Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Південь.Cхід від 8 квітня

Найтривожнішою стала звістка про замінування Луганського СБУ та утримування в приміщенні 60 заручників. Зовсім не в стилі мирних протестувальників. І не характерно для України – на відміну від ...

є сос
Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Південь.Cхід від 8 квітня

Найтривожнішою стала звістка про замінування Луганського СБУ та утримування в приміщенні 60 заручників. Зовсім не в стилі мирних протестувальників. І не характерно для України – на відміну від Російської Федерації. Найдинамічніше події розгортаються в Харкові, де правоохоронцям вдалося звільнити ОДА, але на тлі чергових спроб штурму добряче дісталося правоохоронцям – їх автобус розтрощили.

Сепаратисти на Сході продовжують «формувати уряди», «відправляти у відставку силовиків» та обіцяти референдуми. Міліція продовжує їх затримувати.

Так само як у Криму, одним із головних об’єктів агресії на Сході залишаються журналісти. Сьогодні на представників ЗМІ напали в Луганську, а в Харкові журналісти після вчорашніх подій вимагали на пікеті від правоохоронців ефективного захисту.
Оголошено уточнені цифри щодо постраждалих у сутичках людей. Всього після 7 квітня по Миколаєву та Харкову таких – 63 особи. На відміну від Харкова, у Миколаєві та Одесі сьогодні – спокійно. У Криму представники громадянського суспільства один за одним залишають півострів.

Доки Керрі прямо звинувачує Росію у втручанні у внутрішні справи України, а в ПАРЄ готується жорстко розкритикувати РФ та позбавити її права голосу, українські блогери пророкують фаталістичні сценарії: у ніч із 8 на 9 квітня очікується введення російських військ на материкову частину України, пише експерт Дмитро Тимчук.

ЛУГАНСЬК

Підсумки дня: 60 заручників у замінованому приміщенні СБУ, три напади на журналістів

Антитерористична група СБ України встановила, що проросійські бойовики замінували приміщення СБУ в Луганську. Погрожуючи зброєю та вибухівкою, сепаратисти насильно утримують близько 60 громадян, не дають людям залишити приміщення і повернутися додому. Тобто вдаються до засобів, які використовують терористи. Служба безпеки України вимагає від зловмисників звільнити заручників.

Учасники мітингу близько захопленого будинку УСБУ напали на журналістів НТН і ТРК Україна. Агресивно налаштований натовп вимагав прибирати камери і «забиратися геть». Сьогодні проросійськи налаштовані люди під будівлею УСБУ вкрай агресивно ставляться до будь-якої фото-відео зйомки і всіляко перешкоджають журналістській діяльності, мотивуючи це тим, що журналісти спотворюють інформацію, яку подають і називають загарбників будівлі УСБУ сепаратистами. Водночас, Жовтневий райвідділ Луганського міськвідділу міліції почав досудове розслідування за фактом перешкоджання діяльності журналіста телеканалу «ЛОТ» за ч. 1 ст. 171 КК України ( умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

ДОНЕЦЬК

Підсумки дня: ОДА залишається заблокованою, будівлю СБУ добровільно звільнили, сепаратисти обіцяють «референдум» до 11 травня.

Співробітники правоохоронних органів залишили територію біля будівлі Донецької облдержадміністрації, яке зайняте сепаратистами. Раніше співробітники міліції залишалися в будівлі, щоб не допустити мародерства і порушення правопорядку. За інформацією очевидців, які були всередині облради, більшість кабінетів розграбовані – зникли оргтехніка та особисті речі співробітників.

Лідер сепаратистів оголосив, що “формується тимчасовий народний уряд”, у який увійдуть самопроголошені “депутати” з різних регіонів Донецької області і який займеться референдумом про самовизначення. «Референдум» вони планують провести не пізніше 11 травня.

Співробітники Служби безпеки України повернулися до будівлі управління СБУ в Донецькій області, яку раніше займали сепаратисти. Сепаратисти залишили цю будівлю самі. “Наразі співробітники перебувають уже у своїх кабінетах і проводять слідчі дії щодо захоплення будівлі та стосовно перекваліфікації кримінальної справи зі статті про масові заворушення на повалення конституційного ладу”, - розповів один із службовців.

ХАРКІВ

Підсумки дня: ОДА звільнено, але її продовжують штурмувати, 70 людей затримано, автобус правоохоронців розгромили, у сутичках постраждало 48 осіб, журналісти вимагають від правоохоронців захисту

Унаслідок подій біля Харківської обласної державної адміністрації починаючи з неділі постраждали 48 людей, зокрема за останню ніч – 16. Госпіталізовано двох співробітників міліції.

На світанку в ОДА було проведено антитерористичну операцію зі звільнення приміщення облдержадміністрації, міліція затримала близько 70 людей, не застосовуючи зброю. Увечері в ході мітингу проросійські активісти ще раз зробили спробу штурму ОДА, але – невдало.

Агресивно налаштовані люди з георгіївськими стрічками кидали каміння у автобус з міліцією. Люди кричали “фашисти”, “ганьба”.

У Харкові журналісти влаштували пікет, вимагаючи дати ЗМІ можливість працювати без перешкод. Більше 30 співробітників центральних та місцевих ЗМІ зібралися на площі Свободи з українськими національними прапорами і плакатами: “Не бийся!” , “Міліція, працюй”, ” Усіх не переб’єте”, “Стаття 171 – 3 роки” (ст. 171 Кримінального кодексу – “перешкоджання законній професійній діяльності журналіста”) та іншими. Нагадаємо, під час масових акцій на харківських журналістів неодноразово нападали, ламали техніку і наносили тілесні ушкодження. Крім цього, проросійські активісти напали на офіс місцевої телекомпанії АТН (Агентство телебачення ” Новини”). До речі, за фактом пошкодження майна харківської телекомпанії АТН внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, вчинене із застосуванням зброї).

Мешканці Харкова сьогодні пікетували також будівлю Генеральної прокуратури у Києві з вимогою покарати харківських сепаратистів, котрі б’ють мирних громадян

КРИМ

Міністерство юстиції заявляє про те, що кримчанам, які бажають зберегти українське громадянство, масово перешкоджають. Міністр юстиції вважає, що керівництво Росії спеціально це робить для того, щоб якомога більше громадян в Криму могли бути документально оформлені, як громадяни Росії.

Кримський татарин Решат Аметов, якого викрали невідомі під час одиночного протесту проти окупації Криму та вбили, загинув від колото-ріжучого поранення в око.

Прокуратура розслідує близько 60 кримінальних справ за фактами протиправних дій відносно українських військових частин у Криму.

Колеги застреленого у Криму українського майора розповіли, як почалася стрілянина.

Редакція BlackSeaNews залишила Ялту та переїхала до Києва. Журналісти вважають, що вести нормальну діяльність в умовах окупації Криму неможливо.

МИКОЛАЇВ

П’ятнадцять осіб постраждали внаслідок сутичок між проукраїнськими силами і сепаратистами, які відбулися минулої ночі в Миколаєві. За інформацією управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА, одинадцять осіб госпіталізовано з травмами різного ступеня тяжкості.

У Миколаєві радикальні прихильники сепаратизму, які обжили сквер біля братньої могили визволителів, у наметах тримали пістолети, рушниці, ножі, біти й саморобні кийки.

АНОНСИ

Голосування ПАРЄ по резолюції “Останні події в Україні: загрози для функціонування демократичних інститутів” заплановано на завтра. У ній йдеться про те, що Парламентська асамблея Ради Європи вважає неприйнятною федералізацію України. Зокрема, в проекті резолюції асамблея висловлює стурбованість з приводу збільшення числа обґрунтованих повідомлень про порушення прав етнічних українців і кримськотатарської меншини в Криму після приєднання до Росії. Водночас ПАРЄ також заявляє і про численні неправдиві повідомлення про порушення прав людини в Україні, що справляє негативний вплив на міжнаціональні відносини в країні. При цьому, комісія ПАРЄ з моніторингу підтримала проект резолюції, де пропонується позбавити російську делегацію права голосу до кінця року за прийняття Криму в РФ.

У середу о 15.30 ПАРЄ буде розглядати резолюцію по Україні, а в четвер о 10.00 буде розглянуто питання про позбавлення праву голосу Російської делегації в ПАРЄ. Питання дуже важливі, особливо на тлі останніх подій у Східній Україні. Тому, закликаємо всіх прийти на мітинг під Раду Європи в середу 9.04 о 12.00 і в четвер 10.04 о 8.30. «Потім всі бажаючи можуть піти послухати дебати, не забудьте взяти посвідчення особи і одягти вишиванку! Нас повинно бути якомога більше, бо наша діяльність не залишилась не поміченою з боку російської влади і перед РЄ влаштували “антимайдан”. Це професійні мітингувальники, які вже не перший раз мітингують у Страсбурзі з різних питань. Ми повинні показати, що нас більше і ми краще)))» – пишуть у соцмережах. Можлива присутність французьких медіа.
__________________________________________

Євромайдан SOS – ініціативна група для збору інформації про зниклих, побитих, затриманих та переслідуваних учасників Євромайданів в Києві та регіонах для подальшого сприяння у наданні цим особам юридичної та іншої допомоги.

ФБ-сторінка групи www.facebook.com/EvromaidanSOS
Сайт: euromaidansos.org
Гаряча лінія для зв’язку: 068 548 1241, 066 684 9830, 063 337 9573

Джерело : Євромайдан SOS


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення