Просторово про ініціативи, які творять українське майбуття сьогодні

Надсміливі та надважливі ініціативи впроваджують громадські організації на третьому році повномасштабної війни — і вони завжди у нашому фокусі уваги. Ми раді надавати щодня нашу платформу дієвцям по ...

448098580_1612565339582826_7195332736383558320_n
Просторово про ініціативи, які творять українське майбуття сьогодні

Надсміливі та надважливі ініціативи впроваджують громадські організації на третьому році повномасштабної війни — і вони завжди у нашому фокусі уваги. Ми раді надавати щодня нашу платформу дієвцям по всій Україні, аби простір обміну знаннями, можливостями і такими важливими історіями постійно повнився, щоб акумулювався досвід, пам’ять про ці дні нашої сили, про великі і малі справи, які ні на мить не зупиняються… Сила наших захисників/ць та сила тилу, невичерпальність українського духу — все це уможливлює нашу Перемогу.

І ці ініціативи вже не тільки про реагування на термінові виклики...  Вони і про стратегії відповідальності, рефлексії, трансформації для нашого життя завтра (і хай нас не оскомлюють згадки про відновлення..) 

У нашому спілкуванні з командами громадських організацій ми все більше говоримо про візії, про вибір кращого для українців та України завтра. Ми в Просторі переконані, що відповідальні розмови про майбутнє точно розчиняють всі моменти невизначеності, сум’яття, а все більше долучають та творять синергію та синхронність тисяч нас. Чого нам не варто підзабувати — так це те, що маємо бути емпатичними. Кожен та кожна з нас сьогодні цінні.


 У Фокусі на Просторі зібрано багато інтерв’ю з командами, що втілюють такі ініціативи… Нагадаємо лише кілька з останніх  бесід: 

Меморіал: створення нової культури пам’яті, віддаленої від радянщини

“Тисячі поранених, сотні жертв серед цивільних. Ми створили цей меморіал, щоб ви могли дізнатися про кожного, хто був вбитий російською армією” — кажуть в команді Платформи пам’яті Меморіал . Про місію проєкту, про те, як перетворювати цифри статистики на реальні історії реальних людей, про важливість культури пам’яті Громадський Простір поспілкувався з членкинями команди Меморіалу. Станом на 22 травня 2024-го року на платформі та в соцмережах Меморіалу оприлюднена інформація про 7102 загиблих людей. Ініціатива також досліджує світовий досвід вшанування пам’яті загиблих та шукає оптимальні варіанти для України – для створення нової культури пам’яті, віддаленої від радянщини, і яка буде людиноцентричною. 

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Громадський Простір (@prostirua)

 

“Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати” 

У часи війни після Сил Оборони саме культура є найважливішим інструментом соціальної єдності. Вона дає людям зміст життя на противагу виживанню та допомагає протистояти російській пропаганді, яка намагається привласнити собі українські міста та їхню історію. Про це наша розмова з співзасновницею ГО “Піксельовані Реальності” з Одеси. Команда громадської організації  Pixelated Realities працює з 2016 року, практикуючи цифрові способи збереження культурної спадщини. Нині організація втілює важливий проєкт “Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси”, а також започаткувала Музей української Перемоги, що акумулює 3D історичну спадщину російсько-української війни у форматі воєнної документалістики. Більше нам розповідає Яна Бойцова. “Не можна просто сказати: “Давайте думати про себе по-іншому“, це потрібно доносити до людей багатьма різними креативними способами, різними культурними продуктами, комунікацією тощо”

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Громадський Простір (@prostirua)

 

Яким зараз є громадсько активне життя на Херсонщині?  Робота над відновленням соціальних зв’язків

Рік тому, вночі 6 червня 2023 року, російські окупанти підірвали машинний зал Каховської ГЕС та знищили близько половини секцій її дамби. Це найбільша техногенна катастрофа в Україні з часу Чорнобиля та один з численних актів екоциду росіян від початку повномасштабного вторгнення. Якими є актуальні проблеми через рік після підриву дамби на Каховській ГЕС, чим живе Херсонщина нині, як херсонці продовжують і навіть розвивають громадсько активне життя, як долають різні надлами та конфлікти, що виникають в деокупованих громадах, як планують ініціативи відбудови та діалоги з людьми після деокупації — усіх цих питань ми торкнулись у важливій розмові з Юрієм Антощуком, головою Фонду “Об’єднання” (Херсон). “Я б ставив питання насправді, в першу чергу, що ми зможемо дати людям після звільнення, чи є у нас план — конкретний план, не популістичний? Що ми можемо їм запропонувати після звільнення?!” 

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Громадський Простір (@prostirua)

 

Ціллю було допомогти людям, а далі вже як вийдеМи бачимо, наскільки наша робота відгукуєтьсяМи навіть не очікували таких результатів, ми не очікували, що настільки багато всього буде і що настільки в нас вийде це все зробити“. Більше 21 тисячі різних юридичних консультацій — на стільки запитів молода організація ГО ЮрШтаб відповіла за два роки своєї діяльності. Нині запити від аудиторії змінилися, але ініціатива не втрачає своєї актуальності. Ба більше — організація допомагає тим, хто допомагає іншим, консультуючи волонтерів, громадські організації та благодійні фонди про важливості у правових питаннях, які допоможуть уникнути помилок та полегшать діяльність. Зокрема в рамках нашої ініціативи для Бази Знань НУО ЮрШтаб підготуав уже кілька помічних гайдів. Як зародилася волонтерська робота команди, як вона масштабується сьогодні, про це ми поспілкувалися з очільницею ГО Юлією Соловйовою — якраз тоді, коли ініціатива відзначала свою другу річницю.   

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Громадський Простір (@prostirua)

 

 
 


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Доступ до публічної інформації в ОМС: як зробити так, щоб усе запрацювало?

“Варіанти дій”: нова YouTube-програма, присвячена людській історії

Як покращити контент на сайтах та у соцмережах ВЦА Луганщини і Донеччини

«Від нас залежить, якими будуть наші громади». У Луцьку відбувся форум «Рушій невтраченої демократії»

Клуб 2.0 чи творчий простір: створення у громаді Центру культурних послуг

Східний Варіант запустив нову YouTube-програму про міжнародну допомогу