Спільні комунальні підприємства громад: об’єднайте зусилля і досягніть кращих результатів

З дводенного тренінгу на платформі U-LEARN стартувала Програма підтримки від U-LEAD «Посилення спроможності новостворених спільних комунальних підприємств (СКП) в сфері розвитку громад».Заступниця ...

СКП
Спільні комунальні підприємства громад: об’єднайте зусилля і досягніть кращих результатів

З дводенного тренінгу на платформі U-LEARN стартувала Програма підтримки від U-LEAD «Посилення спроможності новостворених спільних комунальних підприємств (СКП) в сфері розвитку громад».

Заступниця директора Програми «U-LEAD з Європою» Олена Томнюк привітала учасників програми:

«Цією новою програмою підтримки ми маємо можливість закласти основи, перш за все, для самоокупності спільних КП. Але хочеться вірити, що в майбутньому ви зможете налагодити ефективну роботу ваших спільних комунальних підприємств. На всіх етапах децентралізації ми не втомлювались наголошувати, наскільки важливим є об’єднання ресурсів громад для досягнення спільного позитивного результату. Ви є свідченням того, що українські громади мають спільні цінності, можуть і вміють домовлятися».

Новостворені СКП є першими спільними інституціями такого напряму і формату в Україні, відтак мають обмежені можливості застосувати досвід інших. Тож експертна підтримка допоможе налагодити їхню ефективну роботу.

Разом з експертом Програми U-LEAD зі створення спільних комунальних підприємств Олегом Демчуком учасники програми розпочали з напрацювання навичок отримання базової інформації та даних для аналітики свої діяльності. Зокрема, щодо джерел, методів і каналів збору інформації, формування баз даних СКП. Адже саме знання середовища, місцевих ринків та вивчення запиту на певні послуги є основою, що формує діяльність СКП.

Представники відібраних громад, які вже створили спільні комунальні підприємства або завершують їх створення, також зосередились на двох базових напрямах діяльності таких КП – взаємодії із засновниками та послугах для бізнесу.

Визначення першочергових напрямів діяльності, послуг, які вже можуть надаватися, перш за все для місцевого мікро-, малого та середнього бізнесу, та ролі спільних КП в розвитку громад-засновниць дозволить створити їм фундамент самоокупності та ефективної діяльності.

На переконання Олега Демчука, СКП можуть в різний спосіб взаємодіяти із громадами-засновницями, допомагаючи ОМС. Це і діагностування території для ідентифікації економічного потенціалу, і підтримка ОМС при плануванні місцевого розвитку та популяризація територій громад, включно з брендингом і маркетингом тощо.

Протягом 4 місяців роботи Мережі команди громад-учасниць поглиблено вивчатимуть надання послуг спільними КП малому і середньому бізнесу, виробникам крафтових товарів як спосіб розвитку мікробізнесу в громадах, можливості спільних КП як інструмент розвитку громад-засновниць.

Протягом 4 місяців роботи Мережі команди громад-учасниць поглиблено вивчатимуть такі напрями:

  • надання послуг спільними КП малому і середньому бізнесу;
  • надання послуг виробникам крафтових товарів як спосіб розвитку мікробізнесу в громадах;
  • можливості спільних КП як інструмент розвитку громад-засновниць.

Участь у програмі беруть представники 2 СКП, які були створені в 2023 році в рамках Програми підтримки зі створення спільних комунальних підприємств у сфері розвитку громад: СКП «Агенція розвитку та відновлення громад Присамар’я» та СКП «Агенція регіонального економічного розвитку Бойківщини».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Пів тисячі молодих лідерів і лідерок закінчили "Школу молодіжних рад"

Доступ до публічної інформації в ОМС: як зробити так, щоб усе запрацювало?

“Варіанти дій”: нова YouTube-програма, присвячена людській історії

Як покращити контент на сайтах та у соцмережах ВЦА Луганщини і Донеччини

«Від нас залежить, якими будуть наші громади». У Луцьку відбувся форум «Рушій невтраченої демократії»

Клуб 2.0 чи творчий простір: створення у громаді Центру культурних послуг