Налагодження транскордонного співробітництва: відбулася координаційна зустріч голів громад Закарпаття

Під час зустрічі за підтримки «U-LEAD з Європою» говорили про можливості залучення позабюджетних коштів та налагодження транскордонного партнерства муніципалітетів, покроковий алгоритм організації ...

Додано:
havrylenkova

412144478_1575915763177509_3697459674009137627_n
Налагодження транскордонного співробітництва: відбулася координаційна зустріч голів громад Закарпаття

Під час зустрічі за підтримки «U-LEAD з Європою» говорили про можливості залучення позабюджетних коштів та налагодження транскордонного партнерства муніципалітетів, покроковий алгоритм організації такого співробітництва для реалізації конкретних проєктів, посилення горизонтальної комунікації між головами громад та можливості співпраці з Програмою U-LEAD.

У Регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області відбувся захід за участі голів громад області присвячений темі налагодження транскордонного співробітництва, обговорення можливостей громад для залучення коштів міжнародної технічної допомоги. Участь у заході взяв Едуард Бураш, голова Асоціації FEMAN, радник міністра економіки Словаччини.

Едуард Бураш висловив готовність до подальшої підтримки ініціатив розвитку партнерських відносин між муніципалітетами Словацької Республіки та громадами України. Європейський спікер розповів про технічні моменти започаткування побратимства та інших видів партнерства між територіями України та країнами Європейського Союзу.

Також, він поділився практичним досвідом організації співпраці та успішними проєктами транскордонного співробітництва Словаччини та України. Закцентував увагу на необхідності визначення спільних інтересів для ефективного партнерства громад.

Як повідомив керівник Регіонального офісу Павло Логвінов, сьогодні для Закарпаття існують нові можливості залучення фінансових ресурсів у вигляді проєктів за рахунок міжнародних фондів.

Він підкреслив, що проєктне залучення коштів – це складна робота, що потребує спеціальної підготовки працівників, злагодженої роботи структурних підрозділів, розуміння пріоритетних напрямків розвитку громади, налагодження та підтримку ділових стосунків з муніципалітетами країн-партнерів:

«Залучення міжнародної технічної допомоги дозволяє громадам, в умовах обмежених фінансових ресурсів, покращувати безпеку, умови та якість життя мешканців, що повинно бути пріоритетом діяльності кожної громади. Саме співпраця громад Закарпаття з Програмою «U-LEAD з Європою» дозволяє їм розвивати власний потенціал, залучати фінансові ресурси з міжнародних фондів та налагоджувати транскордонне співробітництво».

Приєдналася до заходу й директорка Агенції регіонального розвитку Закарпатської області Ганна Цімболинець, яка представила презентацію щодо можливостей для територіальних громад у рамках оновлених програм транскордонної співпраці Interreg NEXT на 2021-2027 роки.

Вона говорила про ключові зміни у програмах Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна, Польща-Україна та Румунія-Україна: умови фінансування, співфінансування, звітності та інше. Окрема увага була приділена програмі Interreg Europe та можливостям, які вона надає для розвитку регіонів.

З успішними практиками Закарпатських громад у залученні коштів міжнародної технічної допомоги у партнерстві з муніципалітетами країн Європейського Союзу під час заходу знайомила громади начальниця управління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОВА Галина Лобода. Вона наголосила на особливостях участі громад у конкурсах для залучення позабюджетних коштів у наступних роках та актуальні можливості проєктної діяльності, враховуючи пріоритети донорів.

Заступниця начальника управління міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату Закарпатської обласної ради Уляна Гурчумелія у своєму виступі перед громадами області окреслила переваги для громад щодо участі конкурсах для залучення міжнародної допомоги та подальших пріоритетах при здійсненні відбору проєктів органів місцевого самоврядування донорами. Громади були проінформовані щодо можливостей ефективної взаємодії між Закарпатською обласною радою для підтримки процесу пошуку партнерів та інших питаннях розвитку міжнародного рівня.

На зустрічі громади отримали систематизовану інформацію щодо визначення мети та напрямків співробітництва, пошуку потенційних партнерів через міжнародні мережі та організації від радника офісу з муніципального управління та відновлення Сергія Тереля. Радник надав інформацію щодо пошуку партнерів та започаткування співпраці між територіальними громадами різних країн. Окрему увагу приділено процедурі оформлення партнерства шляхом укладання меморандумів, договорів чи угод про співпрацю та тому, які види партнерства мають затверджуватися рішенням місцевих рад.

Як підсумував керівник офісу Павло Логвінов, представлений досвід й надані рекомендації допоможуть територіальним громадам налагодити ефективну міжнародну співпрацю та активізувати залучення додаткові ресурси для розвитку громад Закарпаття.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”

Перші інсайти тижневого письмового марафону «Детектор життя»