Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Схід від 9 квітня

Сепаратисти продовжують блокувати низку адмінбудівель на Сході. В епіцентрі подій залишається Харків, де з’являються фальшиві повідомлення про замінування, розслідується напад на телекомпанію АТН та ...

є сос
Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Схід від 9 квітня

Сепаратисти продовжують блокувати низку адмінбудівель на Сході. В епіцентрі подій залишається Харків, де з’являються фальшиві повідомлення про замінування, розслідується напад на телекомпанію АТН та діяльність озброєних проросійських бойовиків. На Луганщині – полюють на проукраїнських активістів та стримерів.

У Криму зник ще один чоловік, з’явилася інформація про напад на 14-річного кримського татарина.

Російські компетентні органи не надають ні МЗС України, ні Омбудсману інформації про факти затримання українців, яких спецслужби РФ підозрюють у підготовці диверсій на території Росії.

За жорстку резолюцію ПАРЄ, що, окрім іншого, по суті, визнає існування брехливої російської пропаганди, проголосувала абсолютна більшість представників країн Ради Європи.

ХАРКІВ

У трьох місцях Харкова марно шукали міни, “закладені” телефонним терористом. “Близько полудня підрозділи МНС і вибухотехніки виїхали на спорткомплекс “Металіст”, про мінування якого повідомили по телефону. Було евакуйовано більше 200 чоловік, включаючи дітей. Близько 14:00 надійшло повідомлення про мінування будівлі Харківської ОДА, звідки також виведені люди, за даними міліції – більше 300 чоловік. Нарешті, через годину фахівці шукали вибухівку на автовокзалі на проспекті Гагаріна, звідки евакуйовано до 100 чоловік. Ніде з названих місць вибухонебезпечні предмети знайдені не були”, – зазначили у прес-службі МВС.

Прокуратура оголосила про підозру всім 65 затриманим у будівлі Харківської обласної державної адміністрації. Вручені письмові підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення).

Натовп проросійських активістів з організації «Боротьба» побив журналіста з Одеси та відібрав у нього телефон.

За подіями довкола Харківської ОДА тепер можна стежити завдяки веб-камері.

Київський райсуд міста Харкова відклав до завтра обрання запобіжного заходу для восьми підозрюваних у масових заворушеннях, а саме, захопленні будівлі Харківської ОДА. Журналістів до суду пустили, але фото- і відеозйомку заборонили.

Працівниками харківської міліції встановлений і затриманий організатор нападу на телекомпанію АТН. Жодних інших подробиць у міліції не повідомляють. Як повідомляє АТН, затриманий – Сергій Юдаєв, який називає себе прес-секретарем громадської проросійської організації «Боротьба». Його затримали в числі 64 осіб під час штурму Харківської ОДА. Згодом він був опізнаний як керівник нападників на офіс АТН. Свої збитки канал АТН оцінює в 1 млн грн.

Народний депутат Сергій Тігіпко зареєстрував в парламенті законопроект про амністію, згідно з яким звільняються від кримінальної відповідальності учасники протестів на південному сході України. Раніше в середу законопроект про амністію протестуючих на південному сході України презентував депутат-регіонал Нестор Шуфрич.

ДОНЕЦЬК

Більшість жителів Донецька – 65,7% – хочуть жити в єдиній Україні, до Росії прагнуть 18,2%. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Інститутом соціальних досліджень і політичного аналізу

Валерія Лутковська заявила про те, що в Луганській, Харківській і Донецькій областях України не порушують права російськомовних громадян. За словами Лутковської, до неї не надходили скарги з приводу того, що в східних регіонах України порушують права російськомовних громадян. Аналогічна ситуація спостерігалася і в Криму. “Не було таких скарг з Криму, коли виникла там ця проблема, і коли ця проблема була пояснена керівництвом Російської федерації саме захистом прав російськомовних. Так само зараз немає проблем ні в Харківській, ні в Донецької, ні в Луганській областях”, – заявила омбудсмен.

ЛУГАНСЬК

Активні луганчани звернулися до в.о. президента, прем’єра та міністра внутрішніх справ. Повний текст публікуємо за посиланням.

У Стаханові Луганської області було затримано хлопця, який на одній із будівель у центрі міста малював балончиком український прапор. За інформацією мобільної групи ЄвромайданSOS, його затримала міліція, посадила в авто та протягом кількох годин возила містом. Станом на 23 годину хлопець на телефон відповідав.

Мобільна група Євромайдан SOS повідомляє, що сепаратисти мають намір виявляти та бити стрімерів, які ходять під захоплену СБУ. Це дані, перехоплені з перемовин сепаратистів в zello. Сутички між стрімерами та сепаратистами виникали і в попередні дні. Так у правозахисниці в понеділок відібрали флешку. Сепаратисти взагалі досить агресивно ставляться до журналістів

КРИМ

У Криму – ще одне зникнення людини. 8 квітня Олександр Чорноус, 1980 року народження, прибув потягом №146 “Київ-Сімферополь” до Сімферополя, щоб потім направитись в місто Саки, де проживає його дядько-інвалід. Був одягнений в шкіряну коричневу куртку, сині спортивні штани, білі кросівки. при собі мав мобільний телефон (зараз він не відповідає), два паспорти: громадянина України і закордонний, портмоне з грошима та кредитними картками. На лівій нозі є поранення.
Прохання всіх, хто інформацію про зниклого писати нам або телефеновути до нас на гарячу лінію. ФОТО.

