Презентація результатів атестації депутатів місцевих рад за 3-й рік повноважень

Упродовж третього року повноважень Вінницька міська рада спрацювала дещо гірше ніж за попередній рік каденції, про це свідчать результати оцінювання діяльності депутатів, які презентувала Громадська ...

Додано:
cpa_result

pexels-monstera-5273559
Презентація результатів атестації депутатів місцевих рад за 3-й рік повноважень

Упродовж третього року повноважень Вінницька міська рада спрацювала дещо гірше ніж за попередній рік каденції, про це свідчать результати оцінювання діяльності депутатів, які презентувала Громадська організаціє «Центр громадської активності «Результат» у партнерстві з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України.

Підсумки діяльності депутатів 16 міських рад протягом третього року повноважень підводилися в межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад». Основна мета моніторингу – це підвищення рівня відповідності діяльності місцевих депутатів законам України, практикам належного управління за допомогою персоніфікованої оцінки кожного депутата, а також сприяння підвищенню обізнаності жителів місцевих громад про діяльність місцевих депутатів. Цікаво було дізнатись як вплинув рік війни на діяльність депутатів.», – зазначила координаторка проєкту Тетяна Красновецька.

Оцінювання діяльності депутатів за 2023 рік, як і за попередні роки, здійснювалось за апробованою методологію, що базується на відповідних критеріях відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності.

За результатами комплексної персональної оцінки депутатів Вінницької міської ради відкритості, прозорості, добропорядності та підзвітності жоден із депутатів не отримали отримали найвищу оцінку «5». Натомість чотири депутати отримали найнижчу оцінку «1 бал».

Також жодний із депутатів не отримали оцінку «4». Натомість 24 депутати отримали посередню оцінку «3 бали» та 24 депутати отримали оцінку «2 бали». Такі оцінки депутатів є не дуже хорошими показниками в порівнянні з 2022 роком, в якому 3 депутати отримували оцінку «5», а 20 депутатів – оцінку «4».

Експерти, опитані в ході дослідження, більш позитивно оцінили діяльність депутатів: 10 депутатів отримали оцінку «5», 33 депутати – оцінку «4» та лише 9 депутатів отримали оцінку «3».

Лідером позитивних оцінок серед депутатів (сума оцінок «4» та «5») стала Світлана Василюк (ПП «Українська стратегія Гройсмана»), яка отримала такі оцінки від 10 експертів із одинадцяти.  Лідером негативних оцінок, а саме тих, хто отримав найбільше оцінок «1» та «2», в загальній сумі від трьох експертів, – є Роман Аксельрод  (ПП «Опозиційна платформа – За життя»).

Важливо відзначити, що лише один депутат, Олександр Теренчук (ПП «Слуга народу»), був оцінений на 100% всіма експертами, які висловили свої оцінки. Не було жодного експерта, який би заявив, що не має жодної інформації про цього депутата.

На момент завершення моніторингу, жителі громади все ще не мають доступу до інформації про місце і час прийому громадян та біографії депутатів на сайті Вінницької міської ради. Незважаючи на труднощі, спричинені широкомасштабною війною та введенням воєнного стану, більшість депутатів Вінницької міської ради змогли організувати прийом громадян. Під час моніторингу приймалень лише у 4 депутатів не вдалося підтвердити факт прийому. Також було виявлено, що лише у 8 депутатів відсутня вивіска/інформаційна табличка щодо графіку приймання, у 5 депутатів фактична адреса здійснення прийому не відповідає інформації міської ради, за попередніми записом прийом здійснюють 5 депутатів.

Щодо дисциплінованості відвідування пленарних засідань сесій міської ради, то 20 депутатів не пропустили жодного з 13 засідань сесій. Найбільше засідань пропустили лише 2 депутати.

За період моніторингу засідань постійних комісій, то найбільшу кількість засідань, а саме 46, провела постійна комісія міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, найменшу, а саме 11, -постійна комісія міської ради з  питань  промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг. Не пропустили жодного засідання постійної комісії 29 депутатів.

«Варто відзначити, що показники діяльності депутатів за 2-й рік каденції у загальному підсумку були значно кращі, ніж за 2023 рік. Проте у цьому році депутати були більш дисциплінованими щодо відвідування сесій та засідань комісій.», – підсумовуючи зазначила модераторка заходу Олена Поліщук.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

В "Дії" з'явилась комплексна онлайн-послуга е-Підприємець

Володимир-Волинська громада працює над творенням нової ветеранської політики

Розпочато сезон освітньо-наметових ФРІ-таборів для молоді

Організація стажування молоді в органах місцевого самоврядування: освітній серіал

Як працювати із зумовленими війною кризами в освіті?

«Час діяти, Україно!»: 150 переможців залучать на розвиток громад понад 40 млн грн