Програма U-LEAD консультує громади щодо припинення прав власності на знищене майно

Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій ...

Додано:
havrylenkova

fb93f5c9c45e662a63cb5bc0f5caf4d5
Програма U-LEAD консультує громади щодо припинення прав власності на знищене майно

Багато українських громад зазнали руйнувань після початку повномасштабної агресії рф, тож питання припинення права власності на знищене комунальне майно є нагальним. Програма U-LEAD присвятила цій темі декілька заходів для фахівців ОМС, з роз’ясненнями алгоритмів дій у конкретних випадках.

Реальність, з якою зіштовхнулися громади вже сьогодні — знищення або пошкодження адміністративних приміщень комунальної власності та рухомого майна (транспортних засобів і т. п.) внаслідок ракетних ударів або активних бойових дій. Місцеві ради мають розуміти, як давати з цим раду. Про це під час інформаційної сесії, присвяченій темі припинення права власності на знищене майно, заявив Андрій Погорілий, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу (РО) «U-LEAD з Європою» у Волинській області, член групи з питань комунального майна Програми U-LEAD.

«На сьогодні існує ціла низка нормативних актів, які регулюють порядок обстеження рухомого та нерухомого майна, про невідкладні роботи щодо ліквідацій наслідків збройної агресії рф, щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно та реєстрацію транспортних засобів різних типів та їх вибракування (зняття з реєстрації). Однак, посадові особи ОМС повинні чітко розуміти, як діяти в конкретних випадках і які ризики існують в правовому полі. Саме з цією метою, ми організовуємо спеціальні інформаційні сесії», – зазначив він.

Під час заходу фахівцям ОМС надали роз’яснення щодо припинення права власності на знищене майно та щодо алгоритму обстеження пошкодженого майна. Також обговорили порядок припинення права власності на нерухоме та рухоме майно, а також основні етапи списання знищеного та зіпсованого майна.

«На перший погляд процедура списання нерухомого та рухомого майна є простою. Виявив об’єкт, склав акт та списав майно з балансу установи. Також, слід не забути звернутися до державного реєстратора нерухомого майна, щоб припинити право власності на об’єкт. Та зачекайте! А як правильно обстежити об’єкт? І взагалі, хто це має робити? Які рішення потрібно прийняти раді? Чи усі питання вирішує виконком? І на останок, як зняти з обліку знищений пожежею шкільний автобус та сміттєвоз місцевого комунального підприємства? Бачите скільки питань може виникнути. Власне, ми намагались дати відповіді на ці всі запитання. Розібрати кожну процедуру. Вказати державні органи, які дотичні до процесів та сформувати базовий перелік документів, що підтверджує факт знищення майна», — додав Андрій Погорілий.

Спікерами заходу також виступили радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування РО U-LEAD на Миколаївщині Наталія Баланюк та радник з муніципальних фінансів та управління РО U-LEAD у Волинській області Анатолій Матвіюк.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

У Києві відкрили вуличну виставку «Мововбивство – складова рашизму»

ІННОВАЦІЙНА ГЕНЕРАЦІЯ — переможці в конкурсі підпрограми МЕДІА “Розвиток аудиторії та кіноосвіта 2023”

Рекомендація ОЕСР щодо політики регіонального розвитку

Як індустріальний парк може забезпечити громаді успішний розвиток і добробут мешканцям?

Понад чотири тисячі жителів громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» взяли участь у Днях бюджету