FREE ZONE відновила паспорти понад 2000 засуджених

Понад 2000 засуджених отримали паспорти за сприяння FREE ZONE у 2023 році. Засуджені і звільнені без документів позбавлені не тільки соціальних й медичних гарантій, а й обмежуються в реалізації ...

паспортизація1
FREE ZONE відновила паспорти понад 2000 засуджених

Понад 2000 засуджених отримали паспорти за сприяння FREE ZONE у 2023 році. 

Засуджені і звільнені без документів позбавлені не тільки соціальних й медичних гарантій, а й обмежуються в реалізації власних прав. Усе це негативно впливає на стан ресоціалізації та соціальної адаптації таких осіб, і фактично штовхає до вчинення нових правопорушень.

«Коли людину без документів затримують, ведуть щодо неї слідство, виносять вирок щодо позбавлення волі, її ідентифікують, встановлюють, що це — саме вона. Коли ж ця людина виходить на свободу, то має лише довідку про звільнення. У ній є майже усе, що дозволяє таку людину ідентифікувати. Але чомусь на свободі довідка про звільнення не є документом, що підтверджує особу», — коментує регіональний координатор FREE ZONE Дмитро Шевченко.

Так, на сьогодні наявність паспорту – це обовʼязкова умова для безперешкодного і своєчасного отримання медичної допомоги та інших життєво необхідних послуг. Через відсутність паспорту людина не може офіційно працевлаштуватися під час відбування покарання, отримати первинну медичну допомогу, допомогу по безробіттю, скористатися соціальними виплатами та підтримкою держави, послугами закладів соціальної реабілітації та центрів соціальної адаптації тощо.

Очікується, що найближчим часом у нормативно-правові акти будуть внесені зміни, згідно з якими довідка про звільнення або перебування в установі виконання покарань, слідчому ізоляторі може стати одним з документів, що посвідчують особу. Це дозволить звільненим з місць позбавлення волі отримувати медичну, соціальну та іншу необхідну допомогу незалежно від наявності паспорту.

«Однак враховуючи величезний попит на відновлення паспортів серед засуджених і безліч запитів на оплату виготовлення паспортів, які продовжують нам надходити, у 2024 році ми плануємо продовжувати таку діяльність», — зазначають у FREE ZONE.

 

Публікація підготовлена в межах субгранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Її зміст є виключною відповідальністю суб-грантера проєкту EU4CSOs Emergency Actions FREE ZONE і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”

Перші інсайти тижневого письмового марафону «Детектор життя»