Група з підтримки для України

Сьогодні Європейська Комісія вирішила створити Групу з підтримки для України. Ця Група забезпечуватиме основну координацію, структуру, огляд та головні напрями роботи Єврокомісії щодо підтримки ...

ЄС
Група з підтримки для України

Сьогодні Європейська Комісія вирішила створити Групу з підтримки для України.

Ця Група забезпечуватиме основну координацію, структуру, огляд та головні напрями роботи Єврокомісії щодо підтримки України. Вона також допоможе у мобілізації спеціалістів з країн-членів ЄС та у зміцненні процесу координації з іншими донорами та міжнародними фінансовими інституціями.

Координуватиме роботу цієї Групи Європейський Комісар з розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле. Вона буде підзвітною перед Президентом Єврокомісії Жозе Мануелом Баррозу та Високим представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон. Діяльність Групи залучатиме всі відповідні сфери, що підпадають під відповідальність Єврокомісії.

Коментуючи створення Групи, Баррозу зазначив, що Єврокомісія прагне надати довготривалу допомогу Україні. «Вона вже запропонувала загальний пакет допомоги у сумі щонайменше 11 млрд. євро на наступні кілька років. Деякі з заходів, передбачені пакетом допомоги, вже почали впроваджуватися. Були підписані політичні частини Угоди про асоціацію – скріплюючи у такий спосіб вільний і демократичний вибір України бути тісно пов’язаною з Європейським Союзом. Сьогоднішнє рішення щодо створення Групи з підтримки гарантуватиме, що українська влада матиме усю підтримку, якої потребуватиме задля проведення політичних і економічних реформ, що є важливими для стабілізації ситуації в країні. Наша спільна мета – мати демократичну, незалежну і заможну Україну».

У короткостроковій перспективі (до кінця 2014 року) Група з підтримки визначатиме і координуватиме разом з українською владою (залучаючи країни-члени ЄС) технічну допомогу, яка потрібна Україні для: 1) стабілізації хиткої фінансової, економічної та політичної ситуації; 2) планування та впровадження реформ для активізації економічного зростання; 3) визначення пріоритетних сфер для реформ та впровадження реформ, що є необхідними для отримання швидких вигод від пропозиції ЄС (йдеться, зокрема, про Угоду про асоціацію та План дій з візової лібералізації).

У середньостроковій перспективі (з 2015 року) метою Групи буде подальша підтримка України у розробці та впровадженні програм всеохопних реформ.

Робота Групи ґрунтуватиметься на «Європейському порядку денному реформ» – документі, що його було підготовлено спільно з українською владою для того, аби коротко- і довготермінова підтримка ЄС відповідала потребам України.

Контекст:

Група з підтримки розташовуватиметься у Брюсселі. За потреби її співробітники приїздитимуть в Україну. Україні буде запропоновано створити центральну координаційну структуру, що здатна здійснювати нагляд за впровадженням широкої програми реформ, включаючи Угоду про асоціацію, та координувати роботу зі створення необхідних національних органів/структур.

Також буде створена платформа для координації між донорами. Вона діятиме як засіб для мобілізації ресурсів та спеціалістів з ширшого міжнародного середовища для підтримки впровадження цих реформ.

Головою Групи з підтримки буде Петер Балаш, заступник Генерального директора у Генеральному директораті Єврокомісії з питань торгівлі. Група буде адміністративно приєднана до Генерального директорату Єврокомісії з розвитку і співпраці. Вона складатиметься з:

Голови;
Штату із щонайменше 30 службовців, які працюватимуть на умовах повної зайнятості;
Відряджених національних експертів;
Тимчасових агентів;
Агентів, які працюватимуть за контрактом;
Спеціальних радників.
Голова Групи з підтримки звітуватиме перед Президентом Єврокомісії та Високим представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики під керівництвом Європейського Комісара з розширення і Європейської політики сусідства.

Робота цієї Групи може бути також поширена на Грузію та Молдову. Для цього потрібно рішення Президента Єврокомісії та Віце-президента з персоналу.

Більше інформації:

Документ: Підтримка України з боку Європейського Союзу

Джерело : Delegation Ukraine EU News


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення