ЄС виділяє 250 млн. євро для підтримки України

Європейська Комісія надала Україні перший транш у розмірі 250 млн. євро з метою підтримки інституцій і реформ в країні. Ці кошти є частиною Контракту з розбудови держави, підписаного 13 травня після ...

ЄС
ЄС виділяє 250 млн. євро для підтримки України

Європейська Комісія надала Україні перший транш у розмірі 250 млн. євро з метою підтримки інституцій і реформ в країні. Ці кошти є частиною Контракту з розбудови держави, підписаного 13 травня після спільної зустрічі між Єврокомісією та українським урядом у Брюсселі.

«Сьогоднішнє виділення коштів – це один з багатьох кроків, до яких ми вдаємося, щоб допомогти уряду України покрити короткотермінові потреби, а також підготуватися до впровадження Угоди про асоціацію, – підкреслив Європейський Комісар з розширення і Європейської політики сусідстваШтефан Фюле. – Ми підтримуємо Україну і доводимо це конкретними діями. Ми очікуємо на наступні надходження у формі фінансової та іншої допомоги».

Контракт на розбудову держави розроблено для підтримки України у процесі її трансформації та проведення відповідних реформ. Він включає конкретні кроки зі сприяння прозорості, належному управлінню, підтримки боротьби проти корупції та допомоги уряду у відповіді на потреби громадян.

Контракт є однією з основних складових пакету підтримки України розміром в 11 млрд. євро, про який Єврокомісія оголосила 5 березня.

Контекст

Контракт на державне будівництво (355 млн. євро)

Контракт на державне будівництво надасть Україні, у формі бюджетної підтримки, фінансову допомогу для підтримки перехідного процесу та підготовки реформ у контексті Угоди про асоціацію, включно із глибокою і всеохопною зоною вільної торгівлі. Цього вдасться досягти завдяки, зокрема, зміцненню та поліпшенню управління, боротьби проти корупції, судової реформи та реформи державного управління. Контракт доповнено програмою із бюджетом у 10 млн. євро, що покликана надати підтримку громадянському суспільству.

Загальний бюджет Контракту – 355 млн. євро. Виділення цих коштів відбудеться у два транші. Після сьогоднішнього – у 250 млн. євро – найближчими місяцями буде виділено другий транш у розмірі 105 млн. євро. Його надання залежатиме від прогресу України у здійсненні реформ у сферах боротьби проти корупції, управління державними фінансами, державної служби, конституційної реформи, виборчого законодавства і правосуддя.

Основі очікувані результати:

У сфері конституційної та судової реформ, а також виборчого законодавства: інклюзивний і колективний процес у напрямі реформ, що відбувається у відповідності до міжнародних рекомендацій;

У сфері боротьби проти корупції, що пов’язана з реформою системи правосуддя: забезпечення дотримання положень із боротьби проти незаконного збагачення, ефективний контроль за деклараціями про інтерес, доступ до інформації, що становить суспільний інтерес, прозорість і конкурентоздатність сфери державних закупівель;

У сфері реформи державного управління: державна служба, що ґрунтується на заслугах і відображена у розподілі між політичними і управлінськими посадами, між державною і приватною сферами, а також характеризується неполітичним набором кадрів та просуванням державних службовців вищої і середньої ланки, а також належною стабільністю зайнятості та захистом проти дискреційних звільнень.

Джерело : Delegation Ukraine EU News


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення