Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Cхід від 11 квітня

Українська влада продовжує вичікувати мирного вирішення «сепаратистського питання». Під час візиту у східні області в.о. прем’єр-міністра не дав жодної конкретної відповіді відносно можливих силових ...

Крим
Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Cхід від 11 квітня

Українська влада продовжує вичікувати мирного вирішення «сепаратистського питання». Під час візиту у східні області в.о. прем’єр-міністра не дав жодної конкретної відповіді відносно можливих силових операцій, але натякнув, що терпець може увірватися. За гучними, але порожніми заявами самих сепаратистів ми стежити втомилися, даруйте. У Харкові – один побитий журналіст і ще дві неіснуючі вибухівки.

Крим отримав нову Конституцію. Як і слід було очікувати, цей народний до мозку кісток документ сам народ до голосування в очі не бачив. Зате ввечері кримчанам показали святковий салют. Притомний Крим непокоїться численними соціальними питаннями, що постають із приходом російського законодавства: що робити з сиротами, яких тепер не можна усиновлювати іноземцям, як бути із учасниками замісних програм та українськими в’язнями.

«Пошукова ініціатива Майдану» закликає українську громаду вимагати від влади публічного звіту про пошук зниклих на Майдані. До речі, станом на 20:00 11 квітня, за даними ЄвромайданSOS, зниклими залишається 129 осіб.

Німецьке видання Bild з посиланням на таємний звіт НАТО, стверджує, що Росія таки планує військове захоплення всієї території України.Заяви Лаврова про відсутність «таких бажань» звучать непереконливо. Тим часом сильного удару сьогодні завдала РФ українська дипломатія. На нашій пам’яті Україна чи не вперше висловила стурбованість обмеженням свободи вибору в Росії, правом росіян на об’єктивну інформацію та закликала Кремль припинити репресії проти власного народу. Спасибі, МЗС! Сильний хід.

Станом на 20:00 11 квітня ми шукаємо 129 осіб. «Пошукова ініціатива Майдану» закликає українську громаду вимагати від влади публічного звіту про пошук зниклих на Майдані. «Ми вже кілька тижнів стукаємо у двері різних держорганів, намагаючись, вивідати будь-яку інформацію про зниклих активістів. Зокрема, через депутатські запити. Сім відправили, ще три в процесі підготовки. Знаємо, що й інші волонтерські організації в цьому питанні теж докладають зусиль. Але по той бік – стіна, – констатують активісти. – Спільним зусиллям ми маємо вимагати від силових структур ПУБЛІЧНОГО звіту про пошук зниклих на Майдані! Важко повірити, що ані СБУ, ані Генпрокуратура не мають жодного уявлення про місце перебування стількох майданівців! Також, ми повинні натиснути на нових бюрократів, аби вони згадали, хто ж посадив їх у зручні міністерські крісла!»

ХАРКІВ
Київський районний суд Харкова призначив запобіжний захід для 62-х з 65-ти підозрюваних у масових заворушеннях в місті. Трьох підозрюваних суд постановив відпустити під домашній арешт, щодо 59-ти обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. У більшості випадків при обранні запобіжного заходу суд також визначив заставу.

Проросійські активісти побили журналіста з Одеси, відібрали в нього телефон, який працював у режимі стріму. Інцидент стався біля Київського райсуду Харкова, де визначали запобіжний захід для затриманих під час операції зі звільнення Харківської ОДА. Відбити співробітника одеського «Третього Цифрового» Володимир Каришева у розлючених активістів змогла тільки міліція.

Проросійські активісти у Харкові пікетували обласне управління МВС.

Сьогодні в будівлі Харківської ОДА і на стадіоні «Металіст» знову шукали неіснуючу вибухівку. Телефонному терористові загрожує шість років в’язниці.

Щодня харківські прикордонники забороняють в’їзд на територію України близько 100 особам

Російськомовна харків’янка юрист Марина Гриненко звернеться до української влади з пропозицією заборонити в’їзд у країну президенту Росії Володимиру Путіну через його агресивну політику стосовно України. Про це вона заявила на прес-конференції в Києві. “Правда полягає в тому, що російська мова на території України не заборонена, а навпаки, законодавчо захищена, що передумов говорити про будь-який утиски права використання російської мови у нас немає. Тому, я особисто засуджую дії і політику Путіна і як юрист звертатимуся в органи влади України про заборону в’їзду Путіна в Україну”, – сказала Гриненко.