Станом на 22:50 8 квітня ми шукаємо 129 осіб,що зникли під час подій на Майдні.

Мешканці сімферопольського мікрорайону Ак-Мечеть зібралися з приводупобиття 14-річного кримськотатарського хлопця, якого, як стверджують його родичі, побили за те, що він розмовляв по телефону рідною мовою. Інцидент стався ще 31 березня близько п’ятої години вечора, коли хлопець повертався зі школи. Але широкому загалу про побиття стало відомо тільки після зборів у середу, 9 квітня. На нього напали двоє невідомих, які спочатку ображали його через національність. “Вони казали, що Крим – це Росія, що Крим не для кримських татар. “Вас всіх звідси гнати треба”. Коли мій син відповів, що їм треба вибирати слова, то вони вдарили і повалили його”, – розповіла мати. Лікарі діагностували у хлопця перелом носу і зробили операцію. 7 квітня його виписали. Батьки подали заяву до міліції. Мешканці мікрорайону обурені і вимагають в міліції знайти та покарати нападників.

МЗС стверджує, що координація дій сепаратистів здійснюється з Криму,звідтіля ж – озброєння. “Анексувати АР Крим, Російська Федерація перетворила територію півострова в штаб підтримки сепаратистів, координує їх злочинні дії, поставляючи диверсантів і озброєння”, – заявило МЗС.

Російські компетентні органи не надають ні МЗС, ні Омбудсману інформації про факти затримання українців, яких спецслужби РФ підозрюють у підготовці диверсій на території Росії. У МЗС зазначають, що такі дії російських компетентних органів і зовнішньополітичного відомства РФ розцінюють як свідоме порушення російською стороною взятих на себе міжнародно-правових зобов’язань, зокрема положень Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією. У МЗС України також повідомили, що 3 квітня до них надійшла інформація про затримання 19 березня в м. Казань органами міграційної служби РФ 6 громадян України за підозрою в незаконній підприємницькій діяльності. “За наявними даними, зазначених громадян без пояснення причин продовжували утримувати в спецприймальнику ФМС РФ. Генеральне консульство України в Нижньому Новгороді (в зону відповідальності якого входить м. Казань), на адресу російської сторони 5 квітня відправило ноту з вимогою надати інформацію про підстави затримання та продовження утримання в місцях позбавлення волі цих українців”, – повідомили в зовнішньополітичному відомстві. Водночас, один із представників Офісу Омбудсмана Богдан Крикливенко пише у своєму ФБ, що „відразу ж після повідомлення у ЗМІ про затримання в РФ українських громадян ми звернулись до наших колег регіональних омбудсменів у РФ щодо отримання хоч якоїсь інформації, проте на даний час жодної відповіді не отримали. Жоден із колег у Ростовскій, Тверскій, Волгоградскій, Орловскій, Белгородскій, Республіці Калмикія, Республіці Татарстан, а також федеральний омбудсмен не надають ніякої інформації.”

Парламентська Асамблея Ради Європи у середу ухвалила резолюцію, яка засуджує дії Росії в Криму. Асамблея рішуче засудила “російську військову агресію і подальшу анексію Криму, що є очевидним порушенням норм міжнародного права, в тому числі положень Статуту ООН, Гельсінського акту ОБСЄ та Статуту й основних правил Ради Європи”. Резолюцію ухвалили 154 голосами за, проти голосували 26 делегатів ПАРЄ, переважно представники Росії, Вірменії і Сербії, а ще 14 утрималися.

На думку Асамблеї, “жоден з аргументів, які використовує Росія для виправдання своїх дій [в Україні], не базується на правдивих фактах і доказах”.

Не підтримало “українську” резолюцію в ПАРЄ 26 осіб: представники Росії (16), Угорщини (1), Вірменії (2), Ісландії (1), Чехії (1), Данії (2), Молдови (1), Нідерландів (1), Греції (1). Утрималися 14 осіб – представники Латвії (1), Сербії (3), Німеччини (1), Швейцарії (4), Фінляндії (2), Польщі (1), Бельгії (1), Ірландії (1).

У Страсбургу відбувся мітинг на підтримку „української” резолюції.
______________________________________

Євромайдан SOS – ініціативна група для збору інформації про зниклих, побитих, затриманих та переслідуваних учасників Євромайданів в Києві та регіонах для подальшого сприяння у наданні цим особам юридичної та іншої допомоги.

ФБ-сторінка групи www.facebook.com/EvromaidanSOS
Сайт: euromaidansos.org
Гаряча лінія для зв’язку: 068 548 1241, 066 684 9830, 063 337 9573

Джерело : Євромайдан SOS


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення