. Якщо Ви хочете зробити refresh в бізнесі та щось змінити – ветерани АТО точно стануть вам в нагоді. Адже їхня мотивація у роботі значно відрізняється від мотивації більшості людей, і є не лише матеріальною. Ветерани АТО дуже швидко навчаються і прагнуть у короткі строки показати гарний результат. Серед можливих ризиків можна відмітити те, що бійцям не варто доручати виконувати формальну роботу, про яку ви з ним не домовлялись, а також жаліти», – прокоментував Ігор Холодило.

Слід зауважити, що усі учасники семінару високо оцінили важливість цієї зустрічі та зазначили, що більш чітко стали розуміти переваги та ризики співпраці з ветеранами АТО, а також особливості у спілкуванні з ними.

Проект «Воїну-гідна праця» реалізується в рамках діяльності громадської організації «Центр зайнятості Вільних людей» за підтримки Української ініціативи зміцнення громадянської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також Програмної ініціативи «Громадські ініціативи нової України» Міжнародного фонду «Відродження». Проект направлений на допомогу воїнам АТО, які повертаються додому, в працевлаштуванні, соціальній адаптації в суспільстві, перекваліфікації та навчанні. Воїни, що захищають нашу країну на Сході, потребують уваги й підтримки після демобілізації. Особливо ті, що отримали інвалідність внаслідок поранення. Здебільшого вони не мають змоги повернутися на попереднє місце роботи. Працевлаштованість і зайнятість – надважливі компоненти у психологічній та соціальній реабілітації ветеранів.


 

Останні публікації цього розділу:

Мукачево — перше місто в Україні, у якому запрацюють "медіаційні патрулі" у школах

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

У Дніпрі суд зобов’язав комунальне підприємство провести облік дерев у зеленій зоні

Розробка команди з Львівщини увійшла в трійку європейських інноваційних бізнес-проєктів 2024 року

Рух відкритих даних: досвід Великої Британії для транспарентності місцевої влади в Україні

ZDOROVI отримали від МОЗ статус критично важливого підприємства у військовий час