Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Південь.Схід від 7 квітня

До охопленого сепаратистським полум’ям Сходу доєднався й Південь України. Проголошено створення «Незалежної Донецької республіки» та «Незалежної Харківської республіки», захоплено низку державних ...

є сос
Інфобюлетень Є-SOS.Крим.Південь.Схід від 7 квітня

До охопленого сепаратистським полум’ям Сходу доєднався й Південь України. Проголошено створення «Незалежної Донецької республіки» та «Незалежної Харківської республіки», захоплено низку державних установ.

Озброєні гранатометами бойовики та звичайні «колорадські» на підпитку, які плутають адмінбудівлі з театрами та дивуються вигляду українських грошей, один в один намагаються копіювати «майданну» технологію: захоплюють ОДА, зводять барикади, палять покришки. Тільки ефект усе це має зовсім інший, і з криками «Долой фашизм!» вони нападають на людей із синьо-жовтими прапорами. Усього маємо до 40 постраждалих внаслідок сутичок у Харкові та Миколаєві. Південь на диво виявляється більш стійким до сепаратистів – в Одесі вони не встигають навіть розгорнутися як їх затримує Самооборона (без лапок) та передає міліції. Українська влада увечері оголошує про початок антитерористичної операції. Чогось-таки Майдан досяг: спецпідрозділи СБУ нарешті займаються не мирними протестувальниками, а сепаратистами. Натомість, у середовищі міліції спостерігається «бродіння»: частина особового складу відверто підтримує сепаратистів.

В’ячеслав Ніконов, як і належить онукові Молотова, заявив, що Росія може надати східним областями України «військову допомогу». На міжнародному рівні Російська Федерація продовжує займатися звичною для себе справою – шантажем: цього разу погрожує позбавити своєї присутності ПАРЄ.

Через вбивство російським військовим українського офіцера МЗС України підозрює армію РФ у позасудових розправах на території Криму. А Євромайдан SOS вдалося поспілкуватися з однією з жертв масових затримань українців, які, судячи з усього, відбуваються на території РФ.

На тлі безкінечної драми – суто імперський фарс: під час мітингу в Керчі Сімферополь запропонувано перейменувати в «Путін».

ДОНЕЦЬК

Підсумки дня: приміщення СБУ звільнене від проросійських бойовиків, сепаратисти проголосили створення «Незалежної Донецької республіки», шахтарі відмовилися їх підтримувати

З Донецьку розпочалася антитерористична операція СБУ. Першою звільнено будівлю Служби безпеки, яка була захоплена проросійськими бойовиками вчора.

Зі сцени, встановленої на сходинках Донецької ОДА, було оголошено про створення так званої незалежної Донецької республіки та “входження” до складу РФ. Приміщення ОДА утримується озброєними автоматами та гранатометами людьми.

Шахтарі Донбасу не підтримуватимуть проросійськи налаштованих активістів. Про це повідомляє УНІАН. Відповідну заяву зробив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

ХАРКІВ

Підсумки дня: 30 жертв нападу Антимайдану на Майдан, сепаратисти проголосили «Харківську народну республіку», правоохоронці звільнили ОДА, 20 сепаратистів захопили телевежу, телекомпанію АТН розгромлено, «Топазу» вдалося втекти з-під домашнього арешту

Близько 13:00 кілька сотень людей з георгіївськими стрічками та озброєні палицями під вигуки «Фашизм не пройде» з різних сторін накинулися на активістів з українськими прапорами. Кидали в людей пляшки, зеленку. Було два гучних вибухи. Один хлопець відкрив стрілянину з травматичного пістолета. Група проукраїнських активістів затримала стрільця і передала до рук міліції. Однак «правоохоронці» його відразу відпустили. ФОТО І ВІДЕО.

30 осіб звернулося до лікарні в Харкові після сутичок в центрі міста, повідомив в ефірі «Громадського радіо» Геннадій Кернес. Одна людина померла. Як сказав харківський міський голова, він помер своєю смертю, йому 77 років. Решта людей отримали травми голови, рук, більшість з них отримали медичну допомогу та пішли додому.

Телекомпанію АТН захопили 50 молодиків спортивної статури в масках і з битами, потім вони залишили будівлю при бездіяльності міліції. Вони розбили всі вітрини, розбили всю апаратну, пресували генерального директора компанії. Пізніше спокійно залишили будівлю АТН, жодного з них міліція не затримала.

Проросійські активісти, обрані “депутатами обласної ради», проголосили “Харківську народну республіку”. Також вони перебрали на себе всі повноваження державних інститутів влади.

Співробітники міліції витіснили проросійських активістів з будівлі Харківської облдержадміністрації. Ті закидали “коктейлями Молотова” і підпалили будівлю облдержадміністрації, але пожежу вдалось ліквідувати. За інформацією мера Харкова Геннадія Кернеса, захоплена регіональна передавальна вишка. На територію вже проникло близько 20 осіб.

Активіст Антимайдана Ігор Кромський (на прізвисько “Топаз”) зрізав електронний браслет і втік з-під домашнього арешту, і, за інформацією очевидців, в понеділок вдень перебував у будівлі Харківської облдержадміністрації, захопленій у проросійськими активістами.

ЛУГАНСЬК

Підсумки дня: Сепаратисти утримують приміщення СБУ та зводять барикади, міліція порушила проти них кримінальні провадження, патрулі сепаратистів складаються з людей, що вперше бачать українські гроші.

Мобільна група ЄвромайдаSOS повідомляє, що під будівлею СБУ в Луганську сьогодні відбувався мітинг сепаратистів. Людей тисяч 5. Слухали російські патріотичні пісні. По місту групами 6-7 осіб ходять чоловіки, очевидно, патрулі сепаратистів. Є свідки, що чоловіки з цих груп в магазині дивувалися тому як виглядають українські гроші. Отже, приїжджі.

Міліцією Луганській області відкрито кримінальні провадження за фактами захоплення будівлі УСБУ та захоплення збройної кімнати. Будівля Луганської ОДА закриті і опечатана. Інформація про захоплення будівлі Національного банку в Луганській області не відповідає дійсності. У центрі Луганську біля захопленого будівлі управління СБУ сепаратисти звели барикади. 

Співробітники СБУ спільно з прикордонниками у пункті пропуску «Красна Таловка» (Луганська область), затримали громадянина РФ Банних Романа Сергійовича, який намагався перетнути державний кордон України для безпосередньої організації та координації сепаратистських акцій у Луганську.

Минулої доби у в’їзді в Україну було відмовлено майже 200 громадянам Росії, які могли брати участь в екстремістській діяльності. У рамках прикордонної операції «Кордон» щодня до несення служби на кордоні України з Росією залучається близько тисячі прикордонних нарядів, які діють по трьом рубежам захисту кордону. Також визначені зони особливої уваги та підвищеного контролю. Зокрема, лише До охорони державного кордону також залучені співробітники МВС та СБУ.

МИКОЛАЇВ

Підсумки дня: дві невдалі спроби сепаратистів захопити ОДА, кілька постраждалих, активісту ДемАльянсу розбили голову
Проросійські сепаратисти намагалися прорватися через кордони міліції та зайти до будівлі ОДА. Станом на 22.00 такі спроби здійснювалися двічі, але марно.ФОТО ТА ВІДЕО.

У результаті сутичок Майдану та Антимайдану з використанням шумових гранат , файєрів і петард постраждало щонайменше кілька людей, зокрема, активіст ДемАльянсу Денис Плішко. Йому розбили голову тупим предметом, коли він рознімав бійку. За його словами, це зробив хтось з боку сепаратистів. Правоохоронні органи також брали участь з бійці – вони без розбору почали застосовувати силу до всіх, хто траплявся під руку.

ОДЕСА

Підсумки дня: Одеса нейтралізувала сепаратистів.

Самооборона Майдану затримала біля пам’ятника Дюку трьох невідомих з імперським прапором Росії (чорно-жовто-білим), травматичним пістолетом, газовими балончиками, ланцюгом і кийками. Євромайданівці викликали міліцію. Правоохоронці прибули і відвезли затриманих в Приморський райвідділ.

КРИМ

Знайшовся один із кримських «загублених» – Петро Аброскін. Як повідомила нам його знайома, виявляється, в чоловіка вкрали гроші та телефон. Через це він не міг зв’язатися з близькими. Наразі маємо ще чотирьох кримських зниклих: Олексій Потапов, Іван Бондарець, Валерій Ващук, Василь Черниш.

Станом на сьогодні, 7 квітня, до материкової частини України з тимчасово окупованої території АР Крим прибуло 2068 осіб. З них 659 офіцерів, 103 курсанта, 1104 сержантів та солдат військової служби за контрактом, 3 працівника ЗС України та 199 членів їхніх родин, з яких 61 дитина.

Міністерство закордонних справ не виключає, що російською стороною в умовах військової окупації і анексії частини суверенної території України в Криму започаткована практика позасудових розправ по відношенню до українських військовослужбовців, які залишилися вірні військовій присязі і відмовилися перейти на бік Росії.

Ця заява була зроблена, по суті, як реакція на розстріл українського офіцера російським військовослужбовцем у неділю ввечері в Криму.

Допомога родині зниклого в Криму рівненчанина Валерія Ващука. Зниклими в Криму на сьогоднішній день залишається 5 осіб, серед котрих – двоє рівненчан, про місцеперебування котрих нічого невідомо ще із 7 березня. Нещодавно ми просили вас допомогти родині Івана Бондарця, і його дружина переказує подяку всім, хто відгукнувся. Але тепер у тому, що їм потрібна підтримка, зізналася і родина Валерія Ващука. Валерій, активіст Самооборони Майдану, який зник рівно місяць тому, проживає разом із мамою та сестрою з двома малолітніми дітьми (на фото). Валерій так само є єдиним чоловіком та годувальником у сімействі. Нижче публікуємо реквізити картки сестри Валерія. Хто може якось допомогти – родина буде вдячна. Окреме прохання до рівненчан і волинян: добре було б аби до того як, сподіваємося, хлопці знайдуться живими-здоровими за їх родинами хтось пригледів…

Карткові реквізити для допомоги родині Валерія Ващука. ПриватБанк 4149497800144018 (Демчук Тетяна Василівна, сестра Валерія, прізвище за чоловіком)

У Росії, судячи з усього, проводяться масові затримання українців. Їх кидають за грати за «хуліганку», а допитують як «терористів з Майдану». Історія однієї з жертв, записана Євромайдан SOS для «Інформаційного спротиву».

У березні найбільшу кількість порушень прав журналістів зафіксували у категорії “побиття, напади” – 44 випадки (у лютому – 70, у січні – 82). Друге місце за кількістю порушень посіла категорія “перешкоджання законній професійній журналістській діяльності” – 34 (у лютому – 18, у січні – 11). Eксперти Інституту масової інформації відзначали, що переважна більшість порушень свободи слова була пов’язана з подіями у Криму, зокрема, з російською інтервенцію на півострів та з діями самопроголошеної проросійської кримської влади.

Побратими закатованого журналіста та громадського активіста Василя Сергієнка пов’язують смерть чоловіка із його викривальною журналістською діяльністю корупційних схем та незаконних захоплень земель на Корсунщині. У місцевій міліції усіх версій вбивства не розголошують, однак не виключають, що вони пов’язані із громадською діяльністю Сергієнка та його непростими стосунками із представниками місцевих бізнес-еліт.

АНОНСИ

8 квітня в 8 ранку відбудеться виїзд українських військових з Криму з КПП 0669.

У вівторок, 8 квітня, о 9:30 виходимо під Верховну Раду вимагати люстрації суддів. Маємо історичний і можливо останній шанс очистити українське судочинство – голосування за законопроект 4378-1 “Про відновлення довіри до судової влади”.

Російська агресія в Україні – головна тема весняної сесії ПАРЄ. Головною темою весняної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи стане російська агресія на території України. Для російської делегації вона обіцяє стати однією з найбільш напружених за всю історію членства Росії в Раді Європи. На обговорення парламентаріїв планують винести питання про санкції щодо Москви за захоплення Криму, аж до оскарження повноважень депутатів в Асамблеї. У ПАРЄ вже надійшло два проекти резолюції від парламентських груп. Один з них, запропонований Данією, рекомендує позбавити російську делегацію права голосу. Інший документ, внесений представником Великобританії , закликає різко засудити порушення Росією територіальної цілісності України і позбавити Росію повноважень в Парламентській асамблеї. У Держдумі і Раді Федерації Росії кажуть, що в разі, якщо пропозиція про позбавлення повноважень буде винесена на обговорення, російська делегація сама покине ПАРЄ.
____________________________________________

Євромайдан SOS – ініціативна група для збору інформації про зниклих, побитих, затриманих та переслідуваних учасників Євромайданів в Києві та регіонах для подальшого сприяння у наданні цим особам юридичної та іншої допомоги.

ФБ-сторінка групи www.facebook.com/EvromaidanSOS
Сайт: euromaidansos.org
Гаряча лінія для зв’язку: 068 548 1241, 066 684 9830, 063 337 9573

Джерело : Євромайдан SOS


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Вийшов другий сезон Rights Now! Podcast

На Тернопільщині ділилися кращими практиками розвитку гуманітарно-соціальної сфери

Громади Донеччини обговорили діяльність центрів підтримки громадян

ZDOROVI представляє результати шостої хвилі опитування «БАРОМЕТР»: стан системи охорони здоров'я України

«Як підготуватися до сексу»: новий випуск просвітницького подкасту від «Феміністичної майстерні»

Відсутність документів на нерухомість — одна із критичних перепон отримання компенсації через єВідновлення