У Києві відбулася пресконференція «Гендерно зумовлене насильство: реальні історії постраждалих під час війни в Україні»

Напередодні міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства» у Києві відбулась пресконференція «Гендерно зумовлене насильство: реальні історії постраждалих під час війни в Україні»24 ...

Додано:
healthrightorgua

405764311_669484902002522_5399175477013794741_n
У Києві відбулася пресконференція «Гендерно зумовлене насильство: реальні історії постраждалих під час війни в Україні»

Напередодні міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства» у Києві відбулась пресконференція «Гендерно зумовлене насильство: реальні історії постраждалих під час війни в Україні»

24 листопада Міжнародний благодійний фонд «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко та громадської організації «Ла Страда Україна» провели спільну пресконференцію щодо висвітлення проблеми гендерно зумовленого насильства (ГЗН) під час війни в Україні.

Захід відбувся напередодні міжнародної акції «16 днів активізму проти насильства», яка розпочинається кожного року 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Упродовж акціїї відзначаються дати, які символізують міжнародну підтримку руху проти будь-яких проявів насильства та порушень прав людини. Для України цей період особливо актуальний: 24 лютого 2022 року в нашій країні почалася повномасштабна війна, що є синонімом поняття «насильство».

Повномасштабне вторгнення росії в Україну має руйнівний вплив на населення, зокрема на психічне здоров’я українців. Зросли не лише ризики, а й кількість фактів насильства, зокрема сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).  Станом на листопад 2023 року, Офіс генерального прокурора України зафіксував 253 факта СНПК з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Війна спричиняє важке психоемоційне навантаження, змушує тривожитися за майбутнє, обмежувати та змінювати своє життя, переживати економічні складнощі. Ці виклики загострюють ризики гендерного зумовленого насильства, в тому числі домашнього насильства, а відтак – негативно впливають не лише на добробут жінок та дітей, а суспільства в цілому. 

Метою пресконференції стало привернення уваги громадськості до проблеми гендерно зумовленого насильства (ГЗН) під час війни в Україні, висвітлення заходів, яких вживає влада та громадськість, для боротьби з цим явищем.

«Питання протидії насильства було й залишається в центрі уваги державної політики. Яскравий доказ цього – ратифікація Україною в червні минулого року Стамбульської конвенції – це Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами», – зауважила Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики.

Війна спричиняє важке психоемоційне навантаження, змушує тривожитися за майбутнє,  обмежувати та змінювати своє життя, переживати економічні складнощі. Ці виклики загострюють  ризики гендерно зумовленого насильства, в тому числі домашнього насильства. 

«З початком повномасштабного вторгнення кількість запитів різко скоротилася. Щодо випадків домашнього насильства — фактично досягла нуля, — повідомляє Марина Легенька, віцепрезидентка ГО «Ла Страда Україна». —  Надходили звернення щодо інших питань, які пов’язані з евакуацією, виїздом за кордоном, отриманням статусу ВПО тощо. Але навіть коли ми отримували дзвінки щодо домашнього насильства, самі постраждали перепрошували, що звертаються з такими запитами, аргументуючи це тим, що у зв’язку з війною такі питання не на часі. Й тут нашим завданням було пояснити, що попри війну ситуація домашнього насильства не терпить відкладення й потребує реагування».

photo_2023-11-24_17-52-15

Галина Скіпальська, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», директорка Представництва HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні, розповіла про першочергові кроки, які були зроблені, щоб зорієнтувати роботу організацій на допомогу, постраждалим від насильства у зв’язку з війною:

«Для нас було важливо вчасно переформатувати діяльність для того, щоб приносити користь людям, які потребували захисту та підтримки. Саме тому у квітні 2022 розпочала свою діяльність онлайн-платформа SafeWomenHub за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF)».

Фахівці платформи SafeWomenHub отримують звернення постраждалих від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом (СПНК). Першочерговою складовою допомоги постраждалим від СНПК є інформування про можливість отримання цієї допомоги – безпечно, конфіденційно та анонімно.

«Історії, які ми чуємо, різні. Одна жінка телефонувала з тимчасово окупованої території, і їй доводилося говорити на горищі, а ще одна – говорила пошепки українською мовою, оскільки боялася, що б її ніхто не почув. – розповідає Тетяна Франчук,  психологиня онлайн-платформи SafeWomenHub. Жінки які зазнавали сексуального насильства пов’язаного з конфліктом звертаються і встановлюють контакт дуже обережно, багато з них вже на першій зустрічі розповідають про жахіття, які пережили. Але первинним запитом може бути симтоматика щодо порушенню сну, складність у стосунках, тривожні розлади. Частими є суїцидальні думки».

Ситуація на прифронтових територіях та/або тимчасово окупованих територіях є вкрай складною. Щодня жителі стикаються із викликами війни, в тому числі із проявами насильства. У вересні 2022 року Представництвом HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні у партнерстві з FHI360 були створені 10 Інтегрованих центрів комплексної підтримки постраждалих від ГЗН та наслідків війни Brave&Safe у 6 регіонах України на Півдні та Сході. За весь період діяльності Центрів понад 60 000 клієнтів отримали медичну, соціально-психологічну та юридичну підтримку від фахових спеціалістів. З них 1 747 звернень були отримані від клієнтів, що постраждали від ГЗН.

«Особливості роботи в прифронтових зонах – це постійний ризик, високий рівень стресу та необхідність швидкої реакції на непередбачені обставини, – повідомляє Анна Дуб, головна/сімейна лікарка КП Пологівський ЦПМСД Запорізької області, керівниця Інтегрованого центру комплексної підтримки Brave&Safe у м. Пологи. Членам команди необхідно постійно пристосовуватися до мінливих умов, забезпечувати безпеку клієнтів, підтримувати комунікацію та здійснювати координацію завдань в умовах обмежених ресурсів та активних бойових дій»

На жаль, в Україні трапляються непоодинокі випадки вчинення насильства над дітьми. Наразі в Україні діє уже 8 центрів Барнахус, створені МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» у партнерстві з ЮНІСЕФ та за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та місцевих органів влади. Тут надають комплексну соціальну, психологічну, медичну допомогу дітям, що постраждали або стали свідками насильства.  За час роботи проєкту клієнтами центрів Барнахус стали 162 дитини. 83% з них – це постраждалі від насильства, і 17% – стали його свідками.

«З березня по листопад 2023 року фахівці центрів Барнахус працювали із 73 дітьми, які зазнали сексуального насильства. Найбільший відсоток постраждалих – це діти до 10 років, – повідомляє Мар’яна Гевко, психологиня центру Барнахус на Тернопільщині– Це випадки, які були  внесені в ЄРДР та мають статус кримінального провадження, однак офіційна статистика не відображає реальний стан ситуації насильства щодо дітей в Україні. Головними причинами є те, що діти не повідомляють про такі випадки нікому з дорослих, дорослі не повідомляють до відповідних  органів (бо не вірять дитині або бояться включатися в процес правосуддя), відповідні органи не вірять історіям дітей і не фіксують такі випадки»

Подолання і запобігання насильству – складна проблема, яка потребує комплексного підходу до її вирішення. Окрім зусиль на рівні влади, міжнародних та громадських організацій, громадських активістів, необхідні також зміни громадської думки в бік неприйнятності насильства. Потрібно, щоб кожен розумів, що насильство нічим не можна виправдати. Його не можна терпіти й не можна замовчувати.

МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» та її засновник міжнародна організація HealthRight International працює у сфері охорони громадського здоров’я та захисту прав людини задля забезпечення можливостей щодо охорони здоров’я тих, хто опинився у складних життєвих обставинах та з 2005 року та реалізує в цьому напрямку проєкти в Україні.

Ресурси Представництва HealthRight в Україні:

Сайт: https://www.healthright.org.ua/
Facebook: https://www.facebook.com/HealthRightUkraine
Instagram: https://www.instagram.com/healthright_international/
YouTube: https://www.youtube.com/@healthrightukraine132

Для звернень про допомогу:

Чат-бот в Telegram: https://t.me/TakeCareUA_bot


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

Абетка саморегуляції 6.0: завершено перший блок курсу з підтримки психічного здоров’я

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР

Обговорили співпрацю влади та неурядового сектору у сфері відновлення громад та регіону

Яка вона — українська ідентичність? Відкриті читання «Живої бібліотеки» — на DOCUSPACE

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання