Інклюзивна комунікація: Семінар-практикум з використання карток PECS у пілотних громадах проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

23 січня 2024 року в межах проєкту «Аналіз доступності, чутливості до конфліктів та перспектив розвитку міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», який ...

Тренінг, майстер клас, онлайн
Інклюзивна комунікація: Семінар-практикум з використання карток PECS у пілотних громадах проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

23 січня 2024 року в межах проєкту «Аналіз доступності, чутливості до конфліктів та перспектив розвитку міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», який реалізується за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», відбувся семінар-практикум «Картки PECS – комунікативний рятівник». Захід зібрав представників громадських організацій, що займаються питаннями інклюзії, організацій, що впроваджують інклюзивні практики у соціальних інституціях громад, інклюзивних громадських радників.

Знімок екрана 2024-01-23 о 15.09.56

67 учасників з 15 найактивніших громад (Білокриницька ТГ, Виноградівська ТГ, ВолодимирськаТГ, Гощанська ТГ, Довжанська ТГ, Здолбунівська ТГ, Іршанська ТГ, Ківерцівська ТГ, Полянська ТГ, Рожищенська ТГ,  Сокільницька ТГ, Чуднівська ТГ, Ясiнянська ТГ), які успішно співпрацюють з ГО “Фундація Простір” та  Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» у питаннях інклюзії, долучились до заходу.

Знімок екрана 2024-01-23 о 15.20.08 — велике

Учасників привітала Ганна Борова, радниця з питань інклюзії Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», яка наголосила на важливості врахування комунікативних потреб людей з інвалідністю у всіх без виключення закладах громад. Під час заходу учасники дізналися про використання карток PECS як ефективного інструменту побудови комунікації з людьми з інвалідністю. Також вони вчилися створювати візуальні повідомлення для спілкування, отримали корисні джерела інформації про картки для подальшого використання у роботі з дітьми та дорослими, які з тих чи інших причин не розмовляють, або розмовляють не зрозуміло для інших.  

Знімок екрана 2024-01-29 о 11.58.38 — велике

Оксана Корнєєва, експертка з інклюзії в сфері освіти, голова ГО «Мир для всіх», членкиня ГО «Амбасадори миру», провела опитування, яке сприяє розумінню важливості позитивних змін. Учасники заходу отримали знання щодо основ альтернативної системи комунікації та навчились обирати систему альтернативної комунікації для конкретної людини. Також вони дізнались,  чому не всі люди готові використовувати альтернативні системи комунікацій та РЕСS.

Знімок екрана 2024-01-23 о 16.04.14 — велике

З особливим натхненням учасники познайомилися із прикладом роботи з картками PECS практикуючого корекційного педагога Олени Шалашної, співзасновниці ГО «Світ для всіх». Демонстрація результативності візуалізованого спілкування з дітьми фахівчині, на прикладі роботи центру «Сходинки», сприяли просуванню ідей інклюзивного та толерантного суспільства. Важливо, що учасники напрацювали подальші кроки впровадження карток PECS для підвищення доступності послуг об’єктів соціальної роботи в громаді.

Знімок екрана 2024-01-23 о 15.30.14 — велике 

Знімок екрана 2024-01-23 о 16.19.37 — велике

****

Цей захід був організований ГО «Фундація «Простір» у рамках гранту «Аналіз доступності, чутливості до конфліктів та перспектив розвитку міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Літня Українська Миротворча Школа 2024

Для українців у Польщі запустили онлайн-курси з вивчення польської: як приєднатися до навчання

Протидія гендерно-зумовленому насильству: тренінг для поліцейських сектору освітньої безпеки Чернігівщини

Стресостійкість учасниць зросла на 49%. Підсумки програми «ReStart Свідомості» та гайд на Дія.Освіта

Чи впливає на податки та дохід отримана гуманітарна допомога від Благодійного фонду «ССС»?

У Підволочиській громаді відкрили молодіжний простір «Знайди себе»