Волонтерська спільнота молодіжного інтеграційного центру “Кенеберг”: секрети успіху та виклики

Молодіжна робота - то справжнє мистецтво, адже кожен молодіжний працівник з практикою знаходить власний секретний ключ до кожної молодої людини на рівні громади. Так сталося і в нашому Молодіжному ...

photo_5375294761314933473_y
Волонтерська спільнота молодіжного інтеграційного центру “Кенеберг”: секрети успіху та виклики

Молодіжна робота – то справжнє мистецтво, адже кожен молодіжний працівник з практикою знаходить власний секретний ключ до кожної молодої людини на рівні громади. Так сталося і в нашому Молодіжному інтеграційному центрі “Кенеберг”, який рівно місяць тому відкрив свої двері для молоді Смизької громади. Ми вирішили не тримати в секреті наші інструменти і методики, а поділитися з широкою аудиторією громад України, щоб масштабувати цей досвід там, де він може бути корисним, а також отримати зворотній зв’язок від більш досвідченіших колег. Унікальним наш досвід робить те, що ці речі придумала зовсім юна молодіжна працівниця Анна Костюк, яка в свої 17 років вже встигла стати заступницею голови Молодіжної ради Смизької громади, є членкинею місцевої громадської організації “Агенція розвитку громад “Інтонація ЗМІН”, керівницею молодіжної ініціативи “Твоє життя – твій вибір”, а також зараз навчається на другому курсі в Національному університеті водного господарства і природокористування.

photo_5377609027132970579_y

“Приходьте на заходи – отримаєте наліпки, які зможете обміняти на чудовий мерч від нашого молодіжного центру. Приходьте прибирати – отримаєте бонусні наліпки, буде більше шансів отримати фірмову чашку!”, – ось так все починалося. Така матеріальна вигода в чиємусь розумінні – круто і гарний стимул до роботи, але в нашому випадку це стало першим кроком до формування волонтерської спільноти. Спільні цінності і спільний вектор розвитку набагато краще працюють ніж звичайні “плюшки”, якщо ми зацікавлені у ефективності роботи з молоддю”, – ділиться Анна.

З кожним заходом бажаючих “допомогти”, а таким чином отримати додаткові бали ставало все більше і ми вирішили конкретизувати цільову аудиторію волонтерів: 10 людей, віком старше 12 років. Спершу долучилися абсолютно всі, хто виявив бажання, а саме 13 постійних учасників наших молодіжних активностей. Наступним кроком було заповнення анкети, де майбутні волонтери розповідали про бачення власного розвитку, розвитку МЦ і ділилися вподобаннями, вміннями та хобі, також відповіли на різні питання “із зірочкою”, які допомогли зрозуміти потреби і цінності кожного. Хтось хотів надурити, а хтось абсолютно несерйозно виконав поставлене завдання. Таким чином ми перевірили бажаючих стати частиною команди центру через  фільтр спільних цінностей, де ядром є відповідальність, доброчесність, щирість. Тому  після вступних випробувань залишилося 10 доволі вмотивованих підлітків. 

Наступним кроком стала розробка графіку молодіжного волонтерства, адже не будуть  10 людей щодня ходити, прибирати чи просто сидіти в просторі, бо вони волонтери. Тут ми зважали на розклади позакласних активностей, гуртків, щоб кожен зміг вибрати зручний день і тоді віддатися поставленим завданням на 150%. Це круто спрацювало, підлітки приходять справді повні сил та мотивації щось робити, адже це не є тягарем для них. 

406123766_669127705332115_3479475135927050215_n

Отже, процедура наступна:

1. Коли настає “твій день” в графіку, потрібно написати адміністратору, уточнити чи вона на місці.

2. Якщо є завдання для волонтера, то узгоджуємо час, коли зустрічаємося, виконуємо завдання, є можливість запитати поради або консультації як краще це зробити, якщо не впевнений.

3. Коли фінішували, можна за чашкою чаю обговорити як пройшов день, плани на тиждень, деталі по наступних заходах і дізнатися багато цікавого з досвіду один одного, а на прощання отримати ще й бонусну наклеєчку за інвестований час в спільну місію.

photo_5377609027132970581_y

Щоб підібрати завдання відповідно до інтересів підлітків, ми індивідуально дослідили побажання і потреби щодо сфери особистісного розвитку, завдяки анкетуванню ми також дізналися про вміння та інтереси членів команди. Кінцевий розподіл відповідальностей членів волонтерської спільноти центру відбувся після офлайн зустрічі всією командою, де ми разом змогли побачити реальну картину і почути реальні думки. Варто зауважити, що завдання формувалися в сфері, де конкретний волонтер виявив бажання набувати навичок та досвіду. 

photo_5377609027132970580_y

Головні кити в роботі з дітьми чи підлітками – чіткі, непорушні рамки, лаконічні правила, відсутність зверхності, проговорювання і формування спільних цінностей. Волонтерство в нашому Молодіжному інтеграційному центрі “Кенеберг” підсилюється і менторською підтримкою, адже щоб опанувати нову навичку, варто спробувати, отримати пораду, підтримку. Ми категорично уникаємо критики, даємо лише якісний зворотній зв’язок, щоб це було екологічно по відношенню до підліткової психіки. Для постійних нагадувань про зустрічі, неформальної комунікації, обміну фото та відео ми створили чат в телеграм, де всі можуть поділитися своїм ставлення до різних ситуацій, домовитися про спільне дозвілля чи наступну робочу зустріч, а також вислухати 5-хвилинне голосове повідомлення від ментора, якщо потрібно над чимось серйозно задуматися.

404780663_669127628665456_4289334669063871475_n

“Ще одним викликом може стати те, що в  12-15 років всі прояви підтримки і турботи сприймаються як дружба з адміністратором і починаються  ревнощі один до одного, що викликають особистісні конфлікти. Тому варто прояснити що таке менторство і яка головна ціль систематичного відвідування МЦ, навчань та розмов з ментором”, – додає Анна Костюк, адміністраторка і наставниця волонтерської спільноти Молодіжного інтеграційного центру “Кенеберг”.

 

За матеріалами роботи ГО “Агенція розвитку громад “Інтонація ЗМІН”

Молодіжний інтеграційний центр “Кенеберг”


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Створено громадську раду Коблівської сільської територіальної громади

Розбудова системи доброчесності у громадах: стартує новий проєкт за підтримки програми USAID DOBRE

В Україні створюють документальний фільм "Харківський Намет — серце спротиву"

Перед новим навчальним роком відвідайте освітню онлайн-платформу Зрозуміло

Уповноважений Президента з питань санкційної політики: на першому місці зброя, на другому – санкції

Місцеві бюджети в умовах воєнного стану: громади Рівненщини обмінювалися досвідом