Інфобюлетень Є-SOS. Крим. Південь. Cхід від 10 квітня

Новиною дня для Сходу України стала інформація про те, що Горбачова збираються судити за «розвал СРСР». Дуже поганою новиною, треба сказати. Висловлені кризовим центром Верховного командування ...

Крим
Інфобюлетень Є-SOS. Крим. Південь. Cхід від 10 квітня

Новиною дня для Сходу України стала інформація про те, що Горбачова збираються судити за «розвал СРСР». Дуже поганою новиною, треба сказати. Висловлені кризовим центром Верховного командування військовими силами НАТО в Європі побоювання щодо бойової готовності РФ на кордоні з Україною стали від того ще більш страхітливими.

Чи то вловивши ці побоювання, чи просто в кращих традиціях Січі, мешканці Запоріжжя вже будують блокпости на в’їздах в місто, щоб перешкоджати візитам «зелених чоловічків» та інших непроханих гостей із Росії.

У Луганську та Донецьку сепаратисти продовжують утримувати під контролем адмінбудівлі, у Донецьку навіть сформували «народну армію». Правоохоронні органи обіцяють не сьогодні-завтра звільнити захоплені об’єкти – по-гандистськи, за допомогою переговорів.

Схід і Південь – мітингує (як із жовто-синіми прапорами, так і з триколорами) та продовжує ламати стереотипи: після Добкіна та Царьова сьогодні в цих традиційно лояльних до подібних персонажів регіонах влаштували «райдужний прийом» із метанням яєць Тігіпку. В Одесі знову дісталося Царьову.

І на Сході, і на Півдні з’являються повідомлення про переслідування активістів і побиття журналістів. Натомість, троє із затриманих на території РФ українських «терористів» начебто повернулися додому.

Міфи про «фашистську, радикалізовану» Україну спростовує голова Freedom House, ПАРЄ позбавляє права голосу РФ. «Розрив мозку» для Кисельова: «Правий Сектор» запропонував єврейській громаді Одеси свій захист.

ХАРКІВ

У Харкові на площі Свободи перед облдержадміністрацією (ОДА) зібралися близько 200 проросійських активістів. 

Київський районний суд міста Харкова продовжив розпочатий у середу розгляд клопотань прокуратури про визначення запобіжного заходу для осіб, затриманих при звільненні будівлі Харківської ОДА. У четвер для двадцяти затриманих суд обрав утримання під вартою на 60 діб або грошову заставу.

Харківський окружний адміністративний суд заборонив проводити проросійські мітинги в місті.

Серед 65 затриманих сепаратистів у Харкові 14 осіб раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за розбої та грабежі. Більшість із затриманих – жителі міста Харкова та області, а також жителі Запоріжжя і Донбасу.

В.о президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов пообіцяв, що проти людей, які брали участь у захопленні адміністративних будівель в Донецькій, Луганській і Харківській областях, не будуть порушувати кримінальні справи, якщо вони здадуть зброю і звільнять адмінбудівлі.

Колектив харківської телекомпанії АТН, яку днями розгромили проросійські бойовики, звернувся з проханням про підтримку.

У Харкові збирають гроші на лікування курсанта, пораненого при звільненні ХОДА. Відкритий рахунок для збору коштів на лікування 25-річного курсанта Харківської академії внутрішніх військ Євгена Турунцева, пораненого при звільненні будівлі Харківської ОДА від сепаратистів. “Коли сепаратисти узяли штурмом будівлю Харківської ОДА, один із активістів сунув Євгену вибухопакет під бронежилет. Він спробував витягнути вибухівку рукою, але не встиг, пакет вибухнув. Курсант доставлений у лікарню швидкої допомоги з важкими травмами: у нього розірвана права легеня, обпалена грудна клітина, поранене плече”, – зазначили у виші, де навчається хлопець. Номер рахунку в Приватбанку: 29244825509100, номер картки: 5168 7420 1020 0289 Турунцева Олена Михайлівна.

ДОНЕЦЬК

Учасники проросійських акцій в Донецьку напали на журналістів з Білорусі та Росії. Журналісти проводили відеозйомку і нібито розмовляли білоруською, це почули протестувальники і їм це не сподобалося, бо не сприймають українську або будь-яку іншу мову (крім російської – ред.) – повідомляє «Українська правда». Серйозних наслідків цей та подібні конфлікти не мали, але учасники проросійських акцій постійно конфліктують з людьми, які не підтримують їх точку зору, в тому числі з місцевими жителями. Незалежний телеканал Белсат, який веде мовлення з Польщі для білорусів також повідомляє про побиття їх журналіста. Журналісти Russia Today також постраждали від нападу, їм побили камеру, але жодного сюжету в ефірі Russia Today не вийшло. Журналіст Олесь Борозенко розповів, що, коли він знімав сюжет біля будівлі Донецької обласної адміністрації, до його слів прислухалися підозрілі молоді люди. Пізніше молодики підійшли нього і завдали кілька ударів у живіт, потім почали бити по голові та обличчю.

У Маріуполі пройшов патріотичний мітинг і марш на підтримку цілісності України. Городяни зібралися на акцію після роботи у сквері біля драматичного театру, а після пройшли по проспекту Леніна до однойменної площі, де посварилися з активістами з «табору патріотів» з георгіївськими стрічками.

Донеччани допомогли військовим на 100 тисяч гривень. Всупереч стереотипу, що всі на Донеччині прагнуть приєднатись до Росії, мешканці регіону активно відгукнулись на ідею допомагати українським військовим. Для військових люди жертвують від кількох кілограмів сала й кількох десятків гривень до кількох десятків тисяч гривень.

ЛУГАНСЬК

Відбувся мітинг на підтримку єдності України. Зібралось близько 200 людей. Завтра активісти збираються знову. ФОТОрепортажІнший табір пікетував Луганську ОДА.

У Луганську, за повідомленнями ЗМІ, розстріляли автомобіль журналіста і помічника Ляшка. На об’їзній трасі, між Аеропортом Луганськ і селищем Хрящувате розстріляли автомобіль, яким керував Микола Найдин, журналіст Дороджного Контролю Луганськ і помічник нардепа Олега Ляшка.

КРИМ І ПІВДЕНЬ

Для кримчан, які не бажають отримувати російський паспорт – зразок заяви для відмови від прийняття російського громадянства. Також за цим посиланням інструкція по боротьбі за своє українське громадянство у Криму .

Росія знову не пустила до Криму міжнародних спостерігачів. Їх зупинили військові на блокпості.

Директор єдиної у Сімферополі української школи-гімназії Наталя Руденкосьогодні була змушена звільнитися з займаної посади в результаті вчиненого на неї тиску з боку «самооборони Аксьонова» і чиновників міськради.

Ополченець з Миколаєва Олександр Янцен, який побився з екс-регіоналом Олегом Царьовим, почав отримувати погрози і образи. До його квартири приходили невідомі. Вдома була дружина Янцена. “Подзвонили у двері, вона (дружина Янцена – ред.) запитала, хто там, почали стукати ногами у двері і кричати: Відкривай, с…, ми тобі зараз розповімо” або щось таке”, – зазначив активіст. Дружина Янцена зателефонувала в міліцію, проте вільних нарядів не виявилося, їй дали дали прямий телефон, пообіцявши в разі необхідності приїхати через кілька хвилин. “В інтернеті та ЗМІ поширюють мою адресу і закликають покарати того, хто побив їх героя”, – додав також ополченець. Образливі пости і загрози з’явилися на його стіні в соцмережі ВКонтакте.

“Правий сектор” запропонував єврейській громаді Одеси захист і запевнив, що він не має стосунку до осквернення єврейських об’єктів у місті. Про це за результатами зустрічі представника “ПС” і головного рабина Одеси і Півдня України Авраама Вольфа.

Президент міжнародної організації “Freedom House” Девід Крамер каже, що в Україні немає проявів екстремізму і радикалізму, про які заявляють в Російській Федерації.

Станом на 10 квітня спільними зусиллями волонтерів пошукових груп було знайдено 3 людини. 

Сьогодні зранку затримані раніше в РФ громадяни України Кирилл Пилипенко, Артем Головко та Віталій Кривошеєв уже начебто повернулися додому. Про це пише “InfoResist” із посиланням на родичів.

Росію позбавили права голоса в ПАРЕ до кінця року. Вперше з часів війни в Чечні. Повний текст резолюції за посиланням.
______________________________________________

Євромайдан SOS – ініціативна група для збору інформації про зниклих, побитих, затриманих та переслідуваних учасників Євромайданів в Києві та регіонах для подальшого сприяння у наданні цим особам юридичної та іншої допомоги.

ФБ-сторінка групи www.facebook.com/EvromaidanSOS 
Сайт: euromaidansos.org
Гаряча лінія для зв’язку: 068 548 1241, 066 684 9830, 063 337 9573

Джерело : Євромайдан SOS


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення