Мін’юст співпрацюватиме з Transparency International, щоб повернути кошти Януковича в Україну

Міністерство юстиції співробітничатиме з Transparency International  в напрямку ефективного запровадження антикорупційного законодавства і повернення коштів Януковича в Україну, а також ...

03
Мін’юст співпрацюватиме з Transparency International, щоб повернути кошти Януковича в Україну

Міністерство юстиції співробітничатиме з Transparency International  в напрямку ефективного запровадження антикорупційного законодавства і повернення коштів Януковича в Україну, а також поділиться зі світовою спільнотою досвідом законодавчого запровадження відкриття інформації про реальних власників компаній. Про це сьогодні за підсумками зустрічі з головою правління міжнародної організації Transparency International Хосе Угасом та виконавчим директором Transparency International Україна Ярославом Юрчишиним повідомив Міністр юстиції Павло Петренко, повідомляється на сайті Міністерства юстиції України.

«Перше і основне питання, яке було піднято в ході зустрічі,  – співпраця у запровадженні нашого антикорупційного законодавства задля отримання реальних результатів роботи нових антикорупційних органів», – зазначив очільник Мін’юсту.

Також учасники зустрічі обговорили співпрацю у сфері відкриття інформації про бенефіціарних власників.

«Україна ще рік тому запровадила одне з найпрогресивніших законодавств, яке стосується відкриття інформації про кінцевого власника компанії. Відповідну інформацію зараз можна отримати в реєстрі бізнесу. Нині це одне з найактуальніших питань для всіх країн в силу того, що весь світ розпочинає запровадження законодавства з деофшоризації та боротьби з компаніями, які приховують свої активи», – наголосив Міністр юстиції.

При цьому він зауважив: Україна готова поділитися своїм досвідом з іншими країнами та з міжнародними організаціями власними позитивними напрацюваннями у цьому напрямку.

Третім надважливим блоком питань, які були підняті у ході зустрічі, стала співпраця з урядами інших країн і міжнародними організаціями щодо повернення вкрадених Януковичем та його оточенням коштів.

За словами очільника Мін’юсту, Президент, Уряд та Парламент забезпечили слідчих усіма необхідними механізмами ефективного розслідування справ «сім’ї». Наразі вже підготовлено законодавство пов’язане з проведенням цивільної конфіскації коштів, необхідної для завершення розслідування справ проти корупціонерів та повернення коштів з інших країн.

«Хочу звернутися до депутатів з пропозицією наступного сесійного тижня розглянути Закон про цивільну конфіскацію, який дасть можливість в рамках  цивільного провадження стягнути кошти, які заблоковані на рахунках. Ми на великому шляху, але наші органи мають показати результат, яким є реальні кримінальні провадження, які завершаться вироками судів, і повернення коштів до українського бюджету. Для цього є всі інструменти», – заявив Павло Петренко.

Він  також поінформував присутніх, що сторони обговорили плани України щодо створення в рамках судової реформи спеціалізованих антикорупційних судів, як інституту відповідального за справи, які ведуть антикорупційні органи.

За словами голови правління міжнародної організації Transparency International Хосе Угаса, Україна запровадила чимало заходів у напрямку антикорупційної реформи, однак це лише початок шляху. Якщо законодавчі ініціативи не будуть впроваджені належним чином, якщо не буде політичної волі й ресурсів для реалізації норм прописаних в законодавстві, не слід очікувати дієвих результатів.

«Практика довела, що в багатьох країнах такі органи не справилися зі своєю роботою через відсутність незалежності, достатнього фінансування та ресурсів для їхньої роботи. Це ключ до ефективної роботи антикорупційних органів» – наголосив він.

Він також зазначив, що Transparency International зібрала найкращий досвід протидії та запобігання корупції в усьому світі і готова ділитися цим досвідом з Україною.

«Досвід доводить, що відкриття декларацій посадовців це добре, але недостатньо, якщо не буде розслідувано незаконне збагачення цих посадовців. Ми готові допомагати в контактах з іншими країнами, щоб розслідувати справи, які стосуються коштів, вкрадених Януковичем, задля того, щоб ці кошти були повернені в Україну», – заявив Хосе Угас.

Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин у свою чергу подякував Міністерству юстиції за те, що нинішня команда Мін’юсту встановлює нові правила взаємодії з громадськими організаціями.

«Така співпраця чітко демонструє проактивну роль цієї команди у антикорупційній політиці в Україні», – зауважив він.

При цьому він привітав ініціативу, яка була закладена у новому законодавстві, щодо створення антикорупційного суду і висловив сподівання, що ця новація буде реалізована у найкоротший період.

«Без професійного незалежного антикорупційного суду в нас навряд будуть успішні судові рішення стосовно ключових топ-корупціонерів. Саме судові вироки з конфіскацією та тюремними строками є єдиними реальним свідченням того, що антикорупційна діяльність в Україні перейшла від стадії підготовки до стадії реалізації», – заявив Ярослав Юрчишин.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Мистецтво без бар'єрів: у Тернополі людей з інвалідністю залучатимуть до громадських активностей

Її перспектива: погляд жінок на війну та участь у відбудові

Понад тисяча мешканців Бучанського району отримали правову допомогу від Громадського центру сприяння доступу до правосуддя

Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

Роль Street Child в підтримці локалізації гуманітарної допомоги в Україні

Десять проєктних ідей з відновлення та розвитку Шевченківської громади