Переважна більшість українців, в тому числі у східних та південних областях, не підтримують сепаратистські ідеї. Про це свідчить опитування, проведене фондом “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”. Так, ідею відокремлення області (регіону) від України та приєднання до іншої держави підтримали лише 8% (найбільше – на Донбасі, Луганська та Донецька області – 18%, найменше – у Західному регіоні – 0,5%).

КРИМ

У Криму – нова Конституція. Нову Конституцію анексованого Криму розробляли кілька тижнів, але за зачиненими дверима. Попри те, що джерелом влади визнається народ, громадськість не мала ніякої можливості вплинути на зміст головного документа півострова. Кримські татари не отримали обіцяних раніше квот у владі і визначення свого статусу як корінного народу. Проте відтепер окупований Росією Крим, як стверджується у документі, є «демократичним державним утворенням у складі Російської Федерації», де діятимуть три державні мови: російська, українська і кримськотатарська.

Десятки кримських сиріт, яких мали всиновити іноземці, тепер опинились у підвішеному стані. Вони нібито-то і громадяни України, але їх майбутнє – в руках Росії. Тепер на півострів поширюються закони Росії, які забороняють всиновлення дітей іноземцями.

У Криму до 30 квітня планується закрити метадонову і бупренорфінову замісні програми, учасниками яких на сьогоднішній день є понад 800 осіб, які навчилися жити з наркозалежністю. Волонтери, лікарі та наркозалежні, які протягом п’яти років були учасниками «легальної наркоманії», відразу виявилися поза законом. Проте вживання метадону та бупренорфіну не можна заборонити в короткий термін. Для того, щоб вивести хворих зі стану залежності, знадобиться значно більше часу.

Станом на 11 квітня на материкову частину України з Криму прибули 3,1 тисячі осіб. За даними Міноборони, з прибулих 1,1 тисячі – офіцери, 103 курсанти, 1,4 тисячі сержантів і солдатів військової служби за контрактом. Ще 11 працівників Збройних сил України та 402 члена їхніх сімей, серед яких 121 дитина. Тільки за минулу добу на материк прибуло 118 осіб. З них 83 – військовослужбовці, 35 – члени їх сімей, у тому числі, 28 – діти.

Російська сторона веде розслідування вбивства українського майора Карачевского. Як повідомив командир сакської морської авіаційної бригади Ігор Бедзай, проти російського сержанта Зайцева порушено кримінальну справу за фактом вбивства. Як повідомили в керівництві сакської морської авіабригади, “товариші по службі загиблого клопочуть про те, щоб його дружина була працевлаштована в штаб авіабригади, і разом з дітьми відправилася на місце її нової дислокації в Миколаїв, де сім’ї вже пообіцяли дати квартиру”. Також родичі загиблого відзначили, що “обурені брехливою інформацією, яку поширюють російські ЗМІ про український майора Карачевського”. Майора Станіслава Карачевского з військовими почестями поховали на міському кладовищі Бердянська.

Всі кримінальні справи, що знаходяться у провадженні на території Криму, будуть перекваліфіковані на відповідні норми російського законодавства, заявив генпрокурор РФ Юрій Чайка. Ув’язнені в кримських тюрмах громадяни України будуть етаповані для відбування покарання в Україну. Крім того, він наголосив, що стосовно тих, хто перебуває під кримінальним переслідуванням або відбуває покарання може бути застосована діюча в Росії амністія, якщо вони підпадають під неї відповідно до умов.

Більше 100 громадянам Російської Федерації, які підтримали рішення Президента РФ В.Путіна щодо військової анексії АР Крим, заборонений в’їзд на територію України.

Після анексії Криму і Севастополя Росією свій бізнес на материк перереєстрували 250 підприємців – 191 юридична та 59 фізичних осіб. Міндоходів також змінило основне місце обліку майже півтори тисячі філій, які перебували на території Криму. Вони переведені в контролюючі органи материкової частини України, де знаходяться на обліку їх головні підприємства, повідомляє сайт Міндоходів.

АНОНСИ

Хто ще не лайкнув нашу сторінку Євромайдан SOS для отримання відзнаки Global Media Forum – але хоче це зробити – просимо:)
___________________________________

Євромайдан SOS – ініціативна група для збору інформації про зниклих, побитих, затриманих та переслідуваних учасників Євромайданів в Києві та регіонах для подальшого сприяння у наданні цим особам юридичної та іншої допомоги.

ФБ-сторінка групи www.facebook.com/EvromaidanSOS
Сайт: euromaidansos.org
Гаряча лінія для зв’язку: 068 548 1241, 066 684 9830, 063 337 9573

Джерело : Євромайдан SOS


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення