Громадам Донеччини роз’яснили процедуру впровадження системи військового обліку в ОМС

В умовах воєнного стану в органах місцевого самоврядування повинна функціонувати ефективна система військового обліку. Експерти «U-LEAD з Європою» надали роз’яснення щодо її впровадження в ...

51e4b3518c509e8f0fdb583f6330b2b1_w960-e1688027527663
Громадам Донеччини роз’яснили процедуру впровадження системи військового обліку в ОМС

В умовах воєнного стану в органах місцевого самоврядування повинна функціонувати ефективна система військового обліку. Експерти «U-LEAD з Європою» надали роз’яснення щодо її впровадження в громадах.

Команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області організувала для представників громад регіону інформаційну сесію під час якої розглянули практичні питання впровадження системи військового обліку та порядку призначення старост.

З фахівцями органів місцевого самоврядування Донеччини працювали керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області Вікторія Троценко та радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Андрій Рябуха.

«Військовий облік в органах місцевого самоврядування – важливий напрямок організаційно-кадрової роботи, який потребує системного підходу та чіткого дотримання законодавства. Ми отримали чимало запитів від громад Донеччини щодо системи військового обліку, тому вирішили організувати інформаційну сесію та роз’яснити процедуру її впровадження», – зазначила Вікторія Троценко.

На початку заходу Андрій Рябуха коротко пояснив процедуру призначення старости в умовах воєнного стану. Основний же блок питань стосувався саме ведення військового обліку в органах місцевого самоврядування.

Експерт нагадав про основні нормативно-правові документи, які регламентують впровадження системи ведення військового обліку. Згодом Андрій Рябуха проаналізував кожен з етапів її запровадження.

«Призначення особи відповідальної за військовий облік відбувається шляхом видачі відповідного наказу, в якому фіксуються їй обов’язки та встановлюється доплата у розмірі до 50% посадового окладу. Про таке призначення слід повідомити відповідний Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Також для працівників, які призначенні відповідальними за військовий облік, передбачені підвищення кваліфікації кожні 5 років», – розповів експерт.

За його словами, після призначення відповідальної особи за ведення військового обліку, мають бути здійсненні ревізія та аналіз військово-облікових документів військовозобов’язаних працівників. Такі дії допоможуть сформувати особові справи, в яких міститимуться усі необхідні військово-облікові документи та інша важлива інформація.

«Важливо, щоб розроблені Правила військового обліку були розміщенні у доступному місці, а з його основними положеннями мають бути ознайомленні всі військовозобов’язані працівники», – додав Андрій Рябуха.

Наголошувалося на важливості налагодження взаємодії з ТЦК та СП, включаючи обмін документацією, повідомлення про зміну облікових даних працівників, щорічне звіряння, оповіщення, відповіді на запити тощо.

При прийнятті на роботу обов’язковою умовою в 2024 році є наявність у працівника військово-облікових документів з відміткою про перебування на військовому обліку, що відповідають вимогам, зазначених у абзаці 2 п. 34 Постанови КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30.12.2022 р.

«Для призовників віком до 25 років має бути Посвідчення про приписку до призовної дільниці. Якщо говорити за військовозобов’язаних осіб віком до 60 років, тут має бути наданий військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного», – пояснив фахівець.

Йшлося й про базовий перелік документів з військового обліку та проведення звірок з ТЦК та СП.

Андрій Рябуха повідомив, що Списки персонального військового обліку можуть вестися в електронному вигляді протягом року, проте паперовий екземпляр затверджує керівник та відповідальний за в/о особою станом на 1 січня щорічно, та реєструємо у внутрішньому документообігу до 25 січня.

Учасники інформаційної сесії дізналися про алгоритми та строки взаємодії з ТЦК та СП. Відтак, при прийнятті працівника на роботу чи його звільненні, відповідну інформацію у списки персонального обліку слід внести строком до 5 днів, відповідне повідомлення в ТЦК має бути надіслане протягом 7-ми днів. Були розглянуті терміни оповіщення при інших обставинах – виявленні зміни облікових даних працівника та прийняття чи звільнення керівника підприємства або особи відповідальної за військовий облік.

У кінці заходу був розглянутий блок про отримання розпорядження від ТЦК про виклик працівника та виявлення порушення Правил військового обліку працівниками.

«Першочергово відповідальною особою за організацію військового обліку на підприємстві є керівник підприємства і притягається до відповідальності в тому випадку, якщо військовий облік на підприємстві не впроваджено. Після призначення особи відповідальної за в/о на підприємстві – це її зона контролю», – резюмував Андрій Рябуха.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Медіації для запобігання булінгу у шкільному середовищі навчаються учителі міста Мукачево

Як Офіс розвитку Боратинської громади вчить жителів писати проєкти

У Німеччині Новобілоуська громада представила два проєкти відновлення

У Богуславі вчилися оцифровувати культурну спадщину

Англійська, ІТ та власний бізнес. Добірка безплатних курсів для українських ветеранів/ок

Чому політики з ментального здоров'я зараз важливі для громадського сектору України