Залучення громадян для прозорого та інклюзивного відновлення громад в Україні

Асоціація сприяння самоорганізації населення розпочинає проєкт покликаний сприяти залученню громадян до участі в розробці, реалізації та оцінці місцевих планів і програм відновлення, тим самим ...

Додано:
VyacheslavKV

8d9d6a7f-7d0a-4ee1-af18-55f573745f5d
Залучення громадян для прозорого та інклюзивного відновлення громад в Україні

Асоціація сприяння самоорганізації населення розпочинає проєкт покликаний сприяти залученню громадян до участі в розробці, реалізації та оцінці місцевих планів і програм відновлення, тим самим підвищуючи ефективність самого повоєнного відновлення України та використання відповідних ресурсів.

Відновлення України буде найбільш масштабним інфраструктурним проєктом після Другої світової війни та вимагатиме колосальних ресурсів. Немає жодних сумнівів, що ці ресурси будуть надані партнерами в достатньому обсязі, однак їх ефективне використання – це насамперед внутрішнє завдання самої України. І майже напевне біля таких ресурсів з’являтимуться заінтересовані сторони, що намагатимуться задля власної наживи скористатися ними несправедливо, непрозоро, неефективно. Саме тому вкрай важливим є належне залучення громадян до розробки та впровадження програм і планів відновлення, а також громадський контроль за їх реалізацією та освоєнням відповідних ресурсів. 

У минулому громадянським суспільством України у співпраці із владою напрацьовано чимало практичних механізмів для цього. Йдеться про різні форми публічних консультацій, громадську експертизу та громадський аудит, діяльність стратегічних, громадських та громадсько-експертних рад та деякі інші інструменти. В умовах воєнного стану можливості використання цих інструментів звузилися, особливо у тих громадах, де створені військові адміністрації. Місцева влада ж, натомість, стала менш прозорою, відкритою та підзвітною у своїй діяльності, що підвищує ризик прийняття неефективних і/або неінклюзивних рішень при плануванні та реалізації програм відновлення.

Питання залучення жителів до процесів відновлення громад і територій нині вкрай гостро постає на порядку денному в Україні. За даними національного опитування, проведеного на замовлення Національного демократичного інституту в січні 2023 року, майже 80% респондентів особисто готові долучитися до процесу відбудови. Тому критично важливо задіяти громадянське суспільство у максимально широкому його розумінні.

“Одне з відкритих на сьогодні питань полягає у тому, які механізми місцевої демократії / громадської участі можуть бути задіяні найкраще в процесах відновлення. Однозначної відповіді тут немає і бути не може, проте на наш погляд, оптимальними є інструменти деліберативної (дорадчої) демократії, коли орган влади бере лідерство в процесі й долучає громадськість в інклюзивний спосіб, з тим щоби максимально почути та врахувати всі існуючі думки й позиції й у такий спосіб досягнути широкого консенсусу”, – зазначає  керівник Асоціації сприяння самоорганізації населення Олексій Колесников

Очікується, що за результатами реалізації проєкту представники органів місцевого самоврядування отримають рекомендації щодо підвищення інформаційної відкритості та прозорості відновлення громад, а представники місцевих НУО та активісти на основі отриманих знань під час навчань будуть більш активно брати участь у процесах відновлення, відтак і підвищать ефективність самого відновлення та використання відповідних ресурсів.

 

Проєкт «Сприяння прозорому та інклюзивному відновленню громад в Україні» реалізується, за підтримки  Програми “Демократія та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади

Опитування щодо нового курсу YouControl Academy “OSINT для журналістів-розслідувачів”

Перші інсайти тижневого письмового марафону «Детектор життя